Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVAN ŽIVOT

"Biciklom do zdravlja" u subotu od Bundeka do Svete Nedelje

Zagreb: Konferencija za medije povodom biciklijade "Biciklom do zdravlja"
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
15.09.2021.
u 18:00

Svako treće dijete u Zagrebu prekomjerno teško, izvijestio je Šostar ispred Zavoda te dodao da su i zbog toga takve akcije hvalevrijedne i više nego dobrodošle.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u subotu će se održati biciklijada "Biciklom do zdravlja" od Bundeka do jezera Kipišće u Svetoj Nedjelji, kojom će se promovirati aktivni život i rekreacija važni za očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" drugu godinu zaredom je suorganizator, a ravnatelj Zvonimir Šostar kazao je da je posljednjih godina tjelesna aktivnost bila u mnogome zanemarena, posebice zbog epidemije koronavirusa.

Svako treće dijete u Zagrebu prekomjerno teško, izvijestio je Šostar ispred Zavoda te dodao da su i zbog toga takve akcije hvalevrijedne i više nego dobrodošle.

Pozvao je građane da sudjeluju na biciklijadi u što većem broju te da podrže akciju.

Glavni tajnik udruge "Biciklom do zdravlja" Ante Klarić naglasio je kako je biciklijada obiteljskog karaktera, a najavio je kako će bicikliranje početi u 10 sati na jezeru Bundek s ciljem na jezeru Kipišće u Svetoj Nedjelji, gdje je planirani dolazak oko 12 sati.

Dodao je da se biciklijada, ako se zbog lošeg vremena neće moći održati, pomiče na 2. listopada.

Na cilju, na jezeru Kipišće, održat će se javno-zdravstvena edukativna akcija, a zdravstvenim radnicima pridružit će se i udruge s prigodnim programom te animirati građane na zdrav način života, bicikliranje i aktivnost kroz život, kazao je Klarić.

Dodao je da će se biciklijada provesti u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad Miroslav Hanževački istaknuo je kako im  je želja što uvjerljivije pozvati sve da što učestalije budu fizički aktivni, a bicikl smatraju idealnim medijem za to.

"Što nas više bude iz dana u dan na cesti to će nas ozbiljnije doživljavati u strukturama grada pa će i staze biti pripremljenije", dodao je Hanževački.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević istaknula je da podaci govore kako je u Zagrebu povećan broj pretile djece, ali i odraslih.

Stoga je naglasila kako je važno dnevno se kretati više od pola sata, što doprinosi boljoj psiho-fizičkoj formi, prevenciji kardiovaskularnih rizika, boljoj mentalnoj higijeni i zdravlju te pozitivno utječe na osobni rast i razvoj.

Na novinarsko pitanje radi li Grad Zagreb na posebnim programima za prevenciju pretilosti, s obzirom na povećanje brojki među djecom, Šentija Knežević je odgovorila da Grad u odgojno-obrazovnim ustanovama provodi program standardiziranih jelovnika koji su prilagođeni svakodnevnim potrebama djeteta i zdravstvenom statusu.

Djeluju i kroz različite udruge gdje potiču aktivnost, a zajedno sa Službom za promociju zdravlja NZJZ-a organiziraju savjetovališta za djecu s prekomjernom težinom.

"U sklopu Doma zdravlja Zagreb Centar imamo i savjetovalište za prevenciju prekomjerne težine, gdje može svaki naš sugrađanin doći uz prethodnu najavu i dobiti od nutricionista prilagođeni jelovnik i sve što mu je potrebno", kazala je Šentija Knežević.

Dodala je kako Grad Zagreb za to izdvaja 250.000 kuna godišnje te da iz godine u godinu bilježe sve veći odaziv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije