Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isključeni

Bez vode, plina i struje više 
od 24 tisuće Zagrepčana

plin, štednjak (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
14.05.2013.
u 08:30

Od prošle godine potrošači moraju platiti stalnu naknadu i za vodu i plin uz onu za struju, za što im godišnje treba dodatnih 745 kuna

Nezaposlenost, recesija i sve skuplji život brojne Zagrepčane doveo je u situaciju da ne mogu platiti ni osnovne komunalije. Zbog neplaćanja računa, od početka 2013. godine bez električne energije ostala su 23.982 potrošača, bez plina 350, a bez vode je ostalo 225 korisnika. 

– Ako potrošači u roku ne podmire svoje obveze, šaljemo im opomene, a od početka ove godine poslali smo ih 45 tisuća. Onima koji ni tada ne plate račune isključujemo plin – kazao je Davor Šestan iz Gradske plinare. Dodao je kako većina potrošača nakon toga podmiri dugove, ali da je provedeno i 2500 ovrha. Osim samog isključenja, opomene pred isključenje poslao je i Vodovod na adrese 3711 građana. Još 73.750 opomena poslali su pred ovrhu, a 30 tisuća građana ubrzo je račune i platilo. Građani najviše duguju HEP-u te je najviše građana i ostalo bez struje. Osim 23.982 isključenja električne energije zbog neplaćanja računa, u HEP-u imaju i 5400 dugotrajnih dužnika. Takvi stanovi i poslovni prostori, prema informacija iz HEP-a, ipak se ne koriste za život ili za poslovne aktivnosti. 

– Ove godine poslali smo 166.460 opomena te pokrenuli 1123 tužbe – istaknula je Lidija Džaja Moharić iz HEP-a. Osim neplaćanja računa koje davatelji usluga građanima mogu uskratiti zbog neplaćanja, velik je broj i građana koji duguju uplatu računa za Čistoću, komunalnu naknadu, spomeničku rentu te pričuvu za održavanje zgrada. Prema informacija iz GSKG-a, koji upravlja većinom zgrada, prošli mjesec poslali su 33 tisuće opomena za neplaćene račune za 2012. godinu. Sve većem broju Zagrepčana koji ne mogu platiti račune u korist ne idu ni prošlogodišnje odluke o plaćanja fiksnog dijela računa za plin i vodu. Tako Zagrepčani godišnje, bez obzira na potrošnju, izdvajaju 745 kuna na fiksne naknade za struju, vodu i plin. Iz Udruge za zaštitu potrošača kazali su da je to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača. 

– Borimo se protiv naplate fiksnog dijela, spremamo dokumentaciju i uskoro ćemo je poslati na Ustavni sud pa očekujemo poništenje tog nameta – istaknuo je Igor Vujević, tajnik Udruge.

>>Novi udar na Zagrepčane: Povrće, voće, meso... cijene više i 30 posto!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije