Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPER STVAR

Besplatan popravak bicikla u centru Zagreba? I to je moguće, evo gdje se trebate javiti

U centru Zagreba nalazi se genijalna radionica gdje besplatno možete popraviti svoj bicikl
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
23.02.2024.
u 11:00

U Biciklopopravljaoni aktivno sudjeluje dvadesetak volontera koji svakog četvrtka od 17 do 20 sati besplatno pomažu građanima u popravku bicikala

U samom centru Zagreba, na adresi Frankopanska 1, nalazi se jedinstvena radionica koja pruža mogućnost besplatnog popravka bicikala uz pomoć vrijednih volontera, a k tome još možete naučiti osnove održavanja i popravka svog ljubimca na dva kotača.  Riječ je o Biciklopopravljaoni, volonterskom programu Udruge za zaštitu okoliša "Zelena akcija", koja je u Hrvatsku uvela praksu popravljanja bicikala onako kako to rade u europskim gradovima. Eugen Vuković, zaposlenik Zelene akcije, posjetio je neke od takozvanih "bike kitchena" po Njemačkoj što ga je potaknulo da pokrene zagrebačku Biciklopopravljaonu.

"Biciklopopravljaona je projekt koji djeluje kao projekt i volonterski kolektiv koji djeluje u sklopu Zelene akcije još od ljeta 2009. godine. Cilj je promicati vožnju bicikla kao održivi oblik transporta. Osim toga, cilj je promicati ponovnu uporabu i štednju resursa tako što prikupljamo stare bicikle od građana i stare biciklističke dijelove koji su onda na raspolaganju našim korisnicima besplatno", objašnjava nam Eugen Vuković.

U Biciklopopravljaoni aktivno sudjeluje dvadesetak volontera koji svakog četvrtka od 17 do 20 sati besplatno pomažu građanima u popravku bicikala. Korisnici mogu donirati dijelove bicikla, alate ili potrošni materijal, ali to nije obvezno.

VEZANI ČLANCI: 

Ono po čemu se Biciklopopravljaona razlikuje od drugih servisa za bicikle, osim po tome što je besplatna, je to što  korisnici moraju u popravku sudjelovati sami. To ne znači da moraju imati neko prethodno znanje, ali znači da moraju biti spremni pomagati volonterima koji popravljaju njihov bicikl i biti spremni nešto naučiti.

"Tako osnažujemo naše korisnike da počnu barem ove jednostavne popravke izvoditi sami i da zapravo nisu više ovisni o komercijalnim biciklističkim servisima. Isto tako jedna od svrha Biciklopopravljaone je da na jednom svima bude dostupan alat i da ga ne moraju kupiti", govori Eugen. Biciklopopravljaona najposjećenija je u proljeće i jesen, dok zimi bilježi manji broj posjetitelja jer u to godišnje doba ljudi manje voze bicikle.

VIDEO: Erna: 'Pjesmu sam napisala prije par godina, mislim da je odlična za ovakvo natjecanje'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije