Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Beskućnici se preselili u Sesvetski Kraljevec: Puno je bolje...

Objekt trenutačno prima 21 korisnika, a s proširenjem bi ih moglo biti osamnaest više. Žele im omogućiti da ostanu sve dok se ne snađu
27. travnja 2016. u 16:00 4 komentara 1496 prikaza
DKS_56136463 26.04.2016., Zagreb - Sesvetski Kraljevec, svecano otvoreno Prihvatiliste za beskucnike Caritasa Zagrebacke nadbiskupije. Prihvatiliste je otvorio i blagoslovio zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic, a otvaranju je nazocila i ministric
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kristijan Martinec za dva će tjedna navršiti 31 godinu. Rođendan, kaže, neće slaviti jer će i ovaj, baš kao i prethodna dva, dočekati bez obitelji, bez vlastita doma i bez posla.

Možda i neka terasa

Nesretan, međutim, nije, govori. Dvije je godine bio smješten u Caritasovu prihvatilištu za beskućnike u Rakitju, a od početka ožujka stanuje u Sesvetskom Kraljevcu.

– U Rakitju smo bili u montažnom objektu, daleko od javnog prijevoza i bilo kojeg drugog sadržaja, dok nam je ovo novo prihvatilište odmah pokraj autobusne postaje pa lakše možemo do grada na edukacije, razgovore za posao – kaže Kristijan Martinec, koji novo prihvatilište u Kraljevcu dijeli s još 18 korisnika.

Trenutačno kuća može primiti 21 osobu, ali uredi li se potkrovlje, u nju će stati još 18 korisnika.

beskućnici Kraljevec | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Mogli bismo urediti ovdje i neku terasu – iznosila je jučer na službenom otvorenju Caritasova prihvatilišta svoje ideje Marija Borovec, u čijoj je kući otvoren prostor za beskućnike.

– A ne, ne, nije to više moja kuća. Ja sam je darovala i nadam se da će u njoj ljudi pronaći svoj dom – kazala je Marija Borovec, kojoj su posebno zahvalni upravo oni koji u kući borave. Od pola godine do maksimalno godinu dana, kako kaže zakon, ali i dulje, pita li se Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Troje našlo posao

– Želimo omogućiti korisnicima da ostanu sve dok se ne snađu. Štićenici idu na prekvalifikacije, na razne edukacije, pa se nadamo da će uskoro svi naći nešto za sebe. U mjesec dana kako smo ovdje troje ih je već našlo privremeni posao – pohvalila je štićenike voditeljica prihvatilišta Iva Hrvačić te dodala kako je čak 11 od 19 korisnika mlađe od 50 godina.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  Svaka čast gospođi Mariji! Naklon do poda!

 • dahna:

  Pitanje za Lana555, kaj ste napravili za bilo kojeg beskućnika??????? A kaj se dotikavle vašeg rođenja.....Bužanova i Kušlanova.....nije garancija da i volite Zagreb....osim kaj volite bez veze žlabrati....

 • LANA555:

  To Badic sve na ovu stranu sikira.Od roma pa na dalje.Mogao je umjesto tolki fontana i zamija da gradi jednu zgradicu za takve jadnike.