Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na velikoj livadi

Banovići iz Španskog utjelovit će Svetu obitelj, dođite na žive jaslice!

16.12.2015., Zagreb - Ivana, Luka i Mladen Banovic utjeloviti ce Svetu obitelj u zivim jaslicama koje se uz pomoc zupe Blazenog Ivana Merza grade na krizanju Zagrebacke avenije sa Zagrebackom ulicom.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
17.12.2015.
u 10:00

Isusa će glumiti 10-mjesečni Luka, šesti sin Ivane i Mladena Banovića, koji će u uprizorenju biti Marija i Josip. U stvaranje malog Betlehema uključeno je 150 ljudi

Po danu su pastiri pred betlehemskom štalicom.

A preko noći stražari. Župljani Župe bl. Ivana Merza iz Španskog, osim što stanovnike zapadnog dijela grada, uveseljavaju živim jaslicama, o njima se danonoćno brinu. I sve rade dobrovoljno. Dok neki glume biblijske likove, u sklopu predstave pjevaju i plešu, dio ih se brine za gradnju malenog Betlehema na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste. U projekt ih je uključeno 150. I tako već četiri godine.

Životinje dovoze sa sela

Svake godine glavne likove tumače drugi glumci. Jedan je od uvjeta: moraju imati djetešce koje može glumiti Isusa. Ove godine ulogu Svete obitelji preuzela je obitelj Banović, koja u župi vodi školu molitve.

– Isusa će glumiti 10-mjesečni Luka, naš šesti sin. I prije dvije godine bili smo u istoj ulozi, no tad je Isusa utjelovio danas dvoipolgodišnji Petar – kaže "Josip" Mladen Banović, doktor znanosti na području elektrotehnike. Marija je njegova supruga Ivana, specijalistica hitne medicine, trenutačno na rodiljskom. No, glumit će i petipolgodišnji Ilija, dok će u publici biti i sedmogodišnji Stjepan, 10-godišnji Mihael i 13-godišnji Anto.

– Na zemljištu na kojem su jaslice jednoga dana želimo sagraditi crkvu budući da sada mise imamo u OŠ Špansko-Oranice – kaže župnik Darko Bručić Pavuk.

Uz uprizorenje rođenja Isusa u štalicu dovedu i domaće životinje, koje su atrakcija za najmlađe.

– Životinje dovozimo iz sela u okolici Zagreba, Vrbovca, Bjelovara... Slamu, recimo, nabavljamo iz Popovače – ističe župnik te dodaje da su žive jaslice počele na poticaj župljana. Jedan od inicijatora je i Josip Gobin, koji ove godine glumi glavnog pastira.

– Sve je to mala skupina ljudi započela na kavi. Svidjele su nam se žive jaslice koje zajednica Cenacolo uprizoruje ispred katedrale i odlučili smo to pokrenuti u ovom dijelu grada – kaže Gobin.

Premijera 25. prosinca

Danas je sve na zavidnoj organizacijskoj razini. Čak su oformili i ured za odnose s javnošću, koji vodi Sanda Dinarina Mladić. I također glumi u predstavi.

– Pripreme počinju potkraj listopada, a sada imamo učestale probe u školskoj dvorani – objašnjava.

"Rođenje Isusovo u Španskom" može se pogledati 25., 26. i 27. prosinca u 18 sati, a jaslice od 24. do 27. 12. između 10 i 20 sati.

Komentara 3

VE
verica2
13:33 17.12.2015.

Lijepo! Hvala svima koji se trude oko živih jaslica u Španskom, a pogotovo obitelji Banović!

ZL
Zlatko1947
16:59 17.12.2015.

Stvarno se vračamo u Srednji vijek. Eh mi smo u 21 stoljeću! Probudite se.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije