Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova priznanja iz BiH

Bandiću titula Najeuropljanin regije, a Zagrebu Najtolerantnijeg grada u 2014. godini

Bandić-Praštalo
Foto: Grad Zagreb
20.05.2014.
u 10:15

Bandić je zaslužio titulu jer je oslobođen svih vrsta predrasuda prema drugačijem, a Grad Zagreb je pod njegovim djelovanjem postao sinonim tolerancije i otvorenosti zaključak je Evropskog pokreta BiH

Evropski pokret iz BiH proglasio je Grad Zagreb za Najtolerantniji grad – Lokalnu zajednicu regije 2014., a gradonačelnik Milan Bandić Najeuropljaninom regije 2014. Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo jučer je dobre vijesti kazao gradonačelniku Milanu Bandiću kazavši da će nagrade u povodu Dana Europe simbolično uručiti 23. svibnja u hotelu Europa u Sarajevu, u neposrednoj blizini mjesta gdje se prije stotinu godina dogodio atentat koji je gurnuo cijelu Europu u I. svjetski rat. 

Tako će gradonačelnik Milan Bandić uskoro ponovno u Sarajevo koje mu je nedavno uzelo titulu počasnog građanina, ovaj put po još veće priznanje. – Na mjestu gdje je izbio povod za Prvi svjetski rat uručit ćemo priznanje Gradu Zagrebu za najtolerantniji grad u regiji, odnosno Bandiću kao najeuropljaninu regije. To je još jedna poruka od nas iz Bosne i Hercegovine da i stotinu godina nakon Prvog svjetskog rata svi trebamo razmišljati kako da gradimo jednu mirniju regiju, mirniju Europu kako se zlo iz prošlosti ne bi ponovilo – kazao je Praštalo.

Dodao je da je gradonačelnik Milan Bandić zaslužio tu titulu jer je oslobođen svih vrsta predrasuda prema drugačijem, poštuje kulturu, tradiciju i bogatstvo religija, a Grad Zagreb je pod njegovim djelovanjem postao sinonim tolerancije i otvorenosti, koji je utočište svim svojim građanima, posjetiocima i turistima.

– Svaki čovjek ovdje ima pravo izražavati svoju nacionalnu, vjersku, religijsku opredijeljenost, ovdje se poštuju ljudska prava i Grad Zagreb mnogo  šire nego što su to hrvatske granice simbolizira jedan moderan grad, europski grad koji na kraju ima i europskog gradonačelnika i europsku upravu i jedan od najotvorenijih gradova u regionu i siguran sam da može biti primjer ne samo u Hrvatskoj već i Europskoj uniji – kazao je Praštalo.

Inače, objasnio je kako je Evropski pokret u BiH dio organizacije čije je sjedište u Bruxellesu (u Hrvatskoj je to Europski dom), da je to nevladina organizacija koja u BiH djeluje od 2005., a od 2007. dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, odnosno od 2012. gradovima, koji su svojim radom obilježili i dali doprinos procesu EU integracija Bosne i Hercegovine.

– Nagrada za najtolerantniji grad dodjeljuje se od 2012. godine kada smo gradu Prnjavoru, u kojem živi više od 20 nacionalnih manjima u BiH i u kojem nije bilo ratnih zločina i koji je simbol multikulturalnosti još od stare Jugoslavije, dodijelili priznanje Mala Europa. Prošle godine nagradu je dobila Subotica gdje više od 25 nacionalnih manjina živi prema europskim standardima, a ove godine to je Zagreb i nalazi se u društvu multikulturalnih razina jer je i sam takav – kazao je Praštalo.

Dodao je da se s Bandićem razgovaralo i o stvaranju Unije europskih gradova Jugoistočne Europe u kojoj bi, osim Zagreba, trebali biti i Ljubljana, Podgorica, Subotica, Beč i niz drugih gradova te da se uvežu i lokalne zajednice regije da se i tako jača povezivanje i europska ideja. – Bandića smo upoznali i sa strašnim posljedicama poplava i on nam je kazao da se priprema pomoć, a dali smo mu i inicijativu da Zagreb poput Podgorice, Novog Sada, Sarajeva i drugih jednu ulicu ili trg nazove po Srđanu Aleksiću koji je postao simbol čovječnosti ne samo za nas u BiH već i u regiji i Europi – istaknuo je Praštalo.

Sarajevo: Bandić više nije počasni građanin

Komentara 8

DO
Dobarlos
11:58 20.05.2014.

hahahahahahaha

SZ
sandra.zg.12
12:27 20.05.2014.

Beznade@, zašto lažeš, čemu to? Grad Zagreb uplatit će tri milijuna kuna za pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji. Gradonačelnik je predložio upravo taj iznos na današnjoj sjednici Skupštine.

Avatar liquidsky
liquidsky
15:12 20.05.2014.

Nije važan samo titular nagrade, već je važno i tko nagradu dodjeljuje. Svaki mjesni odbor mogao bi ustanoviti neku nagradu i dijeliti ih kao kaugume. Smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije