Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo ruho

Bandićev sportski megaholding: Tvrtka za dotrajale sportske objekte

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
15.02.2019.
u 11:35

Raspadanje Šalate, Doma sportova... motiviralo Bandićeva suradnika da osmisli kako namaknuti novac za obnovu objekata, što od kreditnih institucija, što iz fondova EU

Njegova je ideja bila Holding, a sad je stao iza poduzeća koje bi trebalo oživjeti sve dotrajale gradske sportske objekte. Slobodan Ljubičić Kikaš, koji je u zagrebačkom komunalnom divu trenutačno zadužen za ekonomske poslove, dosjetio se da bi se raspadanje Šalate ili Doma sportova moglo riješiti osnivanjem posebne tvrtke koja će biti zadužena isključivo da namakne novac za obnovu objekata, što od kreditnih institucija, što iz fondova EU. Zvala bi se, sasvim logično, Sportski objekti, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a iako su Ljubičićevi kolege iz Holdinga bili gotovo sto posto sigurni da će upravo on biti i direktor novog d.o.o., Kikaš kaže da se to neće dogoditi.

Na Skupštini 26. veljače

– Više nikad na čelu nijednog gradskog poduzeća – ideju o čelnoj poziciji Sportskih objekata odbacuje Slobodan Ljubičić, a na pitanje tko bi onda bio najsposobniji za tu poziciju, odgovara da se za sada tek bavi time da se tvrtka uopće osnuje. Jer ideju prvo mora “amenovati” Gradska skupština, i to na sjednici 26. veljače.

A kako gradonačelnik Milan Bandić u gradskom parlamentu ima većinu, Sportski objekti bit će samo formalna točka. Kad se tvrtka konačno osnuje, govore nam u Holdingu, prvo će se krenuti s obnovom ŠRC-a Šalata, čija je rekonstrukcija prvi put najavljena 2015. godine.

– U Sportskim objektima trebalo bi biti pet zaposlenih i oni će činiti svojevrsni projektni tim. U inozemstvu je uobičajeno da se za svaki novi posao formira SPV, odnosno određena vrsta specijalizirane tvrtke zadužene za projekt u tijeku. Tako će biti i ovdje. Prvo idemo s obnovom Šalate, a kad to realiziramo, opcije su da se tvrtka ili ugasi ili zadatak ide dalje – govore nam u Holdingu, koji već sad ima podružnicu koja se bavi sportskim objektima.

Povlačenje novca iz EU

Ali, kako kažu, ustanova Upravljanje sportskim objektima zadužena je za održavanje lokacija koje služe sportu, za organiziranje natjecanja i termina za rekreaciju.

– Banke, a ni ostale kreditne institucije, pa ni Europska unija, ne priznaju formu ustanove i preko nje se ne mogu povući nikakva sredstva – objašnjavaju nam u Zagrebačkom holdingu zašto se nije moglo raditi preko postojeće podružnice.

Što se tiče prvog objekta koji bi trebao u obnovu, ŠRC-a Šalate, na njega su se odlučili jer je trenutačno u najgorem stanju.

Opadanje betonskih blokova s tribina ili pločica s bazena tamošnja su svakodnevica, a osim nužnih radova popravka, planira se i potpuna rekonstrukcija tribina, kao i gradnja natkrivenog bazena s tornjem za skokove. Procjena je da bi obnova Šalate trebala koštati između 350 i 400 milijuna kuna, a radovi koji su prijeko potrebni su, među ostalim, rekonstrukcija bazena za obuku neplivača, sanacija tribina klizališta, krova društvenog doma, rekonstrukcija rasvjete klizališta, kompleksa otvorenih bazna i ugradnja automatskih tuševa na ulazu na plivalište.

Idejni tvorac Zagrebačkog holdinga

Slobodan Ljubičić blizak je suradnik gradonačelnika Milana Bandića kojem je, nakon što je prepoznao u njemu talent za preprodaju poslovnih i političkih ideja, upravo prvi čovjek grada dao nadimak Kikaš koji je krasio legendarni lik iz “Prosjaka i sinova”. Ljubičićeva ideja bila je osnivanje Holdinga, a iako mu je ekonomija glavno područje zanimanja, po struci nije ekonomist, nego je završio Fakultet političkih znanosti. Prije osnivanja Holdinga bio je direktor Robnih terminala, a samom komunalnom divu vraćao se dvaput. Prvi je put ostavku dao 2008. godine, nakon čega mu se sudilo zbog zloporabe položaja i ovlasti te prijevare, dok je drugi put otišao s direktorske pozicije Holdinga prije pet godina. Podsjetimo, 19. listopada 2014. uhićen je na granici sa Slovenijom u aferi Agram zbog spornog ugovora između Grada i tvrtke Cezar u vlasništvu Petra Pripuza, kojim je Grad Zagreb navodno oštećen za gotovo deset milijuna kuna te, ponovno, zbog navodne zloporabe položaja. Osim što je autor Holdinga kao takvog, Kikaš je osmislio i sustav po kojem se brzo dolazilo do gotovine tako da se novi tramvaji prodaju banci i onda unajmljuju, a na Londonskoj burzi plasirao je i 300 milijuna eura Holdinga, koji su na kraju potrošeni na tramvaje i stanove u Sopnici.     

Video: Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare

Komentara 22

EL
elkomadante
11:44 15.02.2019.

Napravili novu firmu da brže bolje mogu povući pare iz fondova ? Hoće li bratija izvoditi radove ?

DU
Deleted user
11:44 15.02.2019.

Kreće Bandićev megaprojekt pljačke zagrebačkog gradskog proračuna.

IG
igorl
12:10 15.02.2019.

Kakve su to bedastoce. Kaj salata i dom sportova nemaju svoje vrle uprave koje se mogu pobrinuti za EU natjecaje i financiranje? Kako ce im pomoci ekstra bezveze doo? To je samo razvodnjavanje odgovornosti. Za koju godinu ce salata prstom upirati u bezveze doo, bezveze doo u salatu, a bandic ce pricati neg institucije rade svoj posao. Svi neki direktori, manageri i upravitelji, nitko za nista odgovoran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije