Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve je spremno

Bandić želi otkriti spomenik Tuđmanu i pod cijenu zdravlja

Foto: Privatna arhiva
09.12.2018.
u 19:29

Prekidom liječenja zagrebački gradonačelnik ugrožava život, ali liječnici kažu da ima pravo napustiti bolnicu

Hoće li doći ili ipak neće ”delati”, je li važnije zdravlje ili fotografija sa svečanosti otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu te kako će drama s plućnom embolijom završiti?

Otkako se saznalo da je u petak navečer gradonačelnik Milan Bandić hitno hospitaliziran u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac zbog plućne embolije, postavlja se pitanje hoće li konačno odležati koliko je potrebno budući da je poznat po navici da na vlastitu ruku skrati svako liječenje. Možda bi to ovoga puta i bilo tako da za danas u 15 sati nije predviđeno otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku.

Liječnici negoduju

– Gradonačelnik će biti tamo – sa sigurnošću nam je potvrdila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević te dodala kako će ostale obveze dok je Bandić u bolnici ipak preuzeti ona te njegova druga zamjenica Olivera Majić. Gradonačelnik, naime, prema Zakonu, ima dvije zamjenice koje ga zamjenjuju u obavljanju dužnosti u slučaju dulje spriječenosti.

I na službenim stranicama Grada stoji da će se na otkrivanju spomenika prisutnima obratiti gradonačelnik te će s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, članovima obitelji Tuđman i akademskim kiparom Kuzmom Kovačićem otkriti spomenik.

– Nema šanse da on to propusti, neuništiv je – redom su zaključili bliski suradnici i prijatelji koji su ga posjetili tijekom vikenda. U bolnicu je već prvog dana stigao premijer Andrej Plenković, a Bandićev dugogodišnji prijatelj i savjetnik predsjednice za zdravstvo Tomislav Mađer pohvalio se da je gradonačelniku poklonio medvjedića.

1/15

Jučer se još veće društvo skupilo na Jordanovcu, a objavljena je i prva fotografija gradonačelnika nakon hospitalizacije. Na njoj Bandić već stoji i pozira uz boksača Filipa Hrgovića, čiji je meč večer prije pratio, i njegova oca, te Tomislava Mađara, Jakova Kitarovića, ministra Gorana Marića i pročelnika Ivice Lovrića. Time su potvrdili da se Bandić već bolje osjeća tako da je uistinu moguće da izađe u javnost.

No učini li to, u velikoj si mjeri ugrožava život, bez dvojbe govore liječnici. Ipak, ne mogu ga zadržati nasilu jer svatko pri punoj svijesti ima pravo prekinuti liječenje i napustiti bolnicu uz potpis da to čini na vlastitu odgovornost.

Telefoni stalno zvone

– Nadamo se da to neće napraviti, pametan je čovjek i ne vjerujemo da će postupiti tako nerazumno – kažu nam liječnici.

Iako je “stabilno”, napominju da taj termin znači da se pacijentu održava tlak, puls i disanje, dakle da trenutačno nije vitalno ugrožen, ali to nije jamstvo da se, primjerice, za pet sati nešto loše neće dogoditi i da se stanje neće promijeniti. Zato je važno da pacijent na antikoagulantnoj terapiji ne prekida liječenje, pa ni privremeno.

Kod plućne embolije, pa bila i u najblažem obliku, u bolnici treba ostati sedam do deset dana, a Bandić već trećeg hoće izaći iz bolnice. Također, čak i ako se Bandić nakon izlaska vrati na liječenje, pitanje je koliko će tamo ostati s obzirom na to da ga već u četvrtak očekuje burna sjednica Gradske skupštine na kojoj će se izglasavati zagrebački proračun.

Inače, na intenzivnom odjelu Klinike za plućne bolesti Jordanovac telefoni ne prestaju zvoniti i puno je upita o Bandićevu stanju, no liječnici to ne mogu govoriti svakome tko nazove, a treba napomenuti i da Bandić više i nije na tom odjelu jer je već prebačen u bolnički apartman.

>> Pogledajte video s dočeka Sandre Perković

Komentara 114

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:59 09.12.2018.

Bandic bi trebao preuzeti SDP, dobili bi Hrvatsku domoljubnu ljevicu.

DO
doktorica
20:25 09.12.2018.

njegova stvar,ali ovaj spomenik zaista na ništa ne liči.

SH
Stevo.Hasanbegovic
20:28 09.12.2018.

Predstava za budale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije