Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić raskinuo savez 
s Kosorom, Ferdeljijem...


Sandra Švaljek, tvrde iz oba kluba, imat će njihovu podršku na sjednicama
18. ožujka 2015. u 09:02 14 komentara 4648 prikaza
26.02.2014., Zagreb - Koncert Zagrebacke filharmonije pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog uz solisticke nastupe glazbenika Ricarda Luquea i Olvide Ruiz Castellanos u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Darinko Kosor, Jelena Pavicic Vukicevic. Phot
Pogledajte galeriju 1/3

Zastupnici s nezavisne liste Milana Bandića raskinuli su koaliciju s partnerima iz HSLS-a, HSS-a, HSU-a i Vladimirom Ferdeljijem. Potvrdila je to predsjednica Kluba zastupnika M. Bandića Jelena Pavičić Vukičević, dok Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine i Nenad Matić, predsjednik Kluba zastupnika HSLS-HSS, kažu da obavijest još nisu dobili.

'Nezapamćena praksa'

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek tako nema osiguranu većinu u Skupštini, no zastupnici s Bandićeve liste navodno joj ne namjeravaju raditi probleme i podržat će njezine prijedloge. Podržat će ju i Klub HSLS-HSS.

Razlog za raskidanje koalicije je Kosorova odlučnost da na dnevni red Skupštine stavi izdvajanje samostalnog Ureda za kulturu, ali i njegova inicijativa da organizira tribine o Generalnom urbanističkom planu. Nastupom uime Skupštine, drže Bandićevi zastupnici, pogrešno stvara dojam pred građanima da će njihov problem biti riješen.

– Darinko Kosor je unatoč našem protivljenju uvrstio u dnevni red odluku koja uređuje ustroj i način rada izvršne vlasti pa bi inzistiranje na njezinoj izmjeni od strane predstavničkog tijela bila nezapamćena praksa u demokratskom svijetu koji jasno razlikuje predstavničku i izvršnu vlast – obrazloženje je Bandićevih zastupnika.

Napominju da izdvajanje ureda ne znači više novca za kulturu već novi administrativni ustroj i zapošljavanja, što bi išlo nauštrb programa u kulturi.

– Raskidom Sporazuma ništa se bitno neće dogoditi, samo nećemo imati zajedničke sjednice klubova. Zamjenica će na neki drugi način tražiti većinu. O većini ćemo razgovarati s ostalim klubovima, ali nije o glavu da se dogovorimo – kazala je Jelena Pavičić Vukičević.

Kosor poručuje da oni "nikad koaliciju nisu ni imali već sporazum o suradnji pa tako niti ne može biti razvrgnuta".

Najavljuje proširenje njihove koalicije s HDZ-om.

Preslik s državne razine

– Računajući na ovu situaciju, prije dvadesetak dana s Tomislavom Karamarkom sam dogovorio da nacionalnu Domoljubnu koaliciju preslikamo u Skupštini. Mislim da nitko neće imati apsolutnu većinu. Mi ovim raskidom ništa ne gubimo jer nismo ništa ni dobili – kazao je Kosor.

Nenad Matić, šef gradskog HSS-a, također kaže da se ništa dramatično neće dogoditi jer HSS ništa nije ni dobio, a za opoziv Kosora s mjesta predsjednika Skupštine neće glasovati. Moguće je da Bandić ovim potezom ispituje čiju podršku ima njegova zamjenica S. Švaljek, koja je najavila mogućnost kandidature za gradonačelnicu.

Andrija Mikulić, šef gradskog HDZ-a rekao je kako ne može ništa komentirati jer ništa službeno još ne zna, a nije želio komentirati ni informacije koje je dao Kosor. 

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • manuutd:

  Većina ste u svome gradu ali u birtiji uz gemišt

 • darwil:

  Vukičevićki je ovo osnivanje Bandić udruge i raskol sa Kosorom vrhunac njenog rada a što je dosada radila....?Pitanje veliko!Nego kaj će sada Špika visoki političar?

 • Avatar links
  links:

  gotov si banditos!!!!!