Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća

Bandić: Od 1. kolovoza odvoz otpada dvaput tjedno

Milan Bandić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
15.06.2016.
u 14:48

Bandić je kazao da plan gospodarenja otpadom na razini Hrvatske nije donesen, a da bi Zagreb mogao imati plan, mora imati podlogu, a podloga je nacionalni plan.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu da od 1. kolovoza počinje odvoz otpada dvaput tjedno, umjesto dosadašnjih triput, što će, kazao je, značiti manje prihoda Čistoći, ali i "manje čupanja iz lisnica sugrađana".

"Od 1. kolovoza počinje drugačiji, manji odvoz otpada. To znači u 85 do 90 posto slučajeva u Zagrebu s tri na dva odvoza tjedno. To znači manje prihoda Čistoći, ali i manje 'čupanja' iz lisnica naših sugrađana, a mi ćemo unutarnjim rezervama morati to nadoknaditi", rekao je zagrebački gradonačelnik na konferenciji za novinare uoči sutrašnje Gradske skupštine.

"Tri stvari ostaju otvorene – pitanje tehnologije, kapaciteta i modela financiranja. To ne smijemo fulati", kazao je. Istaknuo je da što se tiče kapaciteta – on ovisi o nacionalnom planu za gospodarenju otpadom.

Bandić je kazao da plan gospodarenja otpadom na razini Hrvatske nije donesen, a da bi Zagreb mogao imati plan, mora imati podlogu, a podloga je nacionalni plan.

Na dnevnom redu Skupštine naći će se 28 točaka, među kojima i ona o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Ravnatelj zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis kazao je da se u njima obrađuju četiri osnovne teme. Prva tema su javne i druge potrebe Grada u smislu gospodarskih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih potreba, uključujući lakše financiranje iz projekata EU. Drugo tematsko područje je ostvarivanje postave mobilnih antena u Zagreba i kriteriji po kojima se mogu postavljati. Treća tema su reciklažna dvorišta, tj. plan gospodarenja otpadom s težištem na stvaranju što manjeg otpada, razdvajanju i izgradnji reciklažnih dvorišta. Četvrta tema je omogućavanje legalizacije objekata.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o izmjeni Odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica koja se obavlja na pokretnim napravama.  Odlukom se određuju lokacije za postavljanje pokretnih naprava na kojima se može obavljati trgovina na malo izvan prodavaonica i tržnica (prodaja robe i/ili usluga) na javnoprometnim površinama, njihov broj i namjena.

Tako je, između ostaloga, propisano da se u Gradskoj četvrti Maksimir na lokaciji Borongaj, dijelu parkirališta uz južnu ogradu stadiona Maksimir do Budakove ulice po namjeni mogu prodavati neprehrambeni proizvodi na štandovima. U tu je svrhu potrebno izvesti djelomičnu rekonstrukciju navedenog dijela parkirališta, te prostorno i krajobrazno cjelovito urediti prostor prilagođen novootvorenom sadržaju Grada – sportsko-rekreacijskom centru Svetice.

Zakupcima koji na ovom prostoru posluju ponuđene su zamjenske lokacije kako bi i dalje mogli obavljati svoju djelatnost. Bandić je kazao da su s predstavnicima ljudi koji na Borongaju imaju štandove održana dva sastanka. Naglasio je da je pozvao Direktora tržnica da tim ljudima ponudi lokacije za prodaju na štandovima najbliže njihovim mjestima stanovanja te da do 2. srpnja imaju rok odabrati lokacije za svoje štandove.

"Nitko ne tjera ljude na ulicu i nije to moj hir. Ne mogu tamo više biti jer to mjesto dobiva drugu namjenu i fizionomiju", dodao je.

Vezano za prosvjed odgajateljica iz vrtića uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, Bandić je kazao da su već dva puta bili na sastanku s gradskim pročelnikom za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem te ustvrdio da njih "ne zanima argument već politika".

Poručio im je da se kandidiraju kako bi se bavili politikom. Najavio je da će sutra i zastupnici i štrajkaši dobiti jelovnike na ulazu u Skupštinu te ustvrdio da djeci ništa ne nedostaje.

Najavio je da će u idućih godinu i pol dana obnoviti 40 vrtića i 20 škola u iznosu od 240 milijuna kuna. Od toga će 100 milijuna iz EU fonda i ostatak iz zagrebačkog proračuna.

>> Ovo je 7 'važnih razloga' zašto je Bandić smijenio Upravu Holdinga

Komentara 14

ST
Stipan
17:15 15.06.2016.

Neka odvezu i tebe !

Avatar liquidsky
liquidsky
17:31 15.06.2016.

To je znači to genijalno Bandićevo rješenje koje građanima obećava godinama? Smanjit će se broj odvoza, a porast će broj štakora i zaraza. Pa fakat, dokle će taj imati pravo donositi ikakve odluke? Koji improvizator i panglu, to je stvarno nevjerojatno. Vuče Zagreb za nos već 16 godina. Valjda zato i više nema septum. Reciprocitet.

TR
Trnjanec
19:00 15.06.2016.

Super, svi volimo kad nam ljeti smeće stoji dugo u kanti i usmrdi se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije