Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić: Neuporabljive zgrade i kuće oslobodit će se plaćanja gradskih režija

Broj obitelji pogođenih potresom i koji su trenutno smješteni u Studentski dom Cvjetno naselje je 45, a radi se o 272 osobe
25. ožujka 2020. u 14:33 5 komentara 680 prikaza
Milan Bandić održao konferenciju za medije o potresu u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Zagrebačka Gradska uprava izvijestila je u srijedu da se naknada štete zbog potresa ne može podnjeti za osiguranu ili nelegaliziranu imovinu, a onima koji imaju 60 posto ili više štete na imovini odobrit će se povrat do pet posto vrijednosti štete.

Robert Kohorst Pomoć Veleposlanik SAD-a donira plaću za potres i borbu protiv koronavirusa

"Oštećenici koji imaju osiguranu imovinu ne mogu se prijaviti za nakanadu štete, i oni koji nemaju legaliziranu imovinu. Prihvaćat će se oni zahtjevi kojima je šteta 60 posto ili više, njima će se odobriti do pet posto vrijednosti te štete", rekla je novinarima pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Dodala je kako taj postotak Vlada može iznimno povećati.

"Napravljen je javni poziv koji je objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba. Napravili smo i elektronski obrazac kako bi se smanjili socijalni kontakti i izlazak iz kuća. Onaj tko nema mogućnost ispunjavanja elektronskim putem može poslati poštom ili u pisarnici to popuniti. Na javnom pozivu je naznačeno šest adresa po cijelom gradu", objasnila je Jozić.

IZVRSNE KVALITETE Nakon potresa proveli kontrolu kvalitete vode: Sigurna je za piće

Naglasila je da je zakonski rok za prijavu šteta 12 dana, ali da su zamolili Ministarstvo financija da se ti rokovi produže, a oni su im odgovorili da to mogu učiniti koliko god je potrebno s obzirom na koronavirus.

Broj obitelji pogođenih potresom i koji su trenutno smješteni u Studentski dom Cvjetno naselje je 45, a radi se o 272 osobe, kazala je Jozić naglasivši da će u nekoliko studentskih soba osigurati gradske urede gdje će tim ljudima pomoći u popunjavanju prijave štete.

Milan Bandić održao konferenciju za medije o potresu u Zagrebu
1 / 13
25.03.2020., Zagreb - U garazi Gradske uprave na Trgu Stjepana Radica odrzana je konferencija na temu: Prirodna nepogoda koja je pogodila Zagreb. Gradonacelnik Zagreba Milan Bandic. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Preko 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će preko 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade, a donesena je i odluka da se zagrebačke poduzetnike oslobodi od plaćanja najamnine zakupa gradskih i javnih prostora u stopostotnom iznosu.

"Ono što opet možemo prvi napraviti u ovom trentku je da Grad Zagreba i Zagrebački holding sve zgrade i kuće koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive oslobodimo od režija svih trgovačkih društava koje isporučuju javnu uslugu, poput Holdinga, komunalne naknade i pričuve", najavio je Bandić.

Apelirao je da isto učini Hrvatska elektroprivreda, HEP toplinarstvo i Hrvatske vode.

Nakon potresa u Zagrebu prijeti opasnost od urušavanja krovova i pročelja zgrada VEČERNJAKOV VODIČ Sve na jednom mjestu: Kako do odštete, kome se javiti, što s osiguranjem...

Kalinić: Više od 20.000 prijava oštećenja na objektima

Pročelnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručio je da su do srijede zaprimili preko 20.000 prijava oštećenja na objektima, a da su timovi obišli više od 1400 objekata. Na terenu imaju 80 specijalističkih timova i 170 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je potresom narušen koncept samoizolacije, čime je omogućeno da se koronavirus još više rasplamsa.

"Kao grad imamo imperativ povećati broj testiranja, do sada je testirano negdje oko 3000 osoba, to je zasigurno nedovoljno i mora se učiniti značajni iskorak na tom planu", smatra Jeleč.

Posljedice potresa Zagrebački Županijski sud do daljnjeg nema sigurne uvjete za rad

Dodao je da je Grad rezervirao 20 milijuna kuna za nabavku zaštitne opreme za liječnike i građane, ali da imaju velikih problema u dopremi zaštite jer su vezani za izvore čija je proizvodnja zaustavljena. Također je objavio da su domovi zdravlja jučer obradili 470 osoba, a da je u Zagrebu u izolaciji 3760 bolesnika.

Zamjenica gradonačelnika i načelnica stožera civilne zaštite Grada Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević naglasila je da su im mnoge telefonske linije za prijavu šteta i pomoć zagušene, ali da otvaraju i nove brojeve koje će naknadno objaviti.

"Danas će gradski ured za prostorno uređenje objaviti javni poziv svim građevinskim tvrtkama u Zagrebu i Hrvatskoj da se prijave na natječaj i pomognu svim javnim službama, da se manja oštećenja saniraju odmah, a ona s potrebnim zahtjevnijim radovima u najskorije moguće vrijeme", najavila je Pavičić Vukičević.

VIDEO Milan Bandić održao konferenciju za medije o potresu u Zagrebu

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
 • Avatar ZNG91
  ZNG91:

  Prvo je izjavio da će proglašenjem elementarne nepogode svi kojima su domovi oštećeni imati pravo na naknadu troškova popravka iz fonda koji će samo za te potrebe osnovati. Dva dana nakon toga je izjavio kako će pravo na naknadu imati ... prikaži još! samo oni čiji su objekti oštećeni preko 60% i to na način da će im Grad u takvom slučaju nadoknaditi 5% troškova.

 • ZagMO:

  Nestao je Artikel da Bandic donira 20% svoje Place za posljerdice potresa u Zagrebu ...CUDNO.... :-( Pitanje za Redakcija Vecernjaka -; zasto te vijesti nije vise za vidjeti ??? No bilo bi odlicno da donira 20% SVIH svojih prihoda iz ... prikaži još! iz SVIH godina njegovog "kraljevstva" gradom :-) to bi bilo vec nesto znacajnijega :)

 • Kvaka:

  platit čemo sve to uskoro