Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukupno oko milijun kuna

Bandić: Neupisani srednjoškolci ići će u privatne škole, Grad će platiti školarinu

bandić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
02.11.2015.
u 15:18

Bandićeva najava o upisu djece izazvala je oduševljenje šesdesetak okupljenih roditelja i učenika koji su i prošli tjedan, uz potporu pročelnika zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, dolazili pred MZOS tražeći da se riješi njihov problem

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pronašao je rješenje za 56 zagrebačkih učenika koji se nisu uspjeli redovno upisati u srednje strukovne škole u Zagrebu, a odbili su ići u ponuđene škole u okolnim županijama, i to tako što će se svi od idućeg tjedna upisati u privatne zagrebačke škole, a godišnju školarinu u ukupnom iznosu oko milijun kuna platit će im Grad Zagreb.       

Izjavio je to Bandić danas ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nakon što je, uz prethodnu najavu, došao na sastanak s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom, ali je na porti ministarstva dobio obavijest da "ministar nije u zgradi".

Bandićeva najava o upisu djece izazvala je oduševljenje šesdesetak okupljenih roditelja i učenika koji su i prošli tjedan, uz potporu pročelnika zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, dolazili pred MZOS tražeći da se riješi njihov problem. 

Riječ je o ukupno 56 učenika koji su završili osnovnu, imali su uglavnom niski broj bodova za upis u srednje škole, od 20 do 29 (od najviše mogućih 80) i nisu se, iz raznih razloga, uspjeli upisati u neki od željenih strukovnih programa tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka pa su od MZOS-a zatražili naknadni upis.

MZOS im je pronašao slobodna mjesta u strukovnim školama u drugim gradovima i županijama jer ih u školama Grada Zagreba, prema propisanom standardu, više nema, te im je predloženo da se djeca svakako upišu, a onda tijekom školske godine, vrate u Zagreb jer se u "dinamičnom sustavu srednjeg školstva uvijek netko upisuje, ispisuje i oslobađaju se mjesta". 

Roditelji to nisu prihvatili jer smatraju da njihova djeca imaju pravo ići u školu u Zagrebu, a potporu su dobili iz gradskog ureda za obrazovanje u kojemu tvrde da bi mjesta bilo i viška, samo da ministar Mornar nije donosio sporne, nerazumljive i u konačnici, nezakonite odluke o upisu.

 "Ključni problem je nastao kad je ministar Mornar iz nama nejasnih i nerazumljivih razloga donio odluku da se broj učenika u razredu smanji s 28 na 26. Na 450 razrednih odijeljenja u Zagrebu, to je čak 900 mjesta manje. Da to nije učinio, ova djeca bi bila upisana u školu, a imali bismo i 800 mjesta viška", izjavio je danas novinarima Ivica Lovrić. 

Osim toga, napomenuo je Lovrić, ministar je krajem srpnja mijenjao odluku o upisu, bio ju je dužan objaviti u Narodnim novinama, no kako to nije učinio, radi se o nezakonitoj odluci.  "Da je bilo razuma, morala, etike, razumijevanja, trebalo je promijeniti odluku i ova bi djeca bila upisana jer pravilnici i zakoni su za život,  ne za nebo, a ako ne korespondiraju sa životom, treba ih mijenjati", izjavio je Bandić poručivši ministru Mornaru da je prekršio zakon, a kune se u poštivanje zakona. 

Pozvao je ministra da tu besramnu odluku izmijeni jer su djeca trebala biti upisana u redovne škole i to nije trebalo koštati ništa, a  sada on kao gradonačelnik mora, zbog administrativne bešćutnosti i nerazumijevanja ljudskih problema, ponuditi rješenje. 

Na upit koliko će koštati ukupna školarina za godinu dana u privatnim školama odgovorio je - "Nema veze koliko košta, dopustite da budem malo bahat, to pitajte ministra, to nije moj trošak, to je njegov trošak".

>> 'Glas za HDZ i Tomu Karamarka je glas za SDP i Zorana Milanovića'

Komentara 76

Avatar links
links
15:54 02.11.2015.

Neće grad platiti nego mi lopino bjelosvjetska, otkuda ti pravo da naš novac trošiš u predizborne svrhe, srami se i ti i oni koji su te birali, fuj!!!!

HE
herojulice
16:22 02.11.2015.

Lažeš. Neće platiti ni grad niti ti. Platiti će građani Zagreba.

Avatar Idler 3
Idler 3
15:37 02.11.2015.

Ja sam već preveć put napisal kak se ovaj tip sprda s nami i to svakodnevno. Još kad mi ovaj njegov Lovrić provali kak bi bilo 800 mjesta viška....jel čovjek uopće razme kaj je rekel? Jeftini populizam u svom najbijednijem obliku, a poruka roditeljima jasna - ispišite dijete iz škole koja vam se ne sviđa i dajte nek ga Bilan upiše u neku od privatnih škola !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije