Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić mijenja vizuru Zagreba. Evo koje sve nove objekte traži

Na Kennedyjevu trgu, smatra Bandićev skupštinski klub, također bi trebala biti omogućena gradnja garaže jer je ondje deficit parkirališnih mjesta.
07. veljače 2020. u 08:02 48 komentara 11404 prikaza
Gradska skupština grada Zagreba
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dupli pas Andreju Plenkoviću odigrao je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Mislili su HDZ-ovci i mislili što i kako bi s Generalnim urbanističkim planom (GUP), bi li ga podržali uime saborske koalicije s Bandićem ili bi, kako je dio stranke i htio, sve veze s prvim čovjekom grada prekinuli upravo na dokumentu, koji je za to bio idealna prilika.

Bandić i Mirka Jozić Bilić-Erić security Tvrtka koju vodi muž Bandićeve pročelnice dobila posao od 15 milijuna kuna

Situacija je sramotna

Odlučili su se na kraju za varijantu “ni ‘vamo ni tamo”, odnosno za amandmane kojima su donošenje GUP-a prolongirali dok im ne prođu unutarstranački izbori. Najmudriji je to potez, zaključili su još preksinoć na sastanku gradskog HDZ-a jer amandmani će značiti da se čitav GUP mora ponovno slati na odobrenje Ministarstvu graditeljstva, što će potrajati dok stranka ne dobije novog ili možda novo-starog predsjednika. Nije HDZ, međutim, računao na uzvratni udarac iz “tabora Milan”, koji se amandmanovanju pridružio sa 71 svojim jer, ako se donošenje GUP-a već odgađa, onda neka u njemu bude sve što bandićevci žele. Oporba je odmah zaključila kako su amandmani ništa drugo nego trgovina parcelama i pogodovanja poznatim investitorima u začetku, ali u detaljne se analize novih prijedloga nisu jučer uspjeli baciti jer čitav su se dan u Skupštini održavali odbori te se sastančilo, budući da su sami amandmani pred zastupnike stigli tik pred početak zasjedanja gradskog parlamenta.

Video: Milan Bandić izviždan ispred Skupštine

Od 71 pristiglih od strane Bandićeva skupštinskog kluba, šest ih je podnio sam gradonačelnik, koji, između ostalog, želi da se omogući smještaj predškolskih ustanova u okviru stambenih, stambeno-poslovnih, poslovnih i sportskih građevina, i to neovisno o konsolidiranosti prostora, ali i da se ukine planirani koridor produžene Stonske između Ulice Vojina Bakića i Ulice Damira Tomljanovića – Gavrana u Središću te da se taj prostor prenamijeni u javnu zelenu površinu. Još je velebnih prijedloga stiglo iz redova bandićevaca, a potpisuje ih predsjednica kluba im, Ana Stavljenić Rukavina.

Gradska skupština grada Zagreba GRADSKA SKUPŠTINA Prošli svi HDZ-ovi i Bandićevi amandmani na GUP, nastavak sjednice u ponedjeljak

Odlučili su se da će “ubaciti” jednu podzemnu garažu na Kennedyjevu trgu, da će povećati koeficijent izgrađenosti u donjogradskim blokovima, omogućiti izgradnju stambenih zgrada u blizini donje postaje buduće sljemenske žičare, razmak između međa objekata smanjiti s pet na tri metra, “izbaciti” neke parkove s Vrbana, a one garaže u samom centru grada, koje su trebale biti do najviše dvije etaže pod zemljom, bandićevci bi da ipak da te -2 etaže budu “okviran” plan. Također, u 65 amandmana kluba nalaze se različite prenamjene zemljišta, iz zelenih površina u mješovitu namjenu, odnosno u stambenu i poslovnu. Kao što smo već spomenuli, s 15 je amandmana išao HDZ, a sve skupa 86 primjedbi na GUP, koji je već prošao dvije javne rasprave i dobio suglasnost potrebnih ministarstava, razljutilo je oporbenjake, koji su cijelu situaciju nazvali sramotnom.

– Ovakav način jasno poručuje “neka radi tko što hoće”. Gradonačelnik Milan Bandić ovim je amandmanima rekao svom Zavodu za strategijsko planiranje “ne trebaš ti meni, možeš raditi na izmjenama i dopunama četiri godine, ja imam ruke, doći ću u Gradsku skupštinu i izglasat ću što god hoću” – rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, dok je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš kazao da se ovakve stvari rade “samo kako stručna javnost i vijećnici ne bi mogli analizirati za koga se zelene površine prenamjenjuju u građevinske”. A od HDZ-a bilo je niz takvih zahtjeva, pa iz zelene u građevinskoj zoni žele vidjeti zemljišta uz Šestinsku cestu, Gračansku i Markuševečku ili na uglu Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Milutina Milankovića.

– Dosad sam nabrojila 50-ak hektara prenamjene zelenih površina u površine namijenjene za gradnju – rekla je A. Mrak Taritaš.

Zoran Milanović, Andrej Plenković CRODEMOSKOP SDP učvrstio vodstvo pred HDZ-om, Plenković i Bandić najnegativniji

Čitali na brzinu

Uz to, HDZ-ovci su, primjerice, tražili i zadržavanje zone javne i društvene namjene na Vrbanima predviđenu za izgradnju zdravstvene stanice, društvenog doma i knjižnice, ukidanje predviđenog produžetka Remetinečke ceste s obzirom na to da su izgrađeni alternativni pravci i nije potrebna, umirovljenički dom na Črnomercu, umjesto sadržaja sportske namjene, ali i, kao gradonačelnik Bandić, ukidanje koridora produžetka Stonske. I dok su se oporbeni zastupnici jučer čitav dan pjenili i u šoku na brzinu proučavali dokumente, za što bi im inače trebalo, kažu, i po nekoliko dana, bandićevci su među sobom raspravljali što ih čeka nakon što se o amandmanima raspravi u Skupštini.

– Ma nema šanse da Ministarstvo graditeljstva ne odluči tražiti novu javnu raspravu za toliki broj amandmana – nagađalo se, dok je ministar graditeljstva Predrag Štromar kazao da se prvo “mora vidjeti struktura amandmana i što je predloženo pa će se na temelju toga donijeti odluka”. A, prema proceduri, upravo Štromarovo ministarstvo morat će odlučiti jesu li amandmani u skladu s prostornim planom, dokumentom “više stepenice” od samog GUP-a i zahtjeva li čak 86 amandmana novu javnu raspravu. Kad Štromarovi odluče, GUP opet ide na izglasavanje u Skupštinu.

Kad će to biti, ovisi o brzini Ministarstva graditeljstva. Sam Bandić se jučer oko svega nije pretjerano uzbuđivao.

– Sve sam već rekao. Nikoga se, osim Boga, ne bojim. Svaki amandman koji je sukladan zakonskim propisima prihvatit ćemo. HDZ-u ne zamjeram, nitko me nije prevario, a s naše strane nikad nije bila upitna suradnja s tom strankom – rekao je Bandić, kojeg su na dolasku u gradski parlament jučer ujutro, kao i posljednjih nekoliko puta, zvižducima i transparentima dočekali prosvjednici.

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • geler203:

  Ja bih njemu promijenio vizuru odijela u prugasto do kraja života uz muziku tucanja kamena.

 • dado56:

  Ja bih prvo ceste sredio koje se rupa do rupe pa onda ostalo

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Pa ovaj na tuče u zdrav mozak. Da bi prikrio poslove oko hipodroma on će još malo uvesti ORA Hipodrom 2020. Kak ne vidite da tipičnom udbaškom praksom zamagljuje muljažu u kojoj je razotkriven. Naravno uz svesrdu pomoć adezeja!