Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DOLCU

Bakalar nikad skuplji, svi kupuju kod tate Gvardiola

storyeditor/2022-12-23/PXL_231222_97537858.jpg
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/13
24.12.2022.
u 07:01

– To su sve moji kupci – govori dobro raspoloženi tata Gvardiol. Cijene nije dizao, a uoči Badnjaka najbolje se prodaje srdela za 30, oslić za 60 i orada koja stoji 140 kuna.

Na glavnoj zagrebačkoj tržnici vlada blagdansko raspoloženje. Gužva je velika, kupci čekaju u dugačkim redovima kako bi na Dolcu napunili svoje blagdanske košarice, koje su ove godine, zbog inflacije, znatno skuplje. Cijena im se zbog toga kreće između 680 i 2000 kuna što je za mnoge obitelji previše.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Srdela skuplja, lignje jeftinije

Znatno je poskupio i bakalar, čak 30 posto u odnosu na lani pa su gužve pred restoranom Amfora nešto manje. Zbog toga su ga mnogi odlučili zamijeniti jeftinijom ribom pa je najveća gužva na ribarnici. Na većini blagdanskih stolova, svjedoče i ribari, ove će se godine tako naći sitna riba poput srdele, mesom bogate orade i brancina, ali i ona skuplja poput hobotnice, škampa ili lignje. Neki su cijene morali podići dok su kod nekih iste kao i prijašnjih godina, a neki su cijene pojedinih morskih plodova, unatoč inflaciji, čak i snizili.

Slučaj je to s ribarskim obrtom Perice Faflje, čiji sin Antonio ondje nudi svježu rapsku ribu.

– Cijene su više-manje iste kao i prijašnjih godina, a neke smo čak i smanjili jer smo ove sezone imali jako dobar ulov – kaže Antonio te dodaje kako hobotnica, koja je posljednjih dana, uoči Badnjaka, bila i najtraženija, ove godine stoji 130 kuna po kilogramu, dok je lani bila deset kuna skuplja. Isti je slučaj, kaže, i s lignjama koje se ovdje mogu naći za 160 kuna po kilogramu, a od lani su pojeftinile za čak 20 kuna. Za deset su kuna digli samo cijenu srdela, pa se tako kilogram te plave ribe ove godine ondje može kupiti za 30 kuna. Dobro se prodaju i škampi, svjedoči Faflja, a cijena im se kreće od 120 do 250 kuna, ovisno o veličini.

Dojmovi nakon uspjeha naših vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru još uvijek se nisu slegli, a tomu svjedoči i najveća gužva koja se stvara na štandu ribarskog obrta Ivčić iz Novigrada, gdje ribu prodaje Tihomir Gvardiol. Otac reprezentativca Joška Gvardiola zbog sinovih je majstorija u Kataru ovih dana najpopularniji na dolačkoj ribarnici, no još mu uvijek, kaže, svraćaju i stalni kupci.

– To su sve moji kupci – govori dobro raspoloženi tata Gvardiol. Cijene nije dizao, a uoči Badnjaka najbolje se prodaje srdela za 30, oslić za 60 i orada koja stoji 140 kuna.

23.12.2022., Zagreb - Reportaza s trznice Dolac o navikama kupovanja gradjana uoci Badnjaka i Bozica. Tihomir Gvardiol. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ribu po komadu, poput orade, brancina i šarana, neodlučnim kupcima preporučuje Zoran Karamatić, čiji morski plodovi dolaze iz okolice Paga i Lošinja. Kilogram orade ovdje se može pronaći za 90 kuna, po istoj cijeni prodaje se i brancin, dok hobotnica, koja je također vrlo tražena, stoji 140.

– Kada me pitaju da im preporučim što da kupe, uvijek kažem da je najbolja komadna riba jer ima više mesa, a raspituju se i za recepte pa ih savjetujem da su primjerice orada ili brancin najbolji kada se ispeku s krumpirom u pećnici ili na gradele – ističe Karamatić te dodaje da je među najprodavanijom ribom posljednjih dana i sipa, koja stoji 120 te hobotnica za 140 kuna.

U kupovini orade zatekli smo Snježanu Sučević iz Siska. Ističe da je cijene namirnica nisu iznenadile zbog poskupljenja kojima svjedočimo već neko vrijeme.

– Došla sam kupiti šarana, ali ne čiste ga zbog gužve pa ću se na Badnjak ipak počastiti oradom. Malo smo ipak bili štedljiviji uoči ovih blagdana nego prijašnjih godina, ali to je zato što dohoci i mirovine stoje, a cijene divljaju. Nismo mogli drukčije – kaže S. Sučević.

Usprkos inflaciji bogatog se blagdanskog stola mnogi neće odreći. Najprodavanija namirnica na većini je štandova krumpir, a kilogram onog ličkog na Dolcu stoji osam kuna. Vrećice i košarice pune se i mladim lukom, pušlek stoji šest kuna, dok je cijena jedne "glavice" salate 15 kuna. Traži se i blitva koja će se kombinirati s ribljim ručkom, a cijena joj je 35 kuna po kilogramu.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Kupuje se manje

Traže se i mesne delicije, osobito perad koja se tradicionalno poslužuje na Božić. Kilogram pačetine stoji oko 60 kuna, puricu ćete platiti 65, a oni koji požele odojak, utržit će ga za 45 kuna po kilogramu. Kumica Ana Krapinec kaže da ove godine nije dizala cijene, ali unatoč tome prodaje manje nego prijašnjih godina.

– Mislim da kupci više štede zbog drastičnih poskupljenja pa su u strahu, ali na Dolcu u posljednje vrijeme ima primjetno manje ljudi nego inače – ističe kumica. Lješnjaci u rinfuzi koje prodaje na svom štandu tako i dalje stoje 80 kuna, dok su oni prženi i očišćeni 20 kuna skuplji.

Studentica Jana svoju je košaricu napunila namirnicama koje će, kako kaže, trošiti sve do Nove Godine te dodaje da im zbog inflacije ovih blagdana stol neće biti bogat kao prije.

– Danas pripremamo oslić s krumpirom i blitvom, a za božićni ručak patku. Cijene su strašne pa nismo kupovali kao prijašnjih godina, ali prilagođavamo se – zaključuje.

 

 

Komentara 5

LA
lajh1985
12:29 25.12.2022.

kak svi kupuju kod Gvardiola seniora...evo ja i moji ne kupuju tam

Avatar Zavratnica
Zavratnica
07:17 24.12.2022.

Nisam bio na Dolcu,ali kakve su to gluposti da se hobotnica prodaje po komadu,a ne prema kilaži?

LE
Levanto
08:10 24.12.2022.

Bakalar volim, ali ne volim da me trgovci prave budalom. Prošlu godinu 220kn, a sad 340. E neš. Iman ja liganj i ribe. Fala in i to nakon puno godin. Bojkot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije