Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽURUJU PRED IZBORE

Dugo iščekivani projekt u Zagrebu: Bagere za novu Branimirovu šalju na proljeće

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/6
12.02.2021.
u 15:05

Trasa vrijedna 40 milijuna kuna pruža se od Zagrebačke do Brestovečke ceste

Godina je ovo, pita li se Grad, ostvarenja velikih planova. Onih čija se realizacija godinama čeka. Špansko bi konačno trebalo dobiti bazen, a u Dubravi će, prema najavama, na proljeće početi gradnja kompleksa XII. gimnazije. “Tajming” je, naravno, pred izbore, a ni Sesvete neće u tom planu biti zaboravljene jer bi u isto vrijeme trebali početi radovi na produženoj Branimirovoj, jednom od najiščekivanijih projekata u posljednja dva desetljeća.

Prometnica koja sada završava na Zagrebačkoj cesti u Sesvetama u tri bi se etape preko Brestja trebala “provući” sve do Varaždinske na istoku četvrti, čime bi postala jednom od najboljih poveznica cijelog istočnog dijela metropole s centrom, a tako bi se smanjile i neprestane gužve koje se stvaraju u središtu naselja. Pripremanje terena završeno je 2016., 320 metara dugim spojem Branimirove s Heinzelovom, a prva faza projekta “u punom profilu”, od Zagrebačke do Brestovečke ceste, trebala bi početi na proljeće pa je zato sad raspisan 40 milijuna kuna vrijedan natječaj za izvođača. Riječ je o 1190 metara dugom potezu ceste koja će imati četiri traka, a na njoj će se nalaziti i pješačka i biciklistička staza te četiri nova autobusna stajališta.

“Papiri” za ostale dionice

– Za preostale dvije dionice također su izdane lokacijske dozvole i riješen je dobar dio imovinskopravnih poslova. Objavljen je i javni natječaj za odabir projektanta glavnog i izvedbenog projekta te je u tijeku analiza pristiglih ponuda. Početkom 2021. godine započet će izrada glavnih i izvedbenih projekata za ove etape – kažu u Gradskom uredu za promet.

No, da bi bageri uopće mogli doći i početi krčiti teren za novu prometnicu prvo bi, dakako, trebalo osigurati da je cijela situacija vlasnički “čista”. Upravo zbog pregovaranja s vlasnicima nekretnina kroz koje će nova Branimirova prolaziti cijeli projekt stoji na mjestu već dva desetljeća, a još u studenome 2019. za njegov završetak potrebno je bilo otkupiti još gotovo 70 tisuća kvadrata zemljišta.

No, kako nam kažu u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove, desetljetni maraton cjenkanja pri samom je kraju, a od 33 nekretnine koje takoreći stoje na putu prvoj dionici radova dogovor je postignut za njih 23, odnosno 70 posto. Druga je etapa “riješena” 77 posto, a treća malo “kiksa” pa je pozitivno riješeno 59 posto, odnosno 10 od 17 nekretnina na trasi. Dogovor je, ukratko, postignut sa 70 od 98 vlasnika nekretnina, a za ostale je, kažu u Gradu, “dokazni postupak u tijeku”

03.02.2021., Zagreb - Krizanje Branimirove i Zagrebacke ulice. U planu je produljenje prometnice zbog koje bi se trebale rusiti neke kuce koje se nalaze ne predvidjenoj ruti. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Do 1. ožujka prva bi etapa trebala biti, što se tiče papira, riješena, a dok se ne počne raditi na drugoj fazi, i ona bi trebala biti finiširana. Ne želimo dopustiti stanke između radova na pojedinim etapama projekta pa se paralelno radi i na projektiranju i dogovorima s vlasnicima na trasi – ponosno kaže Ante Plazonić, čovjek kojeg je 2018. gradonačelnik Milan Bandić odabrao za koordinatora za ubrzavanje cijelog postupka.

Upravo je oko prve etape, napominje, najviše posla, jer je ondje riječ o rušenju obiteljskih kuća, njih sedam. Neki su vlasnici, poput obitelji Selak iz Ulice Stjepana Mikuša, uspjeli postići dogovor koji im, priznaju, i nije po volji, ali je bio onaj na koji su morali pristati.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

– Nije nam zbog toga lako ni drago jer smo ovdje od 1964. godine, što znači da ćemo cijeli svoj život preseliti negdje drugdje. Ali postupak dogovora s Gradom traje još od 2010., kad je došao prvi procjenitelj, pa smo zaključili da je više dosta. Dobivenim novcem ne možemo puno, ali ćemo sagraditi novu kuću u kvartu u blizini. Ondje ćemo živjeti svi zajedno, naša i obitelj kćeri – kažu nam supružnici Ruža i Marko Selak.

No, nisu se svi vlasnici kuća još predali, kažu, pa pokazuju rukom na veliku ružičastu kuću na samom križanju Branimirove i Zagrebačke ceste. U njoj živi mnogobrojna obitelj Zajka Mujića, a ona se, kaže nam on, iz nje ne namjerava seliti osim ako ne dobije iznos koji odgovara tržišnoj vrijednosti. A radovi počinju za koji mjesec, što znači da s “dealom” valja požuriti.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Neka nam riješe smještaj

– Za 1300 kvadrata, koliko imam kuće, poslovnog prostora i okućnice, nude mi 218 tisuća eura. To je izvan zdravog razuma. Slažem se da ide Branimirova, ali uz normalnu, a ne žoharsku isplatu – kaže Mujić, koji naglašava da bi za svoj objekt trebao dobiti više novca od ostalih vlasnika kuća jer je uz samu cestu, što znači, dodaje, da joj je vrijednost zbog izvrsne lokacije daleko veća. Pristaje, govori, i na izvlaštenje bude li potrebno, dokle god će njegova obitelj nakon toga biti propisno zbrinuta.

– Mogu se u roku od sedam dana iseliti ako se za mene i moju obitelj nađe drugi poslovni prostor i smještaj. Pa ću bagere dočekati uz glazbu i odojka – smije se Mujić. Njegov slučaj dodatno komplicira i činjenica da je kuća u kojoj stanuje upitnog vlasništva, zbog čega je cijeli slučaj stigao do Vrhovnog suda.

No, u Gradu se, kažu, tim slučajem neće pretjerano zamarati jer je za nekretninu u tijeku izvlaštenje.

– Donijet će se rješenje kojim se obvezuje korisnika izvlaštenja da iznos naknade položi na poseban račun. Nakon što se pitanje vlasništva riješi, isplatit će se utvrđenom vlasniku – objašnjava pročelnica Ureda za imovinskopravne poslove Marina Zagorec.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Igy_ZG
Igy_ZG
16:48 12.02.2021.

Bandiću, koga ti praviš budalom?

DU
dugakita
18:41 12.02.2021.

Zanimljiva ova Branimirova. Stara Branimirova, Branimirova, Nova Branimirova i sada najnovija Branimirova.

ML
mladaklada
16:44 12.02.2021.

U međuvremenu, od Vrapča do Podsuseda ne može se autom prijeći pruga, a kad je kiša, radi bazena na Škorpikovoj postajemo prometna enklava. Barem imamo taj bazen, umjesto onog kojeg su nam obećali prije 30 godina. Bandinjo gradi samo svojima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije