Naslovnica Zagreb ZG Život

Baby boom u ZOO-u – svaki dan dvije bebe

02. siječnja 2017. u 14:59 0 komentara 695 prikaza
04.08.2016., nastamba Kidepo, Zagreb - Obitelj zagrebackih lavova postala je bogatija za dva clana koji su na svijet stigli 16. lipnja. Rijec je o prvim mladuncima - lavicima jedanaestogodisnje lavice Nyote. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nije na selu, u šumi je. Gdje je ljubav najbolje znaju “Maksimirci”, i to oni iz Zoološkog vrta, koji su u ovoj godini gotovo svaki dan dobili po dvije prinove. Više od 600 mladunaca došlo je na svijet u 2016., a još 172 životinje u Zagreb su stigle iz drugih zooloških vrtova.

Pune ruke posla

Par godine djelatnici ZOO–a teško su odabrali, ali svoje su glasove dali crnim rodama, koje su ptiće, ženku i mužjaka, dočekale nakon sedam godina međusobnog poznanstva. Nisu se žurile s obvezama, šale se u Zoološkom, pa dodaju kako ni činjenica da je ženka 13 godina starija od mužjaka nije spriječila taj par da se ipak odluči na potomstvo.

– Dvadesettrogodišnja ženka u Zagreb je stigla iz Đakova prije dvadeset godina, a desetogodišnji mužjak prije sedam godina iz Velike Britanije. Razlike u godinama i podrijetlu nisu stale na put njihovoj ljubavi. Od prvog dana crne su se rode odlično slagale – objasnili su iz Zoološkog vrta, u kojem su najviše veselja među Zagrepčanima ove godine izazvali sad već šestomjesečni blizanci, lav Tuma i lavica Uzuri. Najviše mladunaca u 2016. bilo je, pak, u gnijezdu golokrtičastog štakora, njih 24. S nasljednicima pune su ruke posla imali i patuljasti kajmani, koji su dobili 22 prinove, dok se jednaki broj mališana, njih po 11, smjestilo u nastambe nosatih rakuna i macaklina. Desetero “djece” dobile su mare, a ljubavi je bilo i među zmijama, pa je ZOO bogatiji i za devet mangrovskih jamičarki te pet šarenih boa.

– Najviše ptića dobili su gak i mišoptica – iz prvog su gnijezda provirila četiri, a iz drugog tri sitna kljuna – rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok te dodao kako su stanovnici Maksimirske šume neodoljivi čak i kad iz nje odu. Potvrđuje to i Boris, zagrebačka čimpanza koja se lani odselila u Ljubljanu kod ženke Neže.

Stigla je slonovska rovka

– Između njih odmah je planula ljubav, a rezultat njihove strasti na svijet je došao u ožujku. Majušna Leona brzo je zadobila velike simpatije slovenske javnosti, a Boris se pokazao kao brižan otac i partner – rekao je ravnatelj ZOO-a, u koji je ove godine stigla i zanimljiva nova vrsta, slonovska rovka.

– Životinja je to koja nije srodna ni slonu ni rovki, ali prepoznatljiva je po nogama nalik štulama i njušci u obliku surle. Čak dva stoljeća zbunjivala je zoologe, koji se sad zalažu da se njihov red nazove sengiji, po riječi kojom te životinje nazivaju afrički domoroci – ispričali su u ZOO-u, pa dodali kako u Keniji slonovsku rovku zovu i “dobrim duhom šume”, a od prihoda nacionalnog parka Arabuko, čiji je zaštitni znak, plaća se obrazovanje lokalne djece. •

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.