Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Autor Spomenika domovini: 'Kruže dezinformacije, šteta je minorna'

Službeno je otkriven u prosincu, a vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna
30. travnja 2021. u 14:39 25 komentara 4037 prikaza
spomenik domovini
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Vrijedan je 34,7 milijuna kuna, a službeno otkriven u prosincu, odnosno prije pet mjeseci. Nije ni čudo da je vijest kako su pojedini dijelovi Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića popucali obišla društvene mreže i medije. No, neslužbeno doznajemo da temelj nije, kako je kružila informacija, pomaknut. Riječ je o minornoj pukotini u radnoj reški ili, laički rečeno, fugi zbog potresa u prosincu. A to će se sanirati sutra.

RADILO SE U TEŠKIM UVJETIMA Autor 'Oltara domovine' odgovara na kritike: Spomenik nije sporan. Samo je došao u olovno vrijeme pandemije

Kako objašnjava sam autor spomenika, arhitekt Nenad Fabijanić, kruže dezinformacije da je šteta velika.

– Odrješito opovrgavam sve što se pisalo zato što to nije točno, a u daljnje detalje ne želim ulaziti – kaže Fabijanić dodajući kako je bio kod spomenika u trenutku potresa i da se cijeli Zagreb tresao, a kamoli spomenuti komemorativni objekt.

Pitali smo i u Gradu da nam komentiraju novonastalu situaciju te su kazali kako će sav trošak popravka, koji nije velik, snositi izvođač.

- Tijekom pregleda spomenika su utvrđeni pomaci na radnoj reški obloge, odnosno na mjestu prekida i nastavljanja istovrsnih dijelova materijala. S obzirom na to da vizualnim pregledom od strane stručnih osoba nisu uočena konstruktivna oštećenja, navedena radna reška obloge ispunjava svoju svrhu i namjenu te će se pomak u najkraćem mogućem roku dovesti u prvobitno stanje. Napominjemo i to da je u tijeku rok garancije, tako da sav trošak popravka snosi izvođač. Mrlja nastala od mogućeg prelijevanje vode kod jačih padalina u kratkom vremenskom periodu, u kombinaciji s naletima vjetra i usporenog otjecanja, bit će očišćena u sklopu redovnog godišnjeg održavanja, a sve po okončanju postupka javne nabave za usluge održavanja spomeničkog kompleksa na godišnjoj razini - vele iz Grada.

Projekt sanacije Napokon pokreću sanaciju opasnog zida u Mesničkoj

Spomenik, podsjetimo, ima tri dijela – Zid boli, portal i kameni monolit. Staklene opeke posebno su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici u nadstandardnoj veličini 70 x 230 x 500 mm, a za unikatni uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke su posložili u stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnima, nastalima tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti. Drugi element spomenika, portal dužine 31 metar, izrađivao se u Nizozemskoj, i to od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima koji su otporni na atmosferilije te su time troškovi održavanja minimalni. A treći je element kameni monolit od 60 kubičnih metara na kojemu će strane delegacije i državnici odavati počast.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • jadnatikoza:

  U podnožju ovog Spomenika Korupciji ste trebali stavit i biste istaknutih članova - braće Mamić, Bandića, Pašalića, Kutlu, Linića i tko će ih sve nabrojat...

 • Avatar mr.sc.Vaso
  mr.sc.Vaso:

  Meni je to cool da kamion cementa košta 35 milijuna KN...

 • Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
  Udruga_Briselskih_Anemicara:

  Na koji nacin ovo smece simbolira domovinu i sto tu kosta 35 milijuna kuna? Ili je to neka produbljena simbolika, dugogodisnja bastina pljackanja domovine od strane politickih zlocinaca?