Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popravit će se sutra

Autor Spomenika domovini: 'Kruže dezinformacije, šteta je minorna'

spomenik domovini
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/11
30.04.2021.
u 14:39

Službeno je otkriven u prosincu, a vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna

Vrijedan je 34,7 milijuna kuna, a službeno otkriven u prosincu, odnosno prije pet mjeseci. Nije ni čudo da je vijest kako su pojedini dijelovi Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića popucali obišla društvene mreže i medije. No, neslužbeno doznajemo da temelj nije, kako je kružila informacija, pomaknut. Riječ je o minornoj pukotini u radnoj reški ili, laički rečeno, fugi zbog potresa u prosincu. A to će se sanirati sutra.

Kako objašnjava sam autor spomenika, arhitekt Nenad Fabijanić, kruže dezinformacije da je šteta velika.

– Odrješito opovrgavam sve što se pisalo zato što to nije točno, a u daljnje detalje ne želim ulaziti – kaže Fabijanić dodajući kako je bio kod spomenika u trenutku potresa i da se cijeli Zagreb tresao, a kamoli spomenuti komemorativni objekt.

Pitali smo i u Gradu da nam komentiraju novonastalu situaciju te su kazali kako će sav trošak popravka, koji nije velik, snositi izvođač.

- Tijekom pregleda spomenika su utvrđeni pomaci na radnoj reški obloge, odnosno na mjestu prekida i nastavljanja istovrsnih dijelova materijala. S obzirom na to da vizualnim pregledom od strane stručnih osoba nisu uočena konstruktivna oštećenja, navedena radna reška obloge ispunjava svoju svrhu i namjenu te će se pomak u najkraćem mogućem roku dovesti u prvobitno stanje. Napominjemo i to da je u tijeku rok garancije, tako da sav trošak popravka snosi izvođač. Mrlja nastala od mogućeg prelijevanje vode kod jačih padalina u kratkom vremenskom periodu, u kombinaciji s naletima vjetra i usporenog otjecanja, bit će očišćena u sklopu redovnog godišnjeg održavanja, a sve po okončanju postupka javne nabave za usluge održavanja spomeničkog kompleksa na godišnjoj razini - vele iz Grada.

Spomenik, podsjetimo, ima tri dijela – Zid boli, portal i kameni monolit. Staklene opeke posebno su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici u nadstandardnoj veličini 70 x 230 x 500 mm, a za unikatni uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke su posložili u stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnima, nastalima tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti. Drugi element spomenika, portal dužine 31 metar, izrađivao se u Nizozemskoj, i to od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima koji su otporni na atmosferilije te su time troškovi održavanja minimalni. A treći je element kameni monolit od 60 kubičnih metara na kojemu će strane delegacije i državnici odavati počast.

Ključne riječi

Komentara 24

JA
jadnatikoza
12:52 30.04.2021.

U podnožju ovog Spomenika Korupciji ste trebali stavit i biste istaknutih članova - braće Mamić, Bandića, Pašalića, Kutlu, Linića i tko će ih sve nabrojat...

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
12:56 30.04.2021.

Meni je to cool da kamion cementa košta 35 milijuna KN...

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
12:51 30.04.2021.

Na koji nacin ovo smece simbolira domovinu i sto tu kosta 35 milijuna kuna? Ili je to neka produbljena simbolika, dugogodisnja bastina pljackanja domovine od strane politickih zlocinaca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije