Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDAVANJE O MIMARI

Arhitektonski biser Zagreba: Nastao je prije gotovo 130 godina, a ondje su trebale djelovati tri škole

Zagreb: Oko muzeja Mimara postavljene zaštitne trake zbog opasnosti od pada žbuke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
06.02.2024.
u 14:08

Nakon odluke o gradnji škole 1893. godine, glavni gradski urbanist Milan Lenuci postavio je osnovu za regulaciju terena na takozvanoj Ciglani, tada neurbaniziranom području smještenom sa zapadne strane perivojnog niza Zelene potkove

Povjesničarka umjetnosti i znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu dr. sc. Irena Kraševac održat će predavanje u sklopu izložbe "Muzej Mimara – Obnova" na kojemu će iznijeti nove spoznaje o gradnji ove impozantne zgrade. Predavanje "Školski forum – od ideje do realizacije" na rasporedu je danas u 17 sati u Etnografskome muzeju, Trg Mažuranića na broju 14.

Natječaj za izgradnju Školskog foruma pokrenuo je Izidor Kršnjavi u vrijeme obnašanja dužnosti predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu (1891.-1896.). Nakon odluke o gradnji škole 1893. godine, glavni gradski urbanist Milan Lenuci postavio je osnovu za regulaciju terena na tzv. Ciglani, tada neurbaniziranom području smještenom sa zapadne strane perivojnog niza Zelene potkove odmaknutog od pravocrtne osi njezina Zapadnog perivoja.

Prema Kršnjavijevim naputcima, iste je godine izrađena idejna skica Foruma kao podloga za međunarodni natječaj, prvi u povijesti zagrebačke gradogradnje. Planirano je da se na tom terenu izgradi novi reprezentativni trg na kojem bi bile zgrade sa sjedištima važnih obrazovnih i kulturnih institucija.

VEZANI ČLANCI:

Izvedbeni projekt Ludwiga & Hülssnera u konačnici je modificiran tako da su preuzete i prilagođene idejne zamisli koje su predvidjeli drugi arhitekti u svojim natječajnim radovima. Ludwig & Hülssner su prema tim sugestijama izradili projekt jedinstvene soliterne zgrade u obliku slova U, prilagođene trima školama: realki u istočnom (središnjem) dijelu, gimnaziji u južnom i trgovačkoj školi u sjevernom krilu, te s atrijem i muzejskom dvoranom za smještaj odljeva antičke skulpture (Gyps-Museum), prenamijenjenom u sportsku dvoranu (gombaonu), kao aneksom unutar krila. Školska zgrada svečano je otvorena 14. listopada 1895.

VIDEO: Jezivo svjedočanstvo beogradskog navijača: 'U Zagrebu smo htjeli prebiti Dražena, imali smo plan'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije