Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb na rijeci

Arhitekti nove generacije ne žele zaposjesti Savu nego ležeran život

arhitekti
Zeljko Lukunic/PIXSELL
25.07.2012.
u 13:00

Treba li se grad uopće širiti, nitko nije ispitao, a već je potrošen novac na projekte unatoč važnim pitanjima

Mladi arhitekti, neki s vlastitim uredima, drugi zaposlenici Arhitektonskog fakulteta, suglasni su u jednom – kritici plana Zagreba na Savi. Slažu se u jednom, Zagrebu treba vizija budućnosti i novi investicijski ciklusi. No umjesto brana i hidroelektrana traže popunjavanje urbanističkih rupa u metropoli, odnosno iskorištavanje napuštenih industrijskih i privrednih kompleksa.

– Jedna je od važnih stvari, uz ostalo, napraviti istraživanje treba li se Zagreb uopće širiti i na koji način. Naime, novac naše budućnosti već je djelomično potrošen. Možemo samo pretpostavljati što se zbog gradnje Arene Zagreb ili obnove skijaških staza na Sljemenu nije moglo sagraditi u gradu. Kao građanki Zagreba, meni bi, na primjer, puno važnije bilo sagraditi mostove i srediti vodovodnu mrežu – ističe Kata Marunica, arhitektica s nizom priznanja, među ostalim i onim za idejno rješenje premještanja autobusnog kolodvora, odnosno spajanja sa željezničkim. Docentica Tajana Jaklenec o odnosu metropole i Save kaže da je još za studentskih dana s kolegama utvrdila da postoje rješenja bez gradnje vodnih stuba, odnosno hidrocentrala.

– Tome smo doskočili novom tipologijom (zgradama i ostalim stambenim naseljima) između savskih nasipa koje mogu podnijeti i eventualne poplave – objašnjava Jaklinec.

Da ne postoji potreba za gradnjom uza samu rijeku, tvrdi i Kristina Careva, također s fakulteta. Ističe da je najbolja varijanta gradnje uz rijeku – gradnja u razini nasipa.

– Vani izvrsno funkcionira ležeran život uz rijeke i naš primarni interes ne mora biti to da se uza Savu sagrade zgrade ili prometnice, već se te prostore može koristiti i za trim-staze, relaksaciju i rekreaciju građana. Važno je da se približimo Savi, ali ne da je zaposjednemo – ističe Careva. Docent na Arhitekturi Rene Lisac išao je i korak dalje te kritizirao gradnju uz Aveniju Većeslava Holjevca koja je, prema urbanističkom planu iz 70-ih, trebala biti prostor javnih sadržaja, muzeja...

Ključne riječi

Komentara 1

TV
tvrtko3
20:38 26.07.2012.

A koliko bi se tek uštedjelo da ovima nije država finacirala studij arhitekture. Očito bačen novac. Jer Zagreb stvarno ne treba ništa ni arenu, ni skijalište niti ovaj projekt na Savi evo sada čujemo niti gradnju u aveniju V. Holjevca, u principu Zagreb ne treba niti zagrebčane, samo nepregledne trim staze i livade pune cvijeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije