Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najlakše je samo reći da su gužve za vrijeme utakmica normalne

Grad i policija trebaju pokušati spriječiti kaos te ponuditi alternativne prometne pravce
19. siječnja 2018. u 09:33 5 komentara 1507 prikaza
Lanište
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Europsko rukometno prvenstvo koje se igra u Splitu, Poreču, Varaždinu i Zagrebu počelo je 12. siječnja što znači da se do danas u zagrebačkoj Areni vatreno navijalo osam puta. Po dvije utakmice odigrale su se 13., 15., 17. i 18. siječnja kada je Lanište osim lude atmosfere, pjesme i navijanja preplavio i potpuni prometni kolaps.

Godinama gube živce Za većih događanja kvart nam je do zadnjeg centimetra zatrpan autima

Nije to problem od jučer, taj zagrebački kvart u kojem se nalazi naša najveća i najmodernija dvorana za baš svakog velikog događanja preplave automobili zbog čega su tamošnji stanari na rubu živaca. I dok oni prozivaju nadležne jer za Arenu nikada nije napravljeno adekvatno parkiralište, iz Grada poručuju da dio odgovornosti snose i vozači koji se žele dovesti do samog ulaza u Arenu.

I uistinu, nije toliko daleko Remetinec gdje je veoma lako naći mjesto, a potom treba hodati od 10-ak do 15-ak minuta. No da se Grad može pouzdati u vozače, ne bi nam bile potrebne svakodnevne kontrole i kazne. Činjenica je da većina prvo misli na sebe i nije im važno hoće li nekom stanaru koji na Laništu živi zauzeti mjesto sve dok to znači da će oni morati hodati minutu manje. Pa iako se na savjest i odgovornost vozača ne može pouzdati, trebalo bi se moći računati na nadležne. Nije dovoljno da Grad samo slegne ramenima i kaže da je to normalno na velikim natjecanjima i da se građani moraju strpjeti. Grad mora dati sve od sebe da spriječi gužvu na Laništu pa je moguće da, kao i u nekoliko navrata prethodnih godina, organizira prijevoz za one koji aute ostave na parkiralištu kod Velesajma.

Policija bi također trebala odraditi svoj dio posla što uključuje i pravodobno informiranje javnosti o zabranama, regulacijama te alternativnim pravcima. No oni su tek jučer na svojim internet-stranicama objavili koje linije javnog prijevoza preporučuju navijačima umjesto vožnje autom. Tek su jučer odaslali i upozorenje za ostale vozače da zaobilaze taj dio grada za vrijeme utakmice. Tek 18. siječnja za prvenstvo koje je počelo 12. siječnja.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Lanište
1 / 33
Život u velikom gradu kao što je Zagreb ima svojih prednosti i mana. Mnogima ponekad treba odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, a odlično mjesto za to su parkovi i šume kojih u Zagrebu ne nedostaje.
Karlo Starčević osmislio je aplikaciju WePark WePark Mladi Zagrepčanin osmislio aplikaciju koja će riješiti kaos s parkiranjem Arena Zagreb Rasplet sapunice oko dvorane Otkrivamo tajnu duga Arene Zagreb Prazne tribine u Areni Gdje su navijači? Pogledajte poluprazne tribine u Areni: 'Veliki minus publici'
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Od kada smo molili da se iz Centra (bližeg ili daljeg) maknu mnogobrojni uredi i mala poduzeća te ih se pošalje na periferiju, a da ostanu samo eventualno suveniri i prehrambeni dućani? Da se uredi pješačka zona u Centru? Nekad ... prikaži još! 10 stanova sa deset porodica i recimo deset automobila, danas su prepune kojekakvih Ureda sa po nekoliko automobila po jednom iznajmljenom stanu? Gužva se odjednom udesetorostručila? Pa, zato i nema mjesta za parkiranje bar stanara? Ovako se cijelog dana auti vrte gradom, postalo je neizdržljivo? Za mene je rješenje da se pojača Tramvajski promet, da se izmjesti Glavni kolodvor, (negdje prema jugu, prema Turopolju) a pruge kroz grad upotrijebiti za "nadzemni metro"! Imali bi povezan Karlovac, Sisak, Zaprešić, Dugo Selo? Rasteretio bi se i što je najznačajnije 200% ubrzao Javni gradski prijevoz!? No, nekome nije u interesu da Zagreb raste i da se pravilno razvija?! Kad pogledate financijsku vrijednost, pa sve zapravo postoji, samo što bi željeznica morala imati malo kraće stanice? Znači postoji ili to ili neko bolje rješenje, ali ne postoji volja da se to pokrene? Sve što je pokrenuto, to baš čitam ogromne kazne za kompost smeća i reciklaže! To je prvo doneseno "kazne" a ne "način kako se to radi"? Mi u Hrvatskoj to tek trebamo naučiti, pa je potreban period Uhodavanja?

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Tražim već dugo da Lanište bude druga parkirna zona pa ništa ?

 • dopizdilomi:

  Treba uvesti naplatu parkinga a gdje ga već ima obavezno podići cijenu.