Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREATIVAN STUDENT

Antikne kofere pretvaram u super bluetooth zvučnike

Matej Palorec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
20.01.2020.
u 09:33

O kupcu ovisi kakav će zvučnik biti, pa se može na njega priključiti USB, može biti na baterije...

Kod kolekcionara pronađe stare, antikne kovčege i pretvori ih u – zvučnike. Priča je ovo 21-godišnjeg Mateja Palorca koji protekle tri godine u maloj kućnoj radinosti u svojoj garaži kovčege po narudžbi pretvara u zvučnike.

Sve se personalizira

Iako izvana izgledaju stari i s patinom kao da su iz nekog starog vesterna, potpuno su, uvjerava taj student građevine, funkcionalni i iznutra moderno opremljeni. Ovisno o željama kupaca, mogu imati različite komponente poput bluetooth povezivanja ili, pak, onog standardnog kabelskog. Mogu se, također, priključiti na struju, raditi na baterije ili čak oboje.

– Ideja se rodila na maturalcu kada smo trebali neki prenosivi zvučnik da ga možemo nositi sa sobom, a opet da profesori to ne primijete. Tada sam dobio inspiraciju da zvučnik zakamufliram u kofer – kaže nam Palorec. Srednjoškolska se nepodopština od tada pretvorila u posao te je, dodaje, do sada napravio više od 50 takvih zvučnika.

Zanat još brusi, a sve vještine izrade kojima se koristi naučio je od oca kojemu, kako kaže, cijeli život pomaže u poslu.

– Tata se već dvadesetak godina bavi postavljanjem keramike pa sam gotovo sve što znam naučio od njega. Osim toga, završio sam i Tehničku školu Ruđera Boškovića, gdje sam također naučio mnogo toga – kazao je trenutačni student građevine, kojem je, ističe, i fakultet pomogao puno u konstrukciji zvučničkih kutija koje danas izrađuje u svojoj garaži. Sva znanja koja ima koristi danas u izradi svojih kofera od kojih jedan stoji najmanje sto eura. Cijena, objasnio je, ovisi o kvaliteti samog zvučnika, obliku, veličini i očuvanosti kovčega, jačini baterije, brzini njezina punjenja, pojačalu, načinu povezivanja s drugim uređajima, pojačivaču signala...

– Treba mi od deset pa čak i do trideset sati da napravim samo jedan zvučnik. Sve lemim, spajam, šarafim, lijepim, režem i brusim sam, a mogu napraviti zvučnik kakav god kupac zamisli. Postoji i opcija da ga se personalizira, odnosno da se u kožu ugraviraju citati, imena, poruke, logo, fotografije... – objašnjava 21-godišnjak i dodaje kako njegove inovativne glazbene spravice mogu biti jednake glasnoće kao, primjerice, zvučnici u automobilu, oni na koncertu ili, pak, kao prosječni zvučnici na računalu. Prodao ih je na desetke, a otišli su u različite dijelove Hrvatske pa čak i u Njemačku. Jednoga dana, istaknuo je, volio bi da njegova inovacija bude nezaobilazna dekoracija zagrebačkih kafića retro uređenja.

Sljedeća “lebdeća prtljaga”

– Također, velika mi je želja u centru grada otvoriti vlastitu trgovinu, a osim izrade po narudžbi, planiram nuditi i dnevni najam zvučnika za, primjerice, norijade, rođendane, razne zabave. Umjesto da ih ljudi kupuju za taj jedan dan, zašto ga ne bi samo unajmili – svoj nam je plan razložio Matej Palorec.

Za budućnost ima još nekoliko asova u rukavu.

Otkriva nam da radi na takozvanoj lebdećoj prtljazi, čija se težina, zbog posebnih magneta na ručkama, ne bi trebala ni osjetiti. A dok ne usavrši svoj novi izum, nastavit će se baviti zvučnicima u kovčezima, a svoje primjerke nastaviti izlagati na svojoj stranici na Instagramu Boombo Case. Ime je to, ujedno, pod kojim se Palorca može pronaći i eventualno naručiti vlastiti primjerak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije