Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše 10 sati dnevno

[Anketa] Što mislite o uvođenju dviju smjena u rad dječjih vrtića?

vrtići
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
19.03.2015.
u 16:08

Dvosmjenski rad kao usklađenje s radnim obvezama roditelja u gradskim dječjim vrtićima – inicijativa je to i dio izbornog programa zagrebačkog HNS-a.

I dok članovi stranke na čelu sa šeficom Ankom Mrak Taritaš trenutačno anketiraju roditelje o prihvatljivosti ideje da dječji vrtići budu otvoreni do 22 sata, kako bi tu inicijativu predložili na razmatranje skupštinarima, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju takva je mogućnost već propisana i može se na zahtjev dovoljnog broja roditelja osigurati u većini gradskih vrtića.

Utvrditi potrebu

Ipak, od 84 odgojna objekta, koliko ih je na području Grada, trenutačno samo jedan, vrtić Bajka na Trešnjevci, ima dvije grupe u koje su upisana djeca za smjenski program i u vrtiću svaki drugi tjedan ostaju do 21 sat.

– Veliki je interes za smjenski program, a vjerujem da bi tako bilo i u ostatku grada da su roditelji upoznati s već propisanom mogućnošću – kaže Vesna Hrvoj, ravnateljica vrtića Bajka, te naglašava kako je prije otvaranja takvih grupa nužno najprije utvrditi potrebu. Koliko bi smjenski rad vrtića koštao Grad, u HNS-u još ne znaju, no ravnateljica Hrvoj poručuje da osnivanje takve grupe košta jednako koliko i formiranje uobičajene.

Prijedlog za dulji rad sviđa se jednom dijelu roditelja, koji dosad s tom mogućnošću nisu bili upoznati.
– Radno mi je vrijeme do 22 sata i da nam ne pomaže baka, suprug i ja, uz vrtić, morali bismo plaćati i dadilju. Mogućnost da dijete ostavim dulje u vrtiću uvelike bi nam olakšalo – kazala je Andreja Pižić, majka 5-godišnje djevojčice.

Razviti nove programe

I dok se HNS-ovi članovi bore za svoju inicijativu, Udruga ravnatelja dječjih vrtića na čelu s predsjednicom Mirom Božić, a u suradnji s Gradom, osnovala je radnu skupinu čiji je cilj razviti nove programe koji bi obuhvatili i kasnopopodnevne boravke. No, problem je to što se svi vrtići moraju pridržavati propisanih normativa (za što su imali rok od tri godine) kojima je predviđen točan broj djece po skupinama, broj odgojitelja te kvadratura koju vrtić mora osigurati za svako upisano dijete. S takvim uvjetima vrtićima je uvelike otežan posao.

Ipak, žele li roditelji iskoristiti pravo na dulji boravak, već na upisima moraju se izjasniti o potrebi da dijete ostane dulje, ako treba i do 21 sat, pri čemu moraju voditi računa da dijete tada ne mogu u vrtiću ostaviti od jutra.
– Zakonom je jasno propisano da dijete u vrtiću može biti najdulje deset sati – kazala je Mira Božić.

Komentara 9

Avatar Dameanu
Dameanu
16:50 19.03.2015.

Ne znam sto se ceka s uvodjenjem dvosmjenskog rada!

AT
atheist
10:47 20.03.2015.

Super inicijativa...

MA
malaliba
07:20 20.03.2015.

Možda nije dobro da dijete ostane do 22 sata, ali je potreba. Dvosmjenski rad je trebalo uvesti već davno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije