Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINOcom 2023.

Adventsko vrijeme rezervirano je i za VINOcom, najvažniji vinski festival

28.11.2023.
u 12:50

Po 16. puta održat će se VINOcom, središnji događaj vinskog ali i kulinarskog svijeta ne samo u nas, zbog kojeg će kroz dvorane Hotela Esplanade proći na tisuće posjetitelja

Ovog tjedna održava se još jedno izdanje najvažnijeg vinskog festivala u nas, VINOcoma. Tokom godina, sa svojim vrhuncem lani, kada se doslovno nije moglo proći dvoranama Hotela Esplanade u Zagrebu, VINOcom čiji je začetnik veliki ugledni vinski entuzijast i impresario prof. Ivan Dropuljić, postao je ne samo domaćča već i regionalna vrijednost s doista međunarodnim karakterom. Jednostavno, ako nešto značite u vinskom svijetu bit ćete na VINOcomu. Lani su se, recimo, predstavila i vina iz podruma poznatih pjevača Zvonka Bogdana i Lepe Brene, a moglo se probati ono najbolje što se nudi u hrvatskim vinotekama od domaćih vinara. I ove će godine biti tako, a zna to i predsjednik Zoran Milanović koji je pristao biti pokroviteljem festivala te najavio i ne samo svoj dolazak već i otvaranje festivala koji počinje 30. studenog.

- Po tradiciji veliki odaziv s jedne strane proizvođača/ponuđača plemenite kapljice te raznih delikatesa, a s druge strane posjetitelja kako iz segmenta enologije, sommelijerstva i ugostiteljstva, trgovine tako i iz segmenta krajnjih potrošača te dolazak i zainteresiranih iz inozemstva uvjerljivo govore o tome da smo kao manifestacija na pravome putu podizanja kulture konzumiranja vina, te posebno i promidžbe hrvatskih eno-gastro posebnosti i vrijednost, kazao je u najavi festivala prof. Dropuljić. Kao i uvijek, festival prate i radionice kojih će i ovaj puta biti ozbiljan broj. Zainteresirani će se moći u dva MasterClassa upoznati s najznačajnijim španjolskim vinsim regija. Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin upoznat će publik s vinima Domano, odnosno vinima autohtonih hercegovačkih sorti žilavka, blatina i trnjak, ali i globalnih chardonnayja, cabernet sauvignona i merlota. Katich Winery nedavno se predstavila u Zagrebu pa preporučujemo da se proba njihova vina također na radionici koju vode Kozarčanin i Jakopović. Ovaj dvojac će otkriti i vrijednosti arhivskih škrleta, dokazati da se ne radi tek o jednogodišnjem vinu.

Za one najiskusnije je tu radionica Nenada Trifunovića u kojoj će se kušati Dingač na slijepo. Takva publika bit će zainteresirana i za vertikalu južnoafričkog cabernet sauvignona Plaisir De Marle 2002. do 1998. koju vode Mario Meštrović i Frane Ševo. Oni će u vertikalu odraditi i s čuvenim vinima Lynch Bages. Poznati vinski stručnjak Ivo Ivaniše predstavit će dubrovačku malvasiju koja je u 20 godina postala jednom od najcjenjenijih. Putovanje crnim pinotom kroz deset država na pet kontinenata može se proći s Danijelom Čečavcom. Izvrsni sommelier Darko Lugarić predstavit će najvažnija južnoamerička vina Bodega Catena Zapata koja su nedavno stigla u Hrvatsku iz domovine Argentine. Lugarić će otkriti na posebnoj radionici i 12 maceriranih vina koja nisu toliko poznata. Daniela Bohatá provest će na svojoj radionici kroz bogatstvo vina Lastova. Kao i svake godine i ove se godine treba potrošiti nešto adventskog vremena na VINOcom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije