Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći put zaredom

Zagrebački Advent opet najbolji u Europi

Advent u Zagrebu 2017.
Foto: Dalibor Urukalović/Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
12.12.2017.
u 09:42

U konkurenciji za izbor najboljeg božićnog sajma bila su još 24 grada. Zagreb je čak 72 posto glasova dobio od glasača iz cijele Europe

Bajkovita slavljenička atmosfera, dobro raspoloženi domaćini, suveniri ručne izrade, preko 300 različitih događanja...

Mnogo je faktora utjecalo da Zagreb ponovno odnese titulu najboljeg božićnog sajma. Treći put odabrali su ga posjetitelji turističkog portala European Best Destinations. I posljednji put. Jer nakon što se tri puta osvoji prvo mjesto, pravila nalažu da se nominacije moraju prepustiti drugima. Zagreb je odabran na temelju 38.830 glasova od ukupno njih 200.516. Ukupan broj glasača rekordan je u dosadašnjem procesu glasovanja, koji je ove godine trajao deset dana. Zagreb se natjecao s još 24 božićna sajma.

Svaki peti glas Zagrebu

Iza sebe ostavio je francuski Colmar s malo više od 24 tisuća glasova, austrijski Beč sa 16.300, mađarsku Budimpeštu sa 16.100, Strasbourg s 12 tisuća glasova... Glasovi su stigli iz 131 zemlje, a 72 posto došlo je iz Europe, dok ostalo iz ostatka svijeta. Za Zagreb je stiglo tri glasa čak iz Kenije. Glasova je Zagreb dobio više nego lani kada je titulu osvojili s 33.000 glasova, dok je prve godine za našu metropolu glasalo 29.900 osoba.

Advent u Zagrebu 2017.
1/53

– Grad koji osvoji titulu najbolje europske destinacije tijekom cijele godine promovirat će milijuni putnika. Samo za vrijeme glasanja, od 1. do 11. prosinca, stranica je bila podijeljena na društvenim mrežama više od 180.000 puta – kažu iz European Best Destinationsa, koji sjedište ima u Bruxellesu. Zagrebački će Advent dobiti titulu najboljeg za cijelu 2018. godinu, tijekom koje će se moći koristiti logom ove nagrade, a portal European Best Destinations dijelit će vijesti, fotografije i videa Turističke zajednice Zagreba. Ta činjenica mnogo znači s obzirom na to da je na portalu registrirano više od četiri milijuna putnika, a samo na društvenim mrežama imaju više od 90.000 pratitelja. Veliko je priznanje i čast biti najbolji tri puta zaredom, kažu iz Turističke zajednice grada Zagreba te ističu da to ne bi bilo moguće bez Zagrepčana i svih koji su glasali.

Pojačana sigurnost

Zagreb je grad u kojem se Advent organizira od 2010. godine, a pobijedio je one koji imaju stoljetnu tradiciju održavanja božićnih sajmova. Drugi najbolji, onaj u Colmaru, nosi reputaciju najosvjetljenijeg. Specifičan je po dječjim zborovima koji pjevaju tradicionalne božićne pjesme na brodićima osvijetljenima lampicama dok plove rijekom Lauch, koja teče kroz grad. Treći, susjedni nam Beč, po čijem je uzoru napravljen Advent u Zagrebu, mjesto je zauzeo mnogo godina, a poznat je po tome što nudi niz atrakcija na nekoliko lokacija u gradu, poput sajma pokraj dvorca Schönbrunn, koji priziva sjećanje na vrijeme Marije Terezije i carice Sissi, pa ne nedostaje suvenira s njihovim likovima. Koliko je značenje zagrebačkog Adventa ove godine poraslo, govori i činjenica da je na njegovo otvaranje stigao cijeli državni vrh, prvi put otkako se manifestacija organizira, a Vlada RH na svom službenom Twitter profilu čestitala je TZ-u na osvojenoj nagradi. S obzirom na to da se očekuje više od 100.000 dolazaka i 170.000 noćenja, koliko je bilo lani u prosincu, pojačan je i broj policajaca, koji se vide na svakom koraku. Zbog veće sigurnosti, “plavci” su na svim prilaznim pravcima do trgova postavili betonske žardinijere, a šeću se sa psima za otkrivanje eksploziva.

Pogledajte video zagrebačkog adventa:

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Niškorist
Niškorist
08:55 13.12.2017.

Ko bu platil telefon u poglavarstvu ?

DU
Deleted user
11:44 14.12.2017.

A kak je prošao advent u Lisinskom?

Avatar Ksaver38
Ksaver38
00:04 13.12.2017.

Govorite da na Adventu u Beču za vikend prođe miliun ljudi, a Zagreb najbolji u Europi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije