Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Aduti domaćih inovatora - od morskog usisavača do slike koja grije

Na listi su i 3D-pisač tijesta za kekse, robot za šah, bukomjer, utičnica na daljinsko upravljanje...
19. listopada 2018. u 19:36 0 komentara 219 prikaza
Zagreb: 16. Međunarodna izložba inovacija ARCA
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Pametna barijera za parkiranje, umjetnička slika koja je zapravo radijator, 3D-pisač tijesta za kekse, utičnica na daljinsko upravljanje, sustav za čišćenje voda… Dio je to sjajne kolekcije od čak 159 inovacija koje se predstavljaju na 16. izdanju međunarodne izložbe ARCA u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Manifestaciju koja je okupila brojne pojedince, ali i udruge, škole, fakultete i korporacije, prati i 10. sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA, a može se razgledati još danas te sutra do 16 sati.

NOVI USPJEH Hrvatski inovatori osvojili devet nagrada na INTARG-u u Katowicama

Velika je gužva jučer bila oko štanda s pametnom barijerom koja “čuva” parkirno mjesto podižući se i spuštajući na zahtjev vlasnika vozila, koji njome upravlja putem aplikacije na mobitelu. Nazvana je “Parklio”, osmislila ju je tvrtka Amplifico, a predstavljaju je inovatori iz udruge “Faust Vrančić” iz Šibenika.

– Na natjecanju startupova u Singapuru barijera je osvojila drugo mjesto – pohvalio se Josip Papak iz udruge.

Zagreb: 16. Međunarodna izložba inovacija ARCA
1 / 8
Micro:bit tehnologija đaka iz OŠ Petra Preradovića

Može se na izložbi vidjeti i robot za igranje šaha, kamioni i auti na daljinsko upravljanje, bionička šaka kao budućnost medicine, pa i robotske dizalice sastavljene micro:bit tehnologijom koje su dizajnirali i programirali učenici petog i šestog razreda Osnovne škole Petra Preradovića. Veliku su pažnju također privukli učenici trećeg i četvrtog razreda I. Tehničke škole Tesla koji, uz utičnicu na daljinsko upravljanje, 3D-pisač tijesta za kekse te bukomjer, predstavljaju pametan protuprovalni sustav koji vlasniku stana ili kuće šalje SMS poruke.

Superfinale Croatian Makers lige na Zagrebačkom velesajmu Croatian Makers Ministrica Divjak obišla natjecanje učenika u robotici i programiranju

– Da bi se onesposobio alarm, treba unijeti četveroznamenkastu šifru. Ako se tri puta unese kriva šifra, alarm će se oglasiti, a vlasniku će biti poslan SMS s upozorenjem da je pokušaj provale u tijeku – objasnio je Mislav Breka, učenik trećeg razreda koji s kolegom Petrom Vučičevićem potpisuje inovaciju.

A da praktično može biti i lijepo, pokazuje radijator koji je ujedno atraktivan istarski reljef. Spojen cijevima na slikarsko platno, može se instalirati na zid i uljepšati stambeni prostor te ga usto grijati.

– Korištenjem ovakvih radijatora podržavaju se i lokalni umjetnici, što je lijepa gesta – istaknuo je Leo Pincan iz Udruge inovatora Istarske županije.

Nismo inovativni! Hrvatska prijavila samo 10 patenata – najmanje u EU

Ervin Matić, koji je lani i javnost i žiri međunarodne izložbe inovacija ARCA osvojio napravom koja sama čisti i boji stupove te za to dobio Grand Prix, ove se godine predstavlja izumom za čišćenje mora koji funkcionira kao “Roomba” usisavač za vodene površine.

– Naprava se sama kreće po moru ili jezeru i prikuplja smeće pomoću ugrađenog dizala. Može čistiti čak i naftne mrlje ili velike nakupine štetnih algi – kazao je Matić.

Pogledajte i video razgovora s Matom Rimcem:

[video: 26996 / Pogledajte i video razgovora s Matom Rimcem:]
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.