Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Za desert putovanje kroz gastropovijest

23. rujna 2005. u 14:21 17 prikaza
293465.jpg
Foto: import

K Puntijaru, u Gračane na izlet, a ne samo na slastan objed ili večeru, odnedavno je pravi turistički putokaz. Stari Puntijar bila je godinama gostionica neodoljivo obilježena šarmom starine, tradicije i izvorne domaće kuhinje.

Danas je to Kuća Puntijar, čitav kompleks u kojem je "mladi" Puntijar, Zlatko, uredio sadržaje u kojima su poslastice iz tanjura tek dio ponude. Uz prostrani restoran otvoren je Muzej gastronomije Sveti Vid, nazvan tako po ocu, i soba mame Slavice, Kongresna dvorana Sveti Mihael (ime župe, a i berba grožđa počinje na Miholje!), Viteška dvorana Sveti Juraj, po djedu, i Vinoteka Sveti Martin - tome ne treba objašnjenja. Zajedno, Kuća Puntijar može odjednom primiti i više od 150 ljudi.

Kuharica iz 1813.
- Uvidio sam potrebe poslovnih ljudi, u običnome se lokalu ne može ozbiljno razgovarati uz poslovne ručkove - kaže Puntijar.
U tim posebnim prostorijama, za seminara, predavanja i sl., na raspolaganju su im i platno i projektor, telefaks, internet, mali ured, a u stanci se razgledaju izložene zbirke ili u vinoteci kušaju probrana vina. Tu ih i čuvaju zaslužnim pojedincima, ima vina pohranjenih za Papina posjeta, Bozanićevih, Einaudijevih, diplomatskih i sl. Prava Zlatkova strast danas su, međutim, knjige i stare publikacije, nadasve kuharice. Čuva ih više od 700, među njima je najstarija na hrvatskom iz 1813., pa prvi veterinarski priručnik na hrvatskom iz 1772. godine; uz gastronomske publikacije zaokupljen je i skupljanjem edicija iz hrvatske i zagrebačke prošlosti.

Na tanjuru i golubovi
Loza Lovre Puntijara prvi se put spominje 1581. godine u toj župi. Obiteljska je gostionica otvorena 1838. u blizini današnje na Gračanskoj cesti, a 20-ih godina prošlog stoljeća držali su gostionice i u Preradovićevoj i na Zavrtnici, te mesnicu u Bakačevoj. Iz njihovih kamenoloma sagrađene su mnoge zagrebačke ceste, nekad su uzgajali i velike vinograde iz kojih su dobivali 30-ak tisuća litara vina, još se toga Zlatko sjeća iz djetinjstva.

Patinom odiše i jelovnik. Kuhinja je specijalizirana za pripremu jela po starim receptima, od izvornih, odavna poznatih namirnica, i to - sezonskih.
- Pa ne dozrijeva kod nas sada paradajz - jasan je Puntijar.

Zato će u tanjuru završiti autohtoni podolac, turopoljska svinja, kopun, zagorski puran, uskoro na jelovnik stižu i golubovi (inspirirani vrbovečkom manifestacijom Kaj su jeli naši stari), pastrva, katkad i šaran i som iz gračanskog ribnjaka. Iz glasovite su Birlingove kuharice npr. lungić punjen suhim šljivama u umaku od oraha ili pak teletina u limunovu soku i jabukovi knedli. A ako bude sve po planu, dogodine će biti gotov i mali hotel u susjedstvu: za pravi vikend podno Medvednice.


Šampanjac od hrvatskog vina

Kući Puntijar posebno je dragocjen katalog prve izložbe dalmatinsko-hrvatsko-slavonskih proizvoda na "velesajmištu" gdje je danas HNK. U njemu se među 3866 izlagača, od toga čak, zamislite, 716 vinara spominje i Adam Puntijar! Tu publikaciju nema navodno ni NSB. Navodi se i da je glasoviti Franjo Pokorny izlagao šampanjac (tada se pjenušce još smjelo tako nazivati) od hrvatskog vina.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“