Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATOPLJENJE Klima-sustavi već su u pogonu

Vrijeme za nabavu rashladnih uređaja

13.04.2009.
u 17:14

Naglo zatopljenje proteklih dana - kada je temperatura dosezala i ljetnih 26 stupnjeva Celzijevih - potaknulo je građane da uključe klima-uređaje u stanovima i uredima. Ili da planiraju kupnju i ugradnju novih. Klime odavno nisu luksuz, nego su potreba. Liječnici ih preporučaju srčanim bolesnicima, te starijima s kroničnim bolestima.

Za dvorišta i terase
Baš je sada najpovoljnije vrijeme za ugradnju uređaja za hlađenje, jer nema čekanja na montažu kao u ljeto. Također, za ugostitelje i one s dubljim džepom postoje i rashladni uređaji za vanjske prostore, kojima se ljetna temperatura na, primjerice terasama i dvorištima, može sniziti i do 12 stupnjeva C.

Na podu i zidu
– U pripremi za kupnju klima-sustava, primjerice za stan od 60 kvadrata, treba uzeti u obzir nekoliko parametara: broj prostorija, njihov raspored i mjesto gdje see uređaj namjerava instalirati. Važno je pritom konzultirati se sa stručnom osobom kako ne bi došlo do pogreške. Sada postoje i nešto skuplji sustavi, takozvani multi-split, kod kojih je više unutarnjih dijelova povezano s jednim vanjskim i njime se dodatno ne nagrđuju pročelja.

Također, za spavaću je sobu preporučljivo staviti podni klimatizacijski uređaj, a u ostale prostorije zidni – objašnjava stručnjak za klima-uređaje Mislav Vrbos iz tvrtke Thermasol. Klima uređaj mora biti smješten tako da ne puše u dio prostorije u kojem se ljudi najdulje zadržavaju. Ni unutarnji ni vanjski dio uređaja ne smiju biti u ograničenom prostoru kako se ne bi ometalo ispuhivanje.

Cijev za vodu
Za unutarnji dio nije dobro da je u uskom hodniku, nasuprot drugom zidu, odmah iznad kakvog ormara ili police. Vanjski dio mora biti vani, a ne u potkrovlju, garaži i na nekom sličnom mjestu. Udaljenost između vanjskog i unutarnjeg dijela treba biti što manja zbog potencijalnih gubitaka i opterećenja uređaja. Za skuplje klasične modele dopušta se i udaljenost od 20 metara. S dna klimatizacijskog uređaja mora biti provučena cijev kojom otječe kondenzat.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?