Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Voda lijek za tijelo, vino Chianti za dušu

23. rujna 2005. u 11:48 537 prikaza
231570.jpg
Foto: import

Posvuda u svijetu uobičajena su upozorenja u hotelima kako voda nije za piće. No, u srcu Toskane, legendarne talijanske pokrajine, doživjeli smo posve suprotno upozorenje! Pijte slobodno vodu iz hotelskih slavina, ne samo da je ispravna nego je, štoviše, ljekovita, naglasili su nam u hotelu President u toplicama Montecatini, na pola puta između Firence i Pise na obali Tirenskog mora. Za njihovu blagotvornost znali su tamošnji prastanovnici, prethodnici Rimljana, još prije 10.000 godina, a samo mjesto i okolica i dalje udobno žive od posjetitelja iz čitava svijeta, cijele godine.

Chianti u prednosti
No, kako u srcu Toskane poslušati savjet i piti vodu pokraj svih onih silnih podruma i milijuna litara glasovitog chiantija?! Iako ne najbolje, to najpoznatije talijansko vino proslavile su već u 19. stoljeću, i poslije, brojne picerije i špageterije što su ih iseljenici počeli otvarati u Novome svijetu. Štoviše, chianti je bilo prvo vino koje je dobilo službenu zaštitu zemljopisnog podrijetla, još 1840. godine. Slikoviti, prelijepi toskanski brežuljci, na visini od 200 do 600 metara, prepuni su vinograda loze od koje se dobiva to popularno crveno vino. Jer, valja znati, Chianti nije sorta od koje to vino nastaje nego područje između Firence i Sienne, a glavna sorta za chianti jest sangiovese, kojega je i najviše u Toskani. Ondje je pod vinogradima oko 61.000 hektara, gotovo deset posto svih talijanskih vinograda. Najbolji su vinogradi oko Firence, Sienne i Arezza, a chianti se dobiva s 10.000 hektara; najbolji pak razred, chianti classico, sa 7000 ha.

Tradicionalno se to vino pravilo dodavanjem i bijelih sorti, trebianna toscana i malvazije, no od prošlog desetljeća to više (uglavnom) nije dopušteno, pa se rabi crni canaiolo, a od bijelih se sorti ionako radi desertni vin santo, od prosušenog grožđa. Od sangiovesea u Toskani su još izvan područja Chianti cijenjeni Vino nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino, a u području Bolgherija neke su kultne vinarije, npr. Sassicaia i Volpaia.

Crni pijetao
Cijene nisu male: za oko osam eura dobije se prosječan chianti, bolji je oko 15, a vrhunski oko 30 eura. Toskanom čitave godine hodočaste turisti, mnogi ne dolaze samo zbog remek-djela renesanse, Michelangela, Rafaela i Leonarda, nego baš zbog chiantija, također izvrsnog maslinovog ulja i odličnih objekata njihova agriturizma, a ostave milijarde eura. Uz domaće, na cijeni su i najodličnije međunarodne sorte merlot, cabernet sauvignon, syrah, od čijih se mješavina spravljaju tzv. supertoskanci. Radi promidžbe svojih vina, a i održavanja kakvoće, Toskanci su osnovali posebne udruge, konzorcije. Najstarijem i najuglednijem zaštitni je znak crni pijetao ugledateli ga kao oznaku na podrumu, znak je to da ćete tu naći vrsna vina. Još u prošlosti pratila ga je parola "Jedi, pij i strasno ljubi..."

U okolici San Gimigniana na glasu je i jedna bijela sorta, autohtona vernacha. Masovna je uporaba hrastovih bačava. Kako to sve izgleda u usporedbi s Plešivicom, došli su prije nekoliko dana pogledati tamošnji vinari, članovi Kluba prijatelja dobrog vina, na čelu sa svojim predsjednikom Dragom Kurtaljem. Tri dana u udobnom autobusu ipak su bila dostatna za upoznavanje tek djelića ljepota i delicija Toskane.


Vinar sa 17 stričeva

Izvanrednim gostoprimstvom i neviđenom degustacijom oduševio nas je Pierluigi Giachi, vlasnik podruma Torciano pokraj slikovitog San Gimignana. Nasljednik je čuvene firentinske obitelji koja je tu 1720. počela proizvoditi vino. Djed mu je imao 18 sinova! Milijun litara odlična vina dozrijevaju u njegovim podrumima, a Pierluigi kaže da mu je važan odgovor gostiju zašto im se sviđa toskansko vino. Važno je da razumiju naš stil života, odnos čovjeka prema zemlji, tradiciji, kombinaciju jela i vina, njihov spoj je važan, to je Toskana. Želim podijeliti iskustvo i znanje s ljudima iz čitava svijeta, uvidjeti zašto vole te okuse, mirise, naučiti ih zašto mi to tako radimo, jer vino je proizvedeno za dobrobit čovjeka. Jer, vino je za zajedništvo ljudi koji se vole - ističe.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“