Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbana kultura

Životinje Mirona Milića stjerane u kut u Belgiji

'06.10.2012., Zagreb - Miron Milic, mladi graficar i crtac u atelieru u Medici.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/4
01.12.2012.
u 17:33

Miron Milić, grafičar, ilustrator i dizajner, predano se priprema za odlazak na izložbu u Antwerpen u prosincu gdje izlaže crteže životinja iz ciklusa "Stjerani u kut"

Miron Milić, grafičar, ilustrator i dizajner, predano se priprema za odlazak na izložbu u Antwerpen u prosincu gdje izlaže crteže životinja iz ciklusa "Stjerani u kut" koje je izlagao u HDLU-u, ali i u Haagu. Trenutačno radi na projektu "grafičkog romana / grafic novel" s kolegom. U fokusu ove horor / SF priče, osrednji je glumac koji dobije priliku glumiti u visokobudžetnom filmu u Papui Novoj Gvineji, gdje ga zarobljuju kanibali. Nakon povratka u Hollywood novostečeno iskustvo pomaže mu da postane glumac, dok se istovremeno počinju zbivati zanimljivi i nevjerojatni događaji. Glavni lik paralelno s profesionalnim vrhuncem doživljava duhovnu propast. Grafički roman dugoročni je projekt, a Miron ozbiljno razmišlja o odlasku iz Hrvatske.

Belgija mu je zanimljiva jer ima razvijeno tržište. Poznata je po izdavaštvu, stripu, općenito kulturi čitanja. Ondje postoji više od 30 strip knjižara gdje je uspio pronaći radove naših autora koje je u Hrvatskoj nemoguće naći. Razočaran je stanjem u domaji jer kultura poslovanja ne postoji, ne cijeni se rad ni kvaliteta, bitno je samo da se posao obavi za što manje novca. Belgija je pak, otvorena prema tuđincima, posebno onima koji žele naučiti jezik, za razliku od Nizozemske, Danske, Skandinavije koje su uvele ograničenja. Odlazak planira nakon srpnja 2013. kad postanemo dio EU društva. Počet će kao instruktor crtanja jer se takvi traže. "Idem uspjeti pod svaku cijenu, neuspjeh ne dolazi u obzir, ne vraćam se podvijena repa", odlučan je ovaj Vinkovčanin koji ne odustaje od težnji prema slobodnom, tolerantnom i pravednome društvu. Što misli o trenutačnim gibanjima u domaćim umjetničkim krugovima, pitamo ga.

– Prema slikarstvu sam jako kritičan, posebno ovome koje je u trendu jer je posve anemično – ne govori apsolutno ništa o tome gdje živimo, što se događa oko nas. Volim umjetnost koja žvače vrijeme u kojem živi i daje neku novu prizmu na današnjicu, mora biti uzbudljiva i duhovita, mora ostaviti trag. Ova je lišena bilo kakvog upita – govori. Sve više uživa u street artu zbog slobode i izravnog dodira s publikom pa u siječnju odlazi u Split na NUS – festival suvremene umjetnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije