Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srčani udar

Umro akademski slikar Boris Demur (1951.-2014.)

Boris Demur
16.06.2014.
u 19:26

Još u siječnju pohodili smo izložbu gigantskih njegovih spirala rađenih u otvorenom ateljeu ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a zatim i izloženih tamo.

Jedan od najjačih među nama, akademski slikar Boris Demur, otišao je iznenada, od srčanoga udara.

Još u siječnju pohodili smo izložbu gigantskih njegovih spirala rađenih u otvorenom ateljeu ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a zatim i izloženih tamo. Demura štovatelji suvremene hrvatske umjetnosti znaju kao slikara, konceptualnog i multimedijalnog umjetnika, performera, teoretičara, buntovnika, humanista, jedan je od najradikalnijih i najprovokativnijih protagonista suvremene likovne scene, kako je o njemu tada zapisao autor kataloškog teksta njegove izložbe Zdenko Rus. 

A sam mu je Demur tumačio "Spiralno slikanje je spiralni prirodni događaj, jednostavan i istinit. Motiv spirale je u stvari prirodni proces, a taj proces je postao metodom moga slikarstva". Kod prof. Goldonija diplomirao je slikarstvo, potom i grafiku kod prof. Kinerta na zagrebačkoj ALU, a majstorsku je radionicu kod Ljube Ivančića... Bio je poznat i u nas i u svijetu, a nakon izložbe na 23. internacionalnom bijenalu u Sao Paolu 1996. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Stotine je izložaba za njim. A on zauvijek s nama kao važan dio povijesti hrvatske umjetnosti.

>> Univerzum Borisa Demura slikan tijelom

Komentara 1

DU
Deleted user
13:29 18.06.2014.

Žalosno je, da smo živjeli u isto vrijeme, a da nisam znao za tog čovjeka. Toliko o kulturi Hrvata, da se zna kaj jede Bandićev pes ili psi, a ne zna se, jer se ne piše I dovoljno ne vrijednuju mali ljudi, velikih duša. Sad je gotovo. Meni se ćini da bum ja jedini videl tu stranicu I jedini nekaj napisal o tom vmrlom kolegi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije