Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEGUSTACIJE U Kranjskoj Gori uspoređena vina iz regije

Vina na ogledu u Kranjskoj gori

343865.jpg
import
23.09.2005.
u 15:06

Naiđete li na boci slovenskog vina oznaku classic, nemojte se zbuniti. Ta kategorija nije zakonski propisana, ali potencijalnom kupcu daje vrlo važne upute o sadržaju boce. To su vina iz zadnje berbe, lakša, izraženih aroma, voćna, pitka, harmonična, svježa, a svježini pomaže i CO2, viših kiselina, a treba ih popiti mlada. Važno je sačuvati sortnost, primarne arome, a vina pripremati od potpuno zdravog grožđa. Poučno i za naše vinare?

S takvim classic vinima upoznali smo se u Kranjskoj Gori za nedavne specifične, ekskluzivne degustacije na koju je iz Hrvatske pozvan Večernji list, a od hrvatskih vina sudjelovao je chardonnay izbor '02 obitelji Lovrec. Tvorac je akcije, koja nije natjecateljskog značaja, slovenski vinar Miro Munde, vlasnik vinarije Mirovino, a želja mu je da se na jednom mjestu iskušaju i usporede zanimljiva vina iz regije, iz susjedstva, da vinari vide i nauče kako treba raditi bolja vina, a dakako i da se pospješi prodaja. Za prvi je put akciju ugostio pansion Danila Blenkuša, vrsnog poznavatelja i štovatelja vina.

Bila je i humanitarna, dobrovoljni prilozi namijenjeni su dječjoj bolnici u Jesenicama.
Postaje tradicionalna, domaćin će biti i neko hrvatsko mjesto, možda baš Jastrebarsko jer su se u novinarskom društvu našli i Drago Kurtalj, predsjednik Kluba prijatelja dobrog vina i kolega mu Davor Sirovica.

I složili su se da su u višesatnoj degustaciji – a živahno ju je vodio Robert Gorjak, ugledni slovenski novinar i vinski znalac – imali itekakve koristi i novih spoznaja. Jasno kad su nastupile i takve zvijezde kao što je A. Kracher, od Austrijanaca su bila i vina podruma Bruendlmayer, Rebenhof, Tscheppe, Schloss Gobelsburg, Schoenberger, iz Italije Zidarich, a od Slovenaca osobno austrijsko pojačanje mariborskoj vinariji Dveri Pax Erich Krutzler i naš stari prijatelj Stojan Ščurek.


Robert Gorjak:

Za mene je rajnski rizling kralj bijelih vina, najbolja bijela sorta. Vrlo je kompleksan, a najbolji je kad je suh. Nisam ljubitelj slatkih vina, pa tako ni rizlinga iako se on često radi u varijanti s više neprevrela šećera. Kad je suh, najbolje izražava svoj karakter te tlo, podneblje. Odskočili su zato podosta različiti rizlinzi Dveri Pax i Schlosa Gobelsburg. Prvi je bran lani potkraj studenoga, potencijala starenja i većeg od 10 godina.

Želite prijaviti greške?