Naiđete li na boci slovenskog vina oznaku classic, nemojte se zbuniti.
Ta kategorija nije zakonski propisana, ali potencijalnom kupcu daje
vrlo važne upute o sadržaju boce. To su vina iz zadnje berbe, lakša,
izraženih aroma, voćna, pitka, harmonična, svježa, a svježini pomaže i
CO2, viših kiselina, a treba ih popiti mlada. Važno je sačuvati
sortnost, primarne arome, a vina pripremati od potpuno zdravog grožđa.
Poučno i za naše vinare?
S takvim classic vinima upoznali smo se u Kranjskoj Gori za nedavne
specifične, ekskluzivne degustacije na koju je iz Hrvatske pozvan
Večernji list, a od hrvatskih vina sudjelovao je chardonnay izbor '02
obitelji Lovrec. Tvorac je akcije, koja nije natjecateljskog značaja,
slovenski vinar Miro Munde, vlasnik vinarije Mirovino, a želja mu je da
se na jednom mjestu iskušaju i usporede zanimljiva vina iz regije, iz
susjedstva, da vinari vide i nauče kako treba raditi bolja vina, a
dakako i da se pospješi prodaja. Za prvi je put akciju ugostio pansion
Danila Blenkuša, vrsnog poznavatelja i štovatelja vina.
Bila je i humanitarna, dobrovoljni prilozi namijenjeni su dječjoj
bolnici u Jesenicama.
Postaje tradicionalna, domaćin će biti i neko hrvatsko mjesto, možda
baš Jastrebarsko jer su se u novinarskom društvu našli i Drago Kurtalj,
predsjednik Kluba prijatelja dobrog vina i kolega mu Davor Sirovica.
I složili su se da su u višesatnoj degustaciji – a živahno ju je vodio
Robert Gorjak, ugledni slovenski novinar i vinski znalac – imali
itekakve koristi i novih spoznaja. Jasno kad su nastupile i takve
zvijezde kao što je A. Kracher, od Austrijanaca su bila i vina podruma
Bruendlmayer, Rebenhof, Tscheppe, Schloss Gobelsburg, Schoenberger, iz
Italije Zidarich, a od Slovenaca osobno austrijsko pojačanje
mariborskoj vinariji Dveri Pax Erich Krutzler i naš stari prijatelj
Stojan Ščurek.
Robert Gorjak:
Za mene je rajnski rizling kralj bijelih vina, najbolja bijela sorta. Vrlo je kompleksan, a najbolji je kad je suh. Nisam ljubitelj slatkih vina, pa tako ni rizlinga iako se on često radi u varijanti s više neprevrela šećera. Kad je suh, najbolje izražava svoj karakter te tlo, podneblje. Odskočili su zato podosta različiti rizlinzi Dveri Pax i Schlosa Gobelsburg. Prvi je bran lani potkraj studenoga, potencijala starenja i većeg od 10 godina.