Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vaš glas

Zvonko Sever: Hrvatska mora zaštititi autohtone sorte vina

Zvonko Sever
Foto: MLADEN MANDIĆ
18.10.2014.
u 19:15

Zagorski vinar tvrdi da strani turisti dubljeg džepa više nisu željni ni graševine, ni chardonnaya, ni sauvignona, već starih autohtonih vina i tradicijskih jela

– Znamo da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ne može spriječiti uvoz jeftinih vina, primjerice, iz Makedonije, Španjolske ili Čilea, no Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi više poraditi na poticanju starih, autohtonih sorata vinove loze – kaže poznati zagorski vinar Zvonko Sever iz Klanjca.

Zagorci su u posljednjih nekoliko godina, u suradnji sa Zavodom za vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, uspjeli uzgojiti nekoliko starinskih sorata grožđa – staru krapinsku belinu koja je pronađena još na brajdi rodne kuće vođe ilirskog pokreta Ljudevita Gaja koju zbog svog potencijala još zovu i zagorskim Casanovom jer je genetski prisutna u čak 70 poznatih svjetskih vina ili pak sokol koji su prije više od 300 godina sadili klanječki franjevci podno Cesargrada, a vino se tada pilo i na zagrebačkom Kaptolu.

– Takva vina trebalo bi brendirati i zaštititi kao prvoklasni turistički proizvod. Budući da sadnja starinskih sorata ne ulazi u kvote koje propisuje EU, Vlada bi trebala osigurati poticaje za sadnju takvih trsova i proizvodnju vina jer te sorte daju manji urod od onih razvikanijih i teže ih je uzgojiti. S tim poticajima, vinogradari bi krenuli s masovnijom sadnjom, pa bi i cijena vina na tržištu mogla biti konkurentnija, kako vinima sadašnjih standardnih sorata koje se sade u Hrvatskoj tako i jeftinijim uvoznim vinima – ističe Sever.

Dodaje da smo se posljednjih godina mogli uvjeriti kako strani turisti dubljeg džepa više nisu željni ni graševine, ni chardonnaya, ni sauvignona, već starih autohtonih vina i tradicijskih jela regija koje posjećuju.

>>Najzastupljeniju sortu, graševinu, veliki vinari malo sade

>>Prošekom smo nazdravili gubitku suvereniteta. E, pa živjeli!

Komentara 2

Avatar gecdra
gecdra
08:11 19.10.2014.

Sve je istina samo nigdje nije navedeno da litra nesmije koštati više od jednog eura.

Avatar adko49
adko49
08:33 19.10.2014.

Gospodine Zvonko, Vi ste stvarno u pravu samo je pitanje hoce li vas pridrzavati nadlezne vlasti.Kako se meni cini vasi politicari su experti za prodavati sve stoje Hrvatsko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije