Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Hrv’ umjesto ‘scr’

Zvonko Kusić poručuje: Hrvatski ima međunarodni kod od 2008.

20.03.2017., Zagreb - Konferencija Hrvatska kakvu trebamo u organizaciji Vecernjeg lista u hotelu Esplanade. Zvonko Kusic.   Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
31.03.2017.
u 19:47

Iz međunarodne klasifikacije jezika 2008. je izbrisan srpskohrvatski jezik u dogovoru NSK, ali i Narodne biblioteke Srbije

Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom. Apsurdne su, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom”, piše u kratkoj izjavi za javnost predsjednika HAZU Zvonka Kusića na temu Deklaracije o, kako u Akademiji ističu, takozvanom zajedničkom jeziku.

Iako u Razredu za filologiju HAZU nema jedinstva oko pitanja treba li Hrvatska Zakon o hrvatskom jeziku, predsjednik Kusić istaknuo je značaj međunarodne oznake “hrv” koju je hrvatski jezik dobio 1. rujna 2008. godine, ponajviše zalaganjem tadašnjeg ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomila Maštrovića. Naime, do tog 1. rujna međunarodna bibliografska službena oznaka za hrvatski jezik bio je “scr” (bila je to kratica za Serbo-Croatian-Roman), dok je srpski jezik imao oznaku “scc” (Serbo-Croatian-Cyrillic). Od tog 1. rujna 2008. godine omogućeno je da se hrvatski fondovi u svjetskim knjižnicama i međunarodnim bibliografskim bazama podataka mogu identificirati pod oznakom “hrv”. A srpski jezik dobio je oznaku “srp”.

Iz međunarodne klasifikacije jezika tako je izbrisan srpskohrvatski jezik, a uvedena su dva potpuno odvojena jezika i to u dogovoru NSK, ali i Narodne biblioteke Srbije, Hrvatskoga zavoda za norme i Instituta za standardizaciju Srbije. Odluka nadležnih međunarodnih tijela o novom, točnijem i svrhovitijem označavanju hrvatskog jezika u hrvatskoj je javnosti doživljena kao odluka o međunarodnom priznanju hrvatskog jezika, što je i bila.

>> Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca

>> 'Ne stvaramo jugoslavenski jezik ni jezičnu anarhiju'

Komentara 7

NE
Neo001
20:20 31.03.2017.

Kome to nije jasno da iza svega stoji zločinačka komunistička partija. Partija koja je pobila stotine tisuća nevinih Hrvata.koja je na brojne načine sprečavala slobodu i državu hrvatskom narodu

AP
apolon
20:33 31.03.2017.

Slažem se sa tvrdnjom da partija stoji iza ovoga, ništa se ne događa slučajno...naime sve je počelo prije 5 god, kada je tadašnji ministar Željko Jovanović ukinuo vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika po zakonu kauzaliteta kada se iz struke kauzaliteta kada se iz struke izbace stručnjaci otvara se prostor jezičnim kuharicama i politikantima tipa Snježane Kordić!

MI
Mimizo
21:19 31.03.2017.

neprijatelj nikad ne spava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije