Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HAZU

Kusić o petokraci i ZDS: Kritiziraju nas i lijevi i desni, to je pohvala vijeću

Zvonko Kusić
Foto: screenshot HRT
04.03.2018.
u 14:30

Vijeće je postiglo veliki uspjeh, nisam se nadao tome, uspjelo je producirati jedan dokument koji nije idealan, ali je realan, kaže Zvonimir Kusić o odluci Povjerenstva za suočavanje s prošlošću

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić gost je današnje emisije Nedjeljom u dva. U emisiji je komentirao odluku Povjerenstva za suočavanje s prošlošću o korištenju pozdrava za dom spremni, a govori i o radu HAZU-a.

Osvrnuo se na kritike zaključka koje je Povjerenstvo donijelo o korištenju pozdrava 'Za dom spremni', ali i obilježja iz razdoblja komunizma poput petokrake.

– Nisu to potpuno izdvojena mišljenja, nitko od nad 17 ne slaže se u potpunosti sa svim detaljima. Taj dokument ima 30 stranica, volio bi da svi koji o njemu pričaju, da ga pročitaju, ovih sedam koji se ne slažu to je što se tiče komunističkih znakova crvene zvijezde i slično. Vijeće je u svom dokumentu to odvojilo od fašističkih obilježja. Komunistički simboli koji se odnose na antifašističku borbu, ali oni mogu biti sporni ako se vežu za zločine komunizma koji su postojali, ti se mogu u legislativi zabraniti i procesuirati – kaže Kusić.

Zvonko Kusić
1/10

– Vijeće je postiglo veliki uspjeh, nisam se nadao tome, uspjelo je producirati jedan dokument koji nije idealan, ali je realan, ove kritike s lijeve i desne strane su pohvala vijeću jer zapravo taj dokument je za budućnost za mlade naraštaje. Prvi put u povijesti da su komunistički simboli proglašeni spornima, komunistički zločini su sada prvi puta staljeni u kategoriju spornih. Što se tiče pozdrava 'Za dom spremni' zanimljivo je da je vijeće bilo jedinstveno jer tu se radi o braniteljima, od 17 članova nitko to nije sporio – ističe Kusić.

Na pitanje nije li to isto kao da se u Njemačkoj odobri povremeno korištenje pozdrava 'Sieg Heil', Kusić odgovara:

– Naši pravnici misle da je to moguće, postoji presedan, europska konvencija za prava čovjeka je to ozakonila, u preambuli ustava se govori u nasuprot NDH, ali se govori o Domovinskom ratu. Taj pozdrav su koristili hrvatski branitelji koji su poginuli za domovinu i to je bilo ono što je presudilo za ovu odluku.

 

Komentara 169

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
14:46 04.03.2018.

Hrvatska inteligencija se ne može suprostaviti podmukloj i suptilnoj agresiji iz Srbije i SPC-e, zato što se tu u pravilu radi o nesposobnim lezilebovićima i kulturnjačkim uhljebima.

IV
IvanKapapulco
15:22 04.03.2018.

G Kusicu smirite malo vas ego i loptu spustite na zemlju, nije dovoljno nositi kolajnu znanstvenika oko vrata vec ju morate opravdati i zaraditi, zastupajuci narod i narodne interase. Nemojte sramotiti sami sebe i ustanovu koju bi trebali zastupati. Dobar dan!

Avatar Eddie
Eddie
14:43 04.03.2018.

Dobro je rekao Zlatko Hasanbegović, taj dokument "Vijeća" je intelektualno nedonošče...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije