Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zvone Boban: Zakon o umjetnoj oplodnji govori sam za sebe...

Ruža Boban rođena je nakon 16 godina pokušaja medicinski potpomognute oplodnje iz zamrznutog embrija. Sad to više ne bi bilo moguće...
01. prosinca 2009. u 19:06 35 komentara 121 prikaza
boban
Foto: Pixsell

- Nemam potrebe komentirati Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, on sam po sebi sve govori! - ovim je riječima Zvonimir Boban popratio kontroverzni zakon koji medicinski potpomognutu oplodnju u Hrvatskoj dovodi do apsurda. Izjavu je Boban dao ekskluzivno za Večernji list nakon rođenja kćerkice Ruže, rođene nakon punih 16 godina pokušaja medicinski potpomognute oplodnje.

Da se Bobanova supruga Leonarda za proces odlučila nakon donošenja Zakona o medicinskoj oplodnji ministra Darka Milinovića, vjerojatno nikada ne bi doživjela porod. Naime, kći Bobanovih rođena je iz zametka koji je sedam godina bio zamrznut, a Milinovićev zakon zamrzavanje zametaka – ne dopušta.

Slučaj obitelji Boban gotovo je programatski: na njemu se zrcali sve što udruge pacijenata koje se bore s neplodnošću ponavljaju mjesecima: “Zakon diskriminira. Ne pruža jednake šanse svim pacijentima. Kad se svim pacijentima propiše isto liječenje, to ne može biti dobro.”

Najveće zamjerke odnose se na ograničavanje broja oplođenih jajnih stanica. I Leonarda Boban je u intervjuu sama rekla da je u jednom postupku dobila čak 37 jajnih stanica. Dva zametka su odmah vraćena u maternicu, a ostatak je zamrznut. Takve su situacije današnjim pacijenticama nemoguće. Ograničenje oplodnje na samo tri stanice ne jamči da će biolog pogoditi tri najkvalitetnije te osigurati razvoj zametka.

Slučaj Boban dokaz je i da neplodni parovi nisu zaboravili na svojih desetak tisuća zamrznutih embrija u bolnicama, kako su im imputirali iz Ministarstva. Žene se vraćaju po svoje “smrzliće”.

- Nismo ubojice i naravno da nam nije svejedno gdje će završiti naši zameci - kaže Kristina P. Ona je u postupku dobila blizance. U hladnjaku su ostala još tri embrija. Jasno, vratila se po njih.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • -obrisani-:

    Da pojasnim-Njegova žena dobila je tuđu jajnu stanicu i oplođena je sjemenom od bobana,neko joj je donirao žensku jajnu stanicu-šta je zakonom zabranjeno u hrvatskoj,supruga mi ima isti problem i taj postupak je zabranjen zakonom u hrvatskoj i zbog toga idemo u prag!

  • stijef:

    dragi katolicki talibanci, doci ce izbori, opet i opet; pamtimo uvrede i primjereno cemo ih honorirati na izborima :-)

  • mala_kap:

    Ovakav zakon s ograničenjem na 3 jajne stanice za oplodnju nema NITKO u Evropi. A jedina država koja ga je imala, Italija, ga je ukinula jer je nepravedan. To bi pametnima trebalo biti dosta.