Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni okvir

Zviždač ne mora biti u pravu i nema što raditi na sudu

Vesna balenović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.02.2014.
u 07:35

U Ministarstvu pravosuđa analiziraju hoće li pisati novi zakon ili će doraditi postojeće odredbe koje se tiču zaštite zviždača

Hrvatskoj treba Zakon o zaštiti zviždača. Najnoviji slučaj zviždačice Jasmine Jovev, koja je razotkrila navodne nepravilnosti koje je kao predstojnica kabineta sisačke županice Marine Lovrić-Merzel, kako kaže, morala raditi, pokazatelj je da je veća zaštita osoba koje prijavljuju korupciju itekako potrebna.

Isto je naglasila i Europska komisija u svom opširnom izvješću o borbi protiv korupcije u svim zemlja Europske unije.

– Postojeći pravni i institucijski okvir nije prikladan za potpunu zaštitu zviždača. To pokazuju nedavni slučajevi – piše u izvješću Europske komisije koji se odnosi na Hrvatsku. U Ministarstvu pravosuđa analiziraju hoće li pisati novi zakon ili će doraditi postojeće odredbe koje se tiču zaštite zviždača.

Nikola Čutuk/PIXSELL

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović pozdravlja napore Europske komisije da se i u Hrvatskoj napokon donese jedan takav zakon, ali i napominje da do sada nije bilo političke opcije koja Zakon o zaštiti zviždača nije obećavala.

– Barem jednom u svaka četiri mjeseca slušam da nam je takav zakon potreban i da će se donijeti. Pogotovo uoči parlamentarnih ili lokalnih izbora. I tako 13 godina. Ali ništa od toga do sada – tvrdi Balenović. Nikome nije, dodaje, stalo takav zakon napisati. A ne treba, kaže, izmišljati toplu vodu. Dobri zakoni o zaštiti potrošača već su napisani, a jedan od najboljih je američki.

U tom zakonu, objašnjava Balenović, propisana je eksplicitna zaštita Kongresa za osobe zviždače koji u dobroj vjeri prijave korupciju. Isto tako, u tom zakonu stoji da zviždač ne mora biti nepobitno u pravu, ali da mora biti zaštićen čim uputi informaciju i da ne smije dobiti otkaz.

– A ako zviždač otkaz ipak dobije, tvrtka i direktor snose posljedice. A one su u SAD-u, primjerice, drakonske – kaže Balenović. Jedna od najvažnijih odredaba u zakonu, dodaje Balenović, mora biti i ta da nijednom zviždaču nije mjesto na sudu. – Osobno sam bila stotinu puta u deset predmeta na sudu. Zašto? Zato što sam imala srčanosti, hrabrosti, morala, lojalnosti... Građanska je dužnost prijaviti korupciju. Tko zna za nju, a šuti, sudionik je u kriminalnoj radnji. A zviždači su jedine osobe koje će osloboditi zemlju od korupcije – uvjerena je Balenović.

Međutim, kako zasad stvari stoje, Zakon o zaštiti zviždača neće tako brzo ugledati svjetlo dana. Kako doznajemo u Ministarstvu pravosuđa, trenutačno se rade prve analize svih zakonskih odredaba koje se tiču zaštite zviždača.

Neslužbeno doznajemo da prvi pokazatelji analize upućuju na to da je problem provedba svih tih zakonskih odredaba.

U svakom slučaju, Ministarstvo pravosuđa tek će vidjeti ima li potrebe pisati poseban Zakon o zaštiti zviždača ili će biti dovoljno postojeće odredbe iz više zakona koji se tiču zaštite zviždača tek malo doraditi.

Komentara 10

IN
intellegens
08:54 05.02.2014.

Ako drzava ne stiti zvizdace onda stiti kriminalce. To je dokaz da u hrvatskoj nesto ne stima.

CR
Croasan
08:34 05.02.2014.

Nisam baš siguran da je Zakon o zaštiti zviždaća SAD-a jedan od najboljih. Možda na papiru, jer da je dobar, ne bi Edward Snowden morao bježati po svijetu.

KA
kafka
09:14 05.02.2014.

Sve govori tko je i gdje je ishodište korupcije. Da to nisu političari već bi načinili efikasne antikoruptivne mjere i u sklopu njih zaštitili zviždače. Konkretna imena 'samo' su primjeri glave hobotnice. Unatoč ponekim zatvaranjima ona će i dalje postojatitojati jer cijeli sustav je napravljen tako da pogoduje korupciji. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije