Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za kobasicu

Zvat ćemo je "á la kranjska" ako Slovenci zaštite kranjsku kobasicu

kobasice
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
22.08.2012.
u 21:47

To je generički naziv. Kranjsku kobasicu proizvodimo desetljećima, kažu u Gavriloviću

Hoće li se ubuduće kranjska kobasica u Hrvatskoj krčkati po tavama bezimena ili pod imenom slovenskog grada, neće se bitno odraziti na njezin okus i kvalitetu. No, brend koji godinama razvijaju i hrvatski proizvođači definitivno je ugrožen slovenskom namjerom da zaštiti proizvodnju "svoje" kobasice, čiji je naziv vezan za geografsko podrijetlo. Prijepori oko "kobase" između Hrvatske i Slovenije sigurno nisu prvorazredni vanjskopolitički problem poput Ljubljanske banke ili Savudrijske vale, no definitivno će dodatno nažuljati, uvjetno rečeno – dobrosusjedske odnose. Što o tome kažu proizvođači koji brend razvijaju desetljećima, hrvatski i slovenski?

>> Hrvatska ne da Kranjsku kobasu, žalili se EK na Slovence

Stoljeće proizvodnje

Najstariji dokaz da Gavrilović proizvodi kranjsku kobasicu datira iz 1921.

– Znamo iz godišnjih izvještaja da je od 1938. kranjska jedan od top-proizvoda u asortimanu. Iste godine počinje prva proizvodnja proizvoda u hermetički zatvorenim kutijama, pretečama konzervi, i opet su među prvim konzervama dva tipična Gavrilovićeva proizvoda, jetrena pašteta i kranjske kobasice sa zeljem. Smatramo stoga da se radi o generičkom nazivu proizvoda, kao što je i frankfurter hrenovka, praška šunka ili debrecinska kobasica, sve proizvodi koje Gavrilović ima u svojoj ponudi gotovo cijelo stoljeće – ističe Daška Domljan, Gavrilovićeva glasnogovornica. Gavrilovićev stav dijeli i direktor marketinga PIK-a Vrbovec Gašpar Novak:

– To je generički naziv. Kranjsku kobasicu proizvodimo desetljećima i to prema pravilniku koji je na snazi još od bivše Jugoslavije. No, ako Europska komisija drukčije odluči, postupi ćemo prema tome – kaže.

Brane svoje

Nedo Stoić, direktor Industrije mesa Ivanec, poručuje da će, ne budu li smjeli koristiti naziv kranjska, imati "á la kranjsku".

– Jednako će se krčkati u loncu! Ali to nema smisla. Zar bi se pariška salama trebala proizvoditi samo u Parizu, a milanska u Milanu?! Ta se ista kobasica može i drukčije zvati, ali svaka domaćica zna što je kranjska, to je brend – smatra Stoić čija je, pak, teza da je "pet do dvanaest" i za zaštitu hrvatskih proizvoda slavonskog kulena, dalmatinskog pršuta...

Svatko brani svoje pa argumente ima i slovenska strana.

– Svaka država ima pravo zaštititi prehrambene proizvode s dugom tradicijom, koji su nastali na nekom ograničenom geografskom području na kojem se dobiva viša razina kvalitete. U Europskoj uniji postoji zakon koji podržava ovu vrstu zaštite pa je Slovenije nakon ulaska u EU dobila međunarodnu zaštitu već 14 proizvoda – kaže Jure Bojnec, predsjednik uprave slovenske tvrtke Košaki TMI, jednog od cjenjenijih proizvođača kranjske.

Rade je godinama, premda za razdoblje prije 1960. nemaju evidenciju. Slovenske su tvrtke, kaže, Europskoj komisiji proslijedile brojne dokumente, knjige, knjižice i recepte koji pokazuju dugogodišnju tradiciju i zemljopisno podrijetlo proizvodnje kranjskih kobasica.

Ne nađemo li kompromis, ponovno će o problemu dviju zemalja odlučiti – netko treći.

Komentara 82

GE
gemist
22:04 22.08.2012.

Hehe,evo sastav proizvoda: Svinjsko meso II kategorije, masno tkivo, voda, proteini soje, regulator kiselosti (E325), začini, kuhinjska so, šećer, stabilizatori (E45 i E451), pojačivač arome (E621), antioksidans (E310), konzervans (E250). Prekrasno,prava domaća receptura,valjda jedni stave više ljevenih njuški,drugi više papaka pa je tu razlika u (ne)kvaliteti

LJ
@LjutiHrvat
22:21 22.08.2012.

kranjska kobasica je vjerojatno srpska jer kranj je po memorandumu srbija - kakve gluposti kranjska kobasica je slovenija the end

Avatar Leeka
Leeka
17:31 25.08.2012.

Ali me interesira kako su Slovenci zaštitili naziv "ajvar" kad svi znaju da je to tradicionalni makedonski i srbijanski proizvod. Koliko god mi je teško bit na hrvatskoj strani, ovaj put, kao i u slučaju Ljubljanske banke, nemam dilemu. Bruka za Sloveniju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije