Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je bio Joža Manolić

Zvali su ga Broj 1: 'Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao'

manolić
Foto: Privatna arhiva
1/18
15.04.2024.
u 08:41

Rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Manolić se tijekom života dva puta ženio i obje svoje supruge je nadživio je. Njegovo vjenčanje s drugom suprugom Mirjanom kad je imao 97 godina izazvalo je veliku pozornost javnosti. Imao je tri kćeri iz prvog braka

Joža Manolić preminuo je u 105. godini, potvrdila je njegova kći malo manje od mjesec dana nakon što je proslavio 104. rođendan. U bogatoj karijeri stvarao je, a zatim i nadživio nekoliko sistema, živio u vrijeme čak dvije epidemije, bio je Udbaš, zvali su ga Brojem 1, najstarijim europskim špijunom. "Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao", rekao je sam za sebe.

Rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Joža je imao brata i dvije sestre, a otac mu je umro kad je imao šest godina.  U intervju danom 2016. godine za Večernji list ispričao je kako mu je otac nedostajao cijelog života, ali i to da se njegova majka preudala u obitelj s čovjekom koji je imao četvero djece pa ih je bilo ukupno osmero. – Na sreću dobro smo se slagali, a očuh je prema nama bio korektan – ispričao je tada. Kao 18-godišnjak ušao je u Savez komunističke omladine Jugoslavije, a 1939. godine primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije. Manolić je izabran 1940. godine za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskom komiteta Partije. U ožujku 1944. postao je član Okružnog komiteta Partije za Bjelovarski okrug, a potom i organizacijski sekretar. U listopadu 1944. imenovan je za načelnika Ozne 2 u Bjelovaru, komunističke policije osnovane u svibnju te godine, te je upućen u akciju oslobođenja Bjelovara i okolice. 

Godine 1946. odlazi u Zagreb kao načelnik Odjela za izvršenje kaznenih sankcija u Sekretarijatu za unutarnje poslove, a jedna od njegovih dužnosti uključivala je i da bude u pratnji kardinala Alojzija Stepinca prilikom njegova odlaska u zatvor u Lepoglavi. To je bio događaj koji ga je obilježio u hrvatskoj javnosti, kasnije je izjavio Manolić. U tadašnjoj Udbi bio je zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici i tu je dužnost obavljao do 1963. godine. Pojedinci su kasnije u javnosti iznosili optužbe da je Manolić čak otrovao Stepinca, međutim on je uvijek odbijao te optužbe te je u svojim memoarima napisao da je odnos između nadbiskupa Stepinca i zatvorske uprave bio primjeren tijekom u razdoblju kad je on upravljao zatvorskim sustavom. 

– Nije bilo trovanja Stepinca, ni govora, a kamoli da sam ja to učinio. On je imao status povlaštenog zatvorenika za kojeg nisu vrijedili pravilnici i zakoni tadašnje države o postupanju sa zatvorenicima. Zbog te sam klevete tužio Paragu i tada je sud tražio od Vatikana da nam ustupi ekspertize o trovanju, no oni nisu htjeli odgovoriti na taj zahtjev pa je sud završio sa zastarom – ispričao je za Večernji list. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. godine smijenjen je sa svih dužnosti i poslan je u mirovinu. 

S Tuđmanom, kojeg je poznavao još od 1942., zbližio se kad je Tuđman došao iz Beograda 1961. godine. Prijatelji su postali tijekom Hrvatskog proljeća. Dvadeset godina kasnije s njim će osnovati i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). U politički napetim okolnostima, HDZ je osnovan 17. lipnja 1989. na Jarunu u prostorijama nogometnog kluba "Borac“.  

Nakon demokratskih izbora koji su se održali koji mjesec ranije, Manolić je stupio 24. kolovoza 1990 godine na funkciju predsjednika Vlade Republike Hrvatske i na njoj je ostao sve do 17. lipnja 1991. godine. Šef Ureda za zaštitu ustavnog poretka postao je od 1991. godine, a u razdoblju od 1993. godine pa sve do 1994. bio je predsjednik Županijskog doma Sabora RH.  

Razilaženja s Tuđmanom postaju sve veća, te pucaju upravo na pitanju BiH, što je i Manolić sam potvrdio za Večernji list. 

– Da, to je bila točka razilaženja. Ta struja u BiH, naši Hercegovci, oni su nas stalno vukli na jednu poziciju koju ni svijet nije mogao prihvatiti kao ni mi, u sukob s muslimanima. Taj sukob nama nije trebao jer je naš glavni neprijatelj bila Miloševićeva Srbija i JNA, i nismo trebali trećeg protivnika – kazao je o tome u intervjuu 2016. godine. Iz HDZ-a izlazi 1994. godine zajedno sa Stjepanom Mesićem te oni osnivaju novu stranku pod imenom Hrvatski nezavisni demokrati (HND). Stranka na nadolazećim izborima nije postigla uspjeh, a dodatni udarac bit će prelazak Mesića u Hrvatsku narodnu stranku (HNS) 1997. godine. Josip Manolić je svjedočio i na Haškom sudu kao svjedok Tužiteljstva u procesu protiv šestorice bivših čelnika HR Herceg Bosne.

VEZANI ČLANCI:

U medijima se od tada pojavljivao samo sporadično, kako bi komentirao aktualna politička zbivanja. Sukobljavao se s brojnim HDZ-ovcima, a najpoznatiji je njegov sukob s Tomislavom Karamarkom

Manolić se tijekom života dva puta ženio i obje svoje supruge je nadživio. Njegovo vjenčanje s drugom suprugom Mirjanom, kad je imao 97 godina, izazvalo je veliku pozornost javnosti. Imao je tri kćeri iz prvog braka. Uoči Božića prošle godine mediji su objavili kako je Joža Manolić primio sakramente. Manolić je sam, pri punoj svijesti pozvao svećenika. Ispovjedio je te dobio odrješenje grijeha.

FOTOGALERIJA Joža Manolić nadživio je obje supruge

manolić
1/15

 

 

Ključne riječi

Komentara 39

SA
Satnik1111
09:22 15.04.2024.

Antihrvatski krvolok. Antifašista. Zločinac.

PN
pošteni_načelnik
09:35 15.04.2024.

Sad ga tek čeka doći pred Božje lice. Pokoj mu duši, ali bojim se da će otići na drugo mjesto.

KR
kruti120
10:51 15.04.2024.

Oznaški zločinac....'malo' vam fali biografije od '45. kad je 'oslobađao' bjelovar i što je točno radio tamo nakon 'oslobođenja'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije