Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lovrić-merzel

Žužić: Županica 100.000 € nije brojila, novac je stavila na stolić

Marina Lovrić Merzel
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.06.2015.
u 11:00

Marinu Lovrić-Merzel terete i da je službenom karticom platila oko 30.000 kn za plastične operacije

– Ako itko ikada čuje za ovo, istog se trenutka možete iseliti iz Hrvatske! Znate li vi tko sam ja i koliko sam utjecajna? Ovo se ne smije znati i tražim maksimalnu diskreciju jer sam javna osoba, istaknuta političarka i zbog toga ovo mora ostati u tajnosti – riječi su kojima se Marina Lovrić-Merzel, bivša SDP-ova županica Sisačko-moslavačke županije i trenutačno saborska zastupnica, u svibnju 2012. obratila posrednici za nekretnine i investitoru od kojeg je kupovala stan u Zadru.

A kupnja tog stana, koji je plaćen 90.000 eura u gotovini, da bi potom na njega kao formalni vlasnik bio upisan Dalibor Rožanković, nećak Lovrić-Merzel, predmet je optužnice koju je USKOK početkom lipnja podigao protiv nje, Silvija Kobešćaka, Željka Žužića, Bernarda Popeca i Zvonka Rožića te društva Lav auto Popec.

Žužić sve priznao

Optuženi su za više koruptivnih djela, u obranama su, izuzev Željka Žužića, nijekali ili ublažavali krivnju. Razgovor s početka teksta vođen je par mjeseci nakon što je Lovrić-Merzel, kako je terete, od Žužića tražila i dobila 100.000 eura mita. Žužić joj je novac dao kako bi tvrtka IGM Turopolje, u kojoj je Žužić bio prikriveni vlasnik, pobijedila na natječaju kojim se nudilo vlasništvo nad 50 posto udjela u Cestama Sisak. Kako izgleda kada hrvatski političari traže mito te kako se “posluje” u ovoj državi, opisao je Žužić.

– Tražio sam da me primi, a u razgovoru mi je rekla da će biti otvoren natječaj za Ceste Sisak. Upitao sam je za cijenu, a Marina Lovrić-Merzel mi je odgovorila da je cijena 20 milijuna kuna plus 100.000 eura. Rekla je da se javim na natječaj, nije posebno naglašavala za što je tih 100.000 eura, a nisam je ni pitao jer mi je bilo jasno da je to novac koji će biti isplaćen njoj, kako bismo mi dobili posao – kazao je Žužić.

Primopredaja novca bila je koncem kolovoza, kada je Žužić došao u ured Lovrić-Merzel.

– S nama je bio i Željko Marjanović, a kada je on napustio sobu, iz torbe sam izvadio žutu kuvertu. U njoj je bilo 100.000 eura u apoenima od 500 eura. Ona novac nije brojila, već ga je stavila na stolić do prozora, a zatim mi je rekla da trebam pričekati da prođe procedura – pojasnio je Žužić.

Kada je saznao da je natječaj prošao te da je IGM Turopolje dobio 50 posto udjela u Cestama Sisak, i to tako da je županica, prema optužnici, prethodno otkazala sklapanje već dogovorenog ugovora koji je imala s drugom tvrtkom (zbog čega je županija toj tvrtki platila odštetu od 200.000 kuna), Žužić je Lovrić-Merzel u znak zahvale donio i dvije boce pića!?

Istražili imovinu od 90-ih

Zanimljivo je i što je Žužić rekao o porijeklu 100.000 eura. Pojasnio je da je to njegov osobni novac, koji nije podigao s bankovnog računa.

– Taj sam novac imao kod sebe, imam visoka primanja (25.000 kuna mjesečno, nap. a.), poslujem više od 25 godina i ostvarujem dobit od milijun eura godišnje, a neke prihode ostvario sam i prodajom privatnog zemljišta – kazao je Žužić.

Koji mjesec nakon što je, prema optužnici, primila mito, Lovrić-Merzel je u Zadru kupila i opremila stan, koji je potom prepisala na nećaka. Da je stan kupljen upravo tim novcem, USKOK zaključuje iz činjenice da Lovrić-Merzel, primjerice, nije za kupnju stana koristila oročenu štednju od 468.915 kuna koju je imala na računu. Uz to, USKOK je tijekom istrage istražio primanja, rashode i imovinu ne samo Lovrić-Merzel nego i njezina supruga, majke, sina i nećaka, i to od 90-ih do 2013.

Kod županice je nađen nerazmjer od oko milijun kuna, a nerazmjeri su nađeni i kod članova njezine obitelji. A ono što je za županicu – u ljudskom, moralnom i političkom smislu – posebno nezgodno su fakture i računi, precizno pobrojeni u optužnici, iz kojih proizlazi da je službenim karticama plaćala privatne troškove. Tako je terete da su joj porezni obveznici platili 30.000 kuna za plastične operacije, a osim ručkova, rođendanskih proslava i goriva, platili su i 9000 kuna za prekovremene sate ljudima iz Hrvatskih šuma koji su radili na njezinu vjenčanju!

>>Lovrić Merzel: Borit ću se za istinu i sigurno dokazati da sam radila u skladu sa zakonima

>>Ustavni sud: Marina Lovrić Merzel smije osnivati savjete

Komentara 164

DU
Deleted user
11:06 20.06.2015.

Nevjerojatna je ta porcija oholosti i bahatosti kojom ova lopina hoda okolo i daje izjave dok oni koje je opljackala kopaju po kontejnerima!

LA
LaurenceofArabia
11:14 20.06.2015.

Najpostenija vlada dosada :D, cak im je 20 ministara i visokih sluzbenika trenutno pod istragom za sukob interesa. Kapa do poda, u toj su se grupi nasla i dva ministra kulture sto je za mandat od tri i pol godine sjajno postignuce.

DU
Deleted user
11:11 20.06.2015.

A i taj botoks sta im radi, pa kako to nevide!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije