Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
župnici hitno šalju prikaz svih prihoda
Povratak na članak

Ministar Marić Crkvi naplaćuje porez na dobit

Rok do kojeg su crkve trebale predati zahtjev za plaćanje poreza istekao je 31. siječnja

Komentari 59

Avatar Bruno
Bruno
15:33 13.02.2017.

Lako cemo mi za crkvu, kad ce Matija Babic platiti porez, sta cekate?

VL
PO
pompa1
15:29 13.02.2017.

Tako se to radi. Pa nije Crkva dugovala stotine milijuna kuna državi da bi joj se preko predstečajnih nagodbi opraštali dugovi! Neka plate, pa im neće više pasti na pamet raditi tako grozne stvari kao što je darovanje nekretnina za škole, bolnice i parkove!

VL
MA
MarkoKosmicki
14:46 13.02.2017.

crkva to treba platiti iako sam vjernik ali onda drzava mora naplatiti za sve nekretnine koje su vlasnistvo crkvi recimo u zagrebu gdje se nalaze skole ,uredi fakultetii na stotine crkvene zemlje koje koristi grad,drzava a toje jako skakljivo

VL
Avatar gasparini.arte
gasparini.arte
15:11 13.02.2017.

Objaviti tko nije u sustavu Pdv-a. Npr. osiguravajuca drustva po zakonu clanku prdv itd. oslobodjena i jos koliki krvopije. Osig. dr. su najveci lopovluk i koliko ima slicnih. Pelene mlijeko kreme hrana itd plati rajo. Rumunjska se smjesi. Samo naprijed bando crvena da se nebi vasim glavama igrali balote.

VL
Avatar Feniks
Feniks
16:22 13.02.2017.

Opet se neće dirati srpsku pravoslavnu crkvu. Ipak oni pjevaju o mitraljezcima.

VL
Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:16 13.02.2017.

Ja sam glasao da ne mora placati porez

VL
ER
EroK
18:48 13.02.2017.

Je li se ovo odnosi na sve religije, udruge i Matiju Babica?

VL
PA
PaleRider
08:30 14.02.2017.

Crkva je više firma nego udruga. Sve je pod krinkom nekog darivanja, no sve se naplaćuje i to jako dobro - vjenčanja, sprovodi, mise, krštenja, pričesti, krizme, pa čak imaju i vrstu pretplate kroz plaćanje lukna što je u crkvii OBAVEZAN godišnji doprinos. U nekim župama je čak točno propisan iznos za plaćanje istog, pa kako to nije podložno oporezivanju? Na misama se traže novci za izgradnju crkvi i župnih stanova i prozivaju oni koji ne daju. U župi iz koje dolazim svećenik ima najveće imanje, sagrađen novi veliki župni stan, dva nova auta (BMW). Svake godine prikuplja porez (na svetenju kuća) učinkovitije od države. Uđe, pokupi pare i za 2 minute je vani...

VL
DU
Deleted user
14:38 13.02.2017.

..."Ne znam zašto nam nisu ponudili i ulazak u sustav PDV-a jer nam je odbijanje pretporeza u interesu kad nešto investiramo ili obnavljamo"... - zato jer Crkva nije trgovačko društvo, oporezivat će im bavljenje najmom i trgovinom i druge sporedne, profitne djelatnosti a ne Crkvu "kao takvu" :). Pa i privatni najmodavci plaćaju porez od najma (trebali bi barem:). I vatrogasci kad priređuju vatrogasnu zabavu moraju ispuniti uvjete za ugostiteljsku djelatnost, od sanitarnih do poreznih:). Vodit poslovne knjige sukladno hrvatskim financijskim propisima a ne po svojim šablonama i potrebama, Crkva mora već odavno kao jedan od korisnika proračuna, pa valjda nebu problem izračunati poreznu osnovicu, koja bi ipak trebala biti neznatni dio crkvenih prihoda:). Ili ipak ne baš tak neznatni:)? A pitanja koja imaju... hah... kad kao privatna osoba u Poreznoj upravi zamolite da vam objasne neki propis koji vas tangira, odgovorit će vam ako je propis posve transparentan. Ako pitate za neki propis koji je nedorečen, dvosmislen ili čak suprotan nekom drugom propisu, rekli vam budu malo iznervirano da porezni djelatnici nisu vaši porezni savjetnici te da se obratite u koji privatni ured za knjigovodstvo i porezno savjetovanje:). Smajleki? Ne da sam nešto posebno sretna, ali ovo mi je malo razveselilo dan:)

VL
DU
Deleted user
18:08 13.02.2017.

Treba pitati varaždinsku biskupiju kako je svojedobno prolupala 20etak miliona kuna....!!!!????

VL
DU
Deleted user
18:03 13.02.2017.

Majko moja....., tri-četiri komentara su pozitivna.....obrisano ih more...svi vole ovu državu.....,ali nitko ne bi plaćao porez....sve rvat do rvata.......jadno.....u svim uređenim državama svijeta je ne plaćanje poreza ravno ubojstvu policajca ako ne i više, kod policajca se uvijek nadje neka kvaka, u neplaćanju poreza nema, ili si platio ili nisi....i slavni Al nije išao u zatvor radi ubojstava nego radi ne plaćanja poreza....

VL
SL
stalno lazu
08:14 14.02.2017.

Jedna strana uvijek gleda drugu stranu dok svoju ne vidi. Sve u svemu uzimati od jedne religije dok od drugih ne je ravno gluposti. To valjda odgovara dominantnoj manjini. Isto tako ako te nitko ne napada onda se napadneš sam. I optužuješ najglasnijeg protivnika.

VL
Avatar patkovic
patkovic
16:19 13.02.2017.

ako je linić zbog dodatnog uhljebljivanja natjerao siromašne bakice na pijaci da imaju internet blagajne onda i crkva treba biti pod kontrolom i formulom fiskalizacije za svaku lipu

VL
AL
Alza
16:01 13.02.2017.

I crkva i prostitutke drugim rijecima svi greba da placaju porez.

VL
Avatar deziderij
deziderij
08:02 14.02.2017.

Na žalost mi nemamo, vjerojatno nećemo ni imati još dugi niz godina a možda niti ikada, nekog sposobnog političara, pravog i istinskog domoljuba, koji bi ovu zemlju zbilja i zastupao kao pravi domoljub. Ovi dosadašnji koji su samo teška rak-rana ove banana države koji se bave samima sobom i osobnim bogaćenjem samo smišljaju sve novije načine pljačke svega i svakoga koje uokvire u zakonske akte i pljačkaju nas nemilice dok je istovremeno državni budjet sve prazniji. Nema ulagača, nema proizvodnje, nema zapošljavanja i nema nikakva napretka i sve je tek opći kaos. Do kada ovako ?

VL
TO
tonkica
16:10 13.02.2017.

Ja placem od smijeha, oni su sokirani sto ce morati platiti porez...na slicice i krunice (lol) i sto ce uci u sustav fiskalizacije! Hahaha, moja ce baba dobiti slom zivaca, vise nece biti min 200 kn za blagoslov kuce vec 400kn, brijem da ce i ona staviti kljuc u vrata i iskljuciti grijanje iza Nove godine. Izracunali smo prije par godina koliko para pop zaradi u nasem kvartu. Min 400 000 kn u tjedan dana! Nema poreza, nema prireza, nema opravdanja ikome, ali zato nas pop svakih par godina ima najnoviji BMW, SUV ofc.

VL
IC
icocrobih
15:35 13.02.2017.

Ned'o Bog da je tako nesto uvela sdp-ova vlada...bilo bi rata. (dva puta mi je izbrisan komentar. Idemo dalje..)

VL
PA
pancake
16:06 13.02.2017.

napokon!

VL
KR
kriticnasam
16:07 13.02.2017.

Konacno jedna pametna ideja jednog ministra . Bravo ,Bravo

VL
MG
milerazbojnik@gmail.com
18:13 13.02.2017.

ma dobro je to al opet nije pravedno da crkva plaća na doibit pa bih politićare priupitao kako i na koji naćin tretiraju ćlanarinu koju sve stranke ubiru od ljudi i da je po pravdi onda bi i to trebalo spadat u dobit a ovako mi to izgleda vuk pojeo magare i nikom ništa ili ti jedni nek plate a drugi ne

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.