Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćna presuda

Županijska uprava za ceste izgubila spor s HT-om

Zagreb:  Nova zgrada HT-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
20.06.2023.
u 17:00

ŽUC tako i nadalje mora priznati ovlasti HT-a za korištenje cestovnog zemljišta te mora podmiriti parnični trošak u iznosu od 46.506 eura

Hrvatski Telekom tužio je Županijsku upravu za ceste Međimurske županije zbog raskida ugovora o pravu služnosti zemljišta uz prometnice i dobio nepravomoćno sudski spor. Općinski sud u Čakovcu je, naime, utvrdio da je Hrvatski Telekom bio “predmnijevani ovlaštenik služnosti” na temelju ugovora o osnivanju prava služnosti na županijskim i lokalnim cestama na području Međimurske županije sklopljenog 26. lipnja 2013. godine i aneksa od prosinca 2015. godine, i to na svim županijskim i lokalnim cestama u Međimurskoj županiji na kojima je izgrađena HT-ova elektronička komunikacijska infrastruktura i druga povezana oprema. Otkaz ugovora je, smatra sud, neosnovan i bez pravnog učinka, pa ostaje na snazi. ŽUC tako i nadalje mora priznati ovlasti tužitelja za korištenje cestovnog zemljišta u svrhu pristupa izgradnje, održavanja i razvoja te boljeg gospodarenja elektroničkom komunikacijskom infrastrukturom.

Osim toga, ŽUC mora podmiriti parnični trošak u iznosu od 46.506 eura! Hrvatski Telekom naveo je u tužbi da je plaćanje služnosti ugovoreno na godišnjoj razini počevši od 2013. godine za oko 322 kilometra cesta. ŽUC je, međutim, u studenom 2018. donio odluku o otkazu ugovora s obrazloženjem da sadrži nepovoljne i štetne odredbe te da predstavlja trajni obvezni odnos koji može prestati otkazom. Hrvatski telekom je uzvratio da otkaz smatra nezakonitim i da ga ne prihvaća jer je zasnovana osobna služnost čije je trajanje izričito određeno prisilnom odredbom Zakona o vlasništvu. Smatra da ugovor ima karakter ugovora sklopljenog na određeno vrijeme bez naznake točnog dana završetka, pa se ni ne može primijeniti odredba o otkazu.

VEZANI ČLANCI:

U ŽUC-u ne negiraju ugovor i aneks, no smatraju da Hrvatski telekom pogrešno tumači da je bio ovlaštenik osobne služnosti i drže da ugovori mogu prestati važiti jednostranim otkazom, odnosno zbog neispunjenja ugovornih obveza. Tvrde da HT želi održati ugovor na snazi jer je imao obvezu podmirivati niže iznose nego je to utvrđeno u rješenju o pravu puta, a sve na štetu ŽUC-a.

– Služnost kao ograničeno stvarno pravo po svojoj prirodi predstavlja trajni odnos između ugovornih strana koji služi gospodarskom iskorištavanju povlasne nekretnine i veže se uz određenu svrhu, a upravo navedeno proizlazi iz sadržaja predmetnih ugovora o služnosti jer je ugovoreno da se služnost osniva s trajanjem dok je elektronička komunikacijska infrastruktura i povezana oprema u funkciji zbog koje je izgrađena – navodi se, uz ostalo, u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Čakovcu.

VIDEO Planuo autobus u Zagrebu: 'Oštećena dva automobila, tri kontejnera, fasada...'

Komentara 1

NO
No1
02:25 21.06.2023.

Znaci, na neodredeno. Mogu s time raditi kaj god hoce. Kao i do sada. Fino "dogovoreno".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije