Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pijavica

Županija će pomoći, još se čekaju procjene o šteti

draganić07
kristina štedul fabac/pixsell
27.07.2010.
u 11:15

Dragici i Bogoljubu Grujiću nije ostalo ništa od voća i povrća, Ivanu Bujanu uništeno je svih tisuću čokota, OŠ Draganić fasada i prekrasan školski park.

Kod nas je bilo kao u botaničkom vrtu, a sada je to pustoš. Ništa nije ostalo od naših jabuka, krušaka, šljiva, rajčica, kelja, graha... Takvo nešto nismo doživjeli trideset godina. Užas... – očajni su Dragica i Bogoljub Grujić. 

Srećom nitko nije stradao 

Njima, kao i mnogim stanovnicima Ozlja i Draganića, u samo sedam minuta olujno je nevrijeme u subotu uništilo sve što su godinama stvarali. Nakon što je tuča veličine i do šest centimetara poharala taj dio županije, karlovački župan Ivan Vučić sa suradnicima jučer je obišao Centar za rehabilitaciju Zorkovac i OŠ Draganić, koji su najviše stradali. Iako se štete još zbrajaju, županija je obećala pomoć u obnovi, nakon što osiguravajuće kuće odrade svoj dio posla. 

– Sreća je što nitko nije stradao kada su stabla borova i jela pala na cestu, koja je u tim trenucima bila vrlo prometna. Zahvaljujući ravnateljicama ustanova i svim interventnim službama koji su odmah izišli na mjesto nesreće i poduzeli sve što su mogli – kazao je karlovački župan I. Vučić. 

U Osnovnoj školi Draganić najvećim je dijelom uništena fasada, kao i park kojim su se ponosili svi učenici i zaposlenici. 

– Ne mogu opisati kako sam se osjećala kad sam vidjela što je ostalo nakon oluje. Škola je drugi dom svih nas. Doživjela sam to kao da se dogodilo mojoj kući – rekla je ravnateljica OŠ Draganić Marica Jurčić. Dodala je da su počupani borovi otkrili i mjesto na kojem su se nalazili temelji stare škole koja je zapaljena prije Drugoga svjetskog rata. Osim Centra u Zorkovcu i škole u Draganiću, procjenjuje se da su uništeni i usjevi na pet do šest četvornih kilometara te vinogradi na dva četvorna kilometra.

 Poput tutnjave aviona

 – Sve je bilo normalno, a onda su se neke "sile" spustile na Draganić. Čulo se kao da odnekud tutnje avioni. Kada sam vidio u kakvom je stanju vinograd, okrenuo sam se i otišao. Uništeno mi je svih tisuću čokota i pitanje je hoće li i sljedeće godine biti nešto od svega toga. Vinogradarstvom se bavim još od 1952. i ovakva katastrofalna šteta nije se nikad dogodila. Tužno, da ne povjeruješ – tužan je Ivan Bujan, vinogradar i predsjednik OV-a u Draganiću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije