Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Župan Kožić: Dogodila se tragedija na koju sam dugo upozoravao

Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije, rekao je.
13. kolovoza 2018. u 16:29 8 komentara 1053 prikaza
Stjepan Kožić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, povodom jučerašnje smrti mladića u Zaprešiću, u ponedjeljak je priopćio da se dogodila tragedija na koju je dugo upozoravao  zbog nedostatnog broja timova hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika Zagrebačke županije.

Željko Turk Smrt mladića Ministarstvo poslalo inspekciju u zaprešićku Hitnu, Turk: Organizacija nije dobra!

Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije, rekao je.

Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo da raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći (liječnik, medicinska sestra, vozač)  nije moguće osigurati dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći na području Zagrebačke županije, s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu, ističe župan Kožić povodom smrti 18-godišnjeg mladića u Zaprešiću.

Zaprešić tragedija Mladić umro u Zaprešiću. Hitna došla bez doktora. Je li život mogao biti spašen?

"Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo 2016. dobili samo dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i nažalost dogodila se tragedija, na koju sam upozoravao", kaže Kožić u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Prema informacijama koje je dobio od ravnatelja Zavoda Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

hitna pomoć Istrgnuo se iz ruku Hitna pomoć u pješačkoj zoni u Zadru naletjela na dječaka (5)

Kožić navodi i kako se iskreno nada, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije, da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • Gastarbeiter2:

  Bože, dokle smo stigli. Nismo više u stanju da ponudimo našim izmučenim gradjanima (koji su ostali u lijepoj našoj) niti minimum nekakve sigurnosti.

 • Avatar moderaturaVLječetnička
  moderaturaVLječetnička:

  Uz dužno poštovanje prema preminulima i njihovim bližnjima, ja ustvrđujem da češće vidimo Grbina na koncertu MPT nego našeg župana. Čemu on? Ali stvarno?! Čemu? Ja vjerujem da imaju neku funkciju i da će si posao izmisliti, ali ti likovi ... prikaži još! su toliko medijski neprimjetni i stanovništvo županije nemaju pojma kaj oni rade?! Gdje se nalazi sjedište županije? Ja pojma nemam. Ukinite takve i eto sredstva za hitnu medicinsku pomoć na primjer. Uz poštovanje i Kožiću, možda je dobar čovjek, ali toliko neprimjetan biti to je prežalosno. To kaj oni rade može i neko u Holdingu, ima ih na bacanje.

 • Kora:

  Ovo što se dogodilo je nedopustivo nehumano. Netko je odgovoran. Zaboga, mlad čovjek je izgubio život! A ostalima je utjeran strah u kosti.