Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni razvoj

Župan Galić: Pripremili smo projekte, ali nam država odmaže

galic
Goran Ferbezar/PIXSELL
10.10.2013.
u 09:09

Prema ocjeni Galića, državna vlast nedovoljno pomaže siromašne i nedovoljno razvijene regije poput Slavonije

Prema mnogim pokazateljima Županija vukovarsko-srijemska je na začelju pa župan Božo Galić ne vidi da će se u ovoj godini bilo što promijeniti na bolje. BDP zaostaje za državnim prosjekom za čak 45 posto, plaće su manje za 24 posto pa onda i ukupni standard osjetno zaostaje za prosjekom u Hrvatskoj. Prošle godine i u prvih šest mjeseci ove godine naglo pada broj obrta, gotovo 1500 obrtnika je blokirano u iznosu od 400 milijuna kuna, gube se radna mjesta, gase se obiteljstva gospodarstva.

No, prema ocjeni Galića, državna vlast nedovoljno pomaže siromašne i nedovoljno razvijene regije poput Slavonije pa često i odmaže jer kada lokalna zajednica i stvori pretpostavke za razvoj, izostane potpora državne vlasti.

– Država kao da nema sluha za ono što se događa kod nas na istoku Slavonije i Hrvatske. Stvorili smo sve preduvjete za razvoj, osigurali infrastrukturu, formirali i opremili gospodarske zone, osnovali razvojne agencije i osigurali ljudski potencijal, ali potezi naše Vlade i ministarstava su takvi da se kasni s pripremama za europske fondove i stoga ne očekujem da će se išta dogoditi sljedećih mjeseci i da će skoro biti ikakvih pomaka. I naša razvojna agencija i lokalna samouprava imaju pripremljene projekte, ali su nam ruke vezane. Ni Ministarstvo poljoprivrede ni Ministarstvo regionalnog razvoja još nisu donijeli strateške dokumente, a ako strateški ciljevi nisu definirani, nemamo mogućnosti ni kandidirati te projekte na strukturne fondove – kaže župan Galić dodajući kako je nekada u Vukovarsko-srijemskoj županiji godišnje bilo po 1,2 milijarde kuna, a sada je oko 300 milijuna.

>> Vukovarsko-srijemski i štajerski drvni klasteri dogovorili suradnju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije