Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župan u akciji

I bolesna djeca ići će na more

Split: Župan Boban uručio kljućeve doniranog sanitetskog vozila “Iznajmljivačima sa srcem”
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/8
28.03.2018.
u 11:11

Ako iznajmljivači imaju tako veliko srce da daju besplatan smještaj usred sezone, onda je red da i mi pomognemo, kaže župan Blaženko Boban

“Čitam oglase i plačem... Moje dijete ne bi moglo podnijeti toliki put... Ali, hvala vam svejedno. I zbog djece kojoj ste omogućili besplatno ljetovanje i zato što vraćate vjeru u ljude.” Takvih i sličnih poruka puno je ljetos stiglo u inbox Bračanke Vjere Matulić. Osnivačica grupe na Facebooku “Iznajmljivači sa srcem” i inicijatorica akcije besplatnog ljetovanja za bolesnu djecu u privatnom smještaju na Jadranu dobro ih je zapamtila. Maloj ekipi koja se okupila oko ove plemenite ideje nije bilo dovoljno što su lani uspjeli organizirati besplatan boravak na moru za čak 650 obitelji s bolesnom djecom. Ostalo je otvoreno kako na more dovesti i mališane koji boluju od najtežih bolesti, kako uljepšati život onima koji ne mogu sjediti u autobusu ili vlaku ni dva-tri, a kamoli osam ili više sati do mora. Propitkivali su i kucali zimus na mnoga vrata, a na kraju je najviše srca pokazao opet jedan Dalmatinac, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Lani za put trebalo 5000 kuna

– Vjerovala sam da će nam taj čovjek pomoći. Činilo mi se da mu vidim suze u očima dok je slušao priču o bolesnoj djeci i našim iznajmljivačima – prisjetila se ovih dana Vjera Matulić prijma za nagrađene turističke radnike s područja Splitsko-dalmatinske županije otprije nekoliko mjeseci. I uistinu, željeni je poziv iz županova kabineta uslijedio, a jučer su predstavnici “Iznajmljivača sa srcem” i njihove sestrinske grupe “Vozači velikog srca” u Splitu i preuzeli sanitetsko vozilo. – Kad već naši iznajmljivači imaju tako veliko srce da daju termine usred turističke sezone, onda je red da se i mi uključimo i osiguramo sanitetsko vozilo za ovu humanu akciju tijekom koje su na moru bila djeca iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz BiH, Makedonije, Srbije, čak i iz Austrije... Sve je utoliko prikladnije što smo baš u Velikom tjednu – kazao je župan Blaženko Boban, koji je pozvao sve koji mogu da se uključe. – Kad bolesno dijete dođe ne more, to nije turizam, to je rehabilitacija.

Na usluzi i izvan sezone

Uz Zagrepčanina Tomislava Pavlovića iz Udruge stari papir za novi osmijeh, koji se “Iznajmljivačima sa srcem” pridružio u prvim danima i osnovao grupu “Vozači velikog srca”, već je spremno desetak vozača volontera. – Grupa “Vozači sa srcem” lani je financirala ili sufinancirala prijevoz za 30 obitelji koje su ljetovale na našoj obali. Za jednu obitelj morali smo unajmiti sanitetsko vozilo, a cijena je za relaciju Novska – Šibenik samo u jednom smjeru 5000 kuna. Shvatili smo da trebamo sanitetsko vozilo i zahvalni smo što je Splitsko-dalmatinska županija to i omogućila. Pozivam predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave da se ugledaju na župana Bobana i uključe kako mogu – pozvao je Pavlović, koji kaže da će vozilo i izvan sezone služiti za prijevoz osoba s invaliditetom besplatno ili uz donaciju za gorivo.

Inicijatorica cijele priče, Bračanka Vjera, kaže da je za ovo ljeto već dogovoren smještaj za 26 obitelji s bolesnom djecom, a pozvala je sve iznajmljivače da pregledaju kalendare i ponude koji dan ljetovanja na našoj obali osobama koje si inače to ne bi mogle priuštiti. – Pozivam i obitelji s članovima koji imaju posebne potrebe iz cijele Hrvatske da ne oklijevaju, neka se jave u našu grupu – poručuje dobra Bračanka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije