Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJA AKCIJA

Besplatan odmor za 500 djece

Foto: Iznajmljivači sa srcem
1/6
28.08.2017.
u 17:32

Iznajmljivači sa srcem, inicijativa koju je pokrenula Bračanka Vjera Matulić, bolesnoj djeci i njihovim obiteljima omogućili su najljepše ljetovanje u životu

Bračanka Vjera Matulić zamislila si, kad je početkom ljeta pokretala Facebook grupu Iznajmljivači sa srcem, kako će biti super ako uspije za pet-šest obitelji s bolesnom djecom organizirati besplatno ljetovanje. Cilj je bio skroman, kakva je, uostalom, i ona sama. No kao da je odvrnula slavinu. Dobrota je potekla od juga do sjevera naše obale i zahvaljujući plemenitosti naših ljudi, na more će stoput više djece nego što je dobra Bračanka u početku zamišljala.

“Moji najdraži gosti”

U kakvoj atmosferi i s kakvim se emocijama odvija ova razmjena dobrote, koja je boravak na moru omogućila za petstotinjak bolesnih mališana (s obiteljima oko 1500 osoba), svjedoči i pismo jedne mame: “I kad pomisliš da je svijet otišao kvragu, da su materijalne vrijednosti postale jedino mjerilo, upoznaš ljude koji ti pokažu da može drugačije, velika srca i osjećaja za drugog čovjeka. Hvala obitelji koja nam je otvorila vrata svog doma usred sezone i omogućila da se osjećamo kao kod svoje kuće. Moje dijete ciči u moru od sreće... Hvala grupi što postoji, puno pozdrava s Ugljana.”

Domaćica se pak od njih oprostila s: “Moji najdraži gosti. Vaš osmijeh govori tisuću riječi, a vaš osmijeh je i moj!”

1/5

Zahvaljujući ovakvim ljudima na moru su proteklih tjedana sa svojom braćom, sestrama i roditeljima bila, ili se tek ovih dana tamo spremaju, djeca s autizmom, stopostotnom invalidnošću, cerebralnom paralizom, epilepsijom, oboljeli od bulozne epidermolize (tzv. djeca leptiri) i s raznim drugim ozbiljnim dijagnozama. Mama iz Dervente, s djevojčicom ‘leptirom’, koja je u Maslenicu kod Zadra stigla s ispucalom kožom lica i tijela, nije mogla vjerovati kojom se brzinom, od morske vode i zraka, njenoj šestogodišnjakinji rane zatvaraju... Povrh svega, toj je djevojčici, kao i mnogoj drugoj djeci, to bilo prvo ljetovanje na moru.

Bolest u obitelji često povuče u neimaštinu, a u akciji, koja se prelila s hrvatske obale i na kontinent, u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju, domaćini velika srca širom su otvorili svoja vrata usred sezone i za sedmeročlane, pa čak i deveteročlane obitelji.

Sve je cijelo vrijeme, oformivši stranicu Vozači sa srcem, srčano podupirao Tomislav Pavlović iz Velike Mlake kod Zagreba, organizirajući prijevoz i skupljajući donacije za troškove putovanja, a saveznike je dobio i u BiH te Srbiji. Iz tih je zemalja stigla pomoć i u administriranju na stranici, a najuži tim dobrote narastao je na dvadesetak ljudi. Plemenitu akciju, u koju su se u nekim mjestima uključili ugostitelji i brodari, organizatori namjeravaju nastaviti i dogodine.

Inicijatorica Vjera Matulić presretna je zbog velikog odaziva, ali kaže da još jedno slično ljeto fizički ne bi izdržala i da će iduću sezonu većinu aktivnosti prepustiti mlađima snagama.

Htjela je biti anonimna

– Svi su se oni iskazali već ovo ljeto. Uz Tomislava, to su administratorice naše stranice, koju prati više od 12.000 ljudi, jedna draga djevojka iz BiH, koja ne želi da joj spominjemo ime, Marija s Korčule, Jelena iz Srbije i moja kći Mihaela. Ne žalim ni trenutka, ali nisam zdrava, a ovo je veliki angažman, dnevno smo i po deset sati na Fejsu. Ništa nije teško napraviti da bi se pomoglo bolesnom djetetu da dođe na more, ali bilo je i nekorektnih iznajmljivača, pa i roditelja koji su pokušali zloupotrijebiti akciju, čak i pojedinaca koji su mislili da je ovo prilika za trenutak slave. Sate i sate proveli smo istražujući na internetu, provjeravajući svaku prijavu, zahtjev, molbu – kaže gospođa Vjera koja ovih dana očekuje svoje goste iz Sarajeva, obitelj s bolesnim sedmogodišnjakom.

Ova Bračanka koja je sa svojim Iznajmljivačima sa srcem dirnula mnoga srca, ne samo roditelja s bolesnom djecom, jedino žali što se to nije moglo odraditi u potpunoj anonimnosti.

– Nisam navikla na pozive novinara niti sam ikad željela u medije, ali, eto, nismo mogli bez sedme sile... – smije se dobra žena s Brača, koja je cijelu priču izgurala paralelno uz svoj posao portirke u bračkoj tvornici sardina.     

Komentara 3

ME
medved12
07:50 29.08.2017.

Svaka čast to treba biti naslovna vijest a ne naši političari lopovi

Avatar Papatest
Papatest
21:51 28.08.2017.

U socijalizmu su sva djeca mogla ići besolatno na more u organizaciji Naše djece.I nije to bila senzacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije