Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRO ČALUŠIĆ

Žrtve kamatara o njegovoj smrti: 'Malo je čudno...'

čalušić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
16.03.2018.
u 16:27

Kazneni postupci se obustavljaju, a građanske će parnice preuzeti nasljednici koji će platiti dug do visine imovine koju su naslijedili

Vijest o smrti osuđenog bjegunca Mire Čalušića – za kojim je zagrebački Općinski sud raspisao tjeralicu jer je pobjegao od odlaska u zatvor – zatekla je njegove žrtve koje je ikamatario dajući im lihvarske kredite do te mjere da sumnjaju da je uopće umro:

Morao vratiti 27,8 milijuna kn

– Cijeli je petogodišnji postupak protiv njega bio obilježen smicalicama, lažima i podmetanjima i sad se događa kraj u istom stilu. Mi koji smo bili njegove žrtve u kontaktu smo, svi traže informaciju, a prave informacije što će biti dalje – nema. Skoro svi sumnjamo u ovakav kraj – kaže nam Nediljko Banić, koji je zbog kredita od 65 tisuća eura umalo ostao bez hotela Astoria u Trogiru, vrijednog 1,5 milijuna eura.

Čalušić, inače vlasnik lanca mjenjačnica, zbog kamatarenja na lihvarskim kreditima bio je nepravomoćno osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora. U sudskom je postupku utvrđeno da je tijekom pet godina “rada” za gotovo 30 milijuna kuna, što u novcu što u nekretninama, oštetio 20 građana. Njegove su žrtve na sudu iskazivale da nisu ni približno dobili iznos zajma koji su u konačnici trebali vratiti. Nakon što je Čalušiću izrečena kazna, zbog njezine je visine trebao do pravomoćnog okončanja sudskog postupka biti u pritvoru, ali je uspio “nestati” i skrasiti se u Pasiću nedaleko od Tomislavgrada. Nepravomoćnom je presudom bilo dosuđeno i da Čalušić po pravomoćnosti mora vratiti 27,8 milijuna kuna ilegalne zarade. U istom je postupku na uvjetnu kaznu bio osuđen i Ivan Anđelić, a na Županijskom sudu u Zagrebu u tijeku je žalbeni postupak u ovom slučaju.

Nasljednici preuzimaju

Odvjetnik Vinko Ljubičić koji je zastupao neke od oštećenih objašnjava nam da će se sada svi kazneni postupci koji su protiv pokojnika u tijeku obustaviti. Što se pak tiče građanskih parnica, obveze koje će se njima utvrditi prelaze na Čalušićeve nasljednike, nakon provedbe ostavinskog postupka. To podrazumijeva i postupke za naknadu štete, ali i postupke kojima su žrtve pokušale dokazati ništavost ugovora sklopljenih sa Čalušićem.

– Nasljednici preuzimaju njegove obveze, ali samo do vrijednosti imovine koju su naslijedili – kaže odvjetnik.

Miro Čalušić preminuo je u prvim satima srijede, nekoliko sati nakon što je u Tomislavgradu imao lakšu prometnu nesreću koja se, prema izvješću policije Hercegbosanske županije, dogodila u utorak oko 18.20 sati na magistralnoj cesti Livno – Tomislavagrad, na prijevoju Privala. U toj su nesreći s manjom materijalnom štetom sudjelovali 32-godišnji vozač teretnjaka i Čalušić, koji je vozio Golf četvorku. Obavljen je očevid, no u 2.05 sati policiji je dežurni liječnik iz DZ Tomislavgrada javio da je k njima dovezen muškarac koji je na putu do doktora preminuo. Ispostavilo se da je riječ o Čalušiću. Mediji su objavili da je izdahnuo na očigled roditelja koji su ga vozili k liječniku.

– Malo je čudno da je nekoliko sati poslije otac preko odvjetnika obavijestio zagrebački sud o tome. Smrt sina mora biti šok za obitelj, a ne da odmah obavještavate sud – prepričava dvojbe Čalušićevih žrtava Nediljko Banić.  

Komentara 30

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:22 16.03.2018.

Možda jednog dana otkrijemo da je pod lažnim imenom i prezimenom postao sudac recimo na opčinskom sudu ili možda sudac vrhovnog suda, predsjednik ili podpredsjednik neke stranke, astronaut, profesor na fakultetu, ministar, guverner narodne banke, ugledni poduzetnik više ne jer to je već bio, kod nas je sve moguće nemogućeg.

IV
ivanhoe1980
17:24 16.03.2018.

Nešto slično učinio je i ,od nekud nam poznati, Željko Ražnatović Arkan.

DU
Deleted user
16:37 16.03.2018.

Žrtve nisu baš žrtve u moralno-etičkom punom smislu te riječi jer svi koji su posudili nekome novac, znaju kako je izuzetno teško doći opet do tog iznosa i da "žrtve" kad i ako ipak vraćaju, k o da daju svoje, a ne posuđeno. Zato su i kamatari tako nezgodne ćudi... Ne branim djela netom preminulog, samo imate situacija danas da nekom posudite iznos, pozvonite mu na vrata i zatražite mirnim glasom da vam vrati - on vas prijavi policiji zbog utjerivanja duga! I onda policija radi dalje svoje, a "žrtva" koja u novčanik stavila iznos i dalje razmišlja kako će vas driblati u budućnosti. Tako da postoje dvije strane priče, naročito one o dugovanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije