Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žrtva seksualnog uznemiravanja na zagrebačkoj Veterini: 'Ti si kur.. svog mentora'

Provjereno večeras donosi ispovijesti dviju žena, žrtava uznemiravanja na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu
28. siječnja 2021. u 13:42 8485 prikaza
Foto: Nova TV

Nakon ispovijesti srpske glumice o seksualnom zlostavljanju mnoge žene i u Hrvatskoj odlučile su progovoriti o vlastitim traumatičnim iskustvima koja su doživjele na fakultetima.

Zagreb: Klub zastupnika SDP-a o temi: Zaštitimo žene žrtve nasilja! HOROR U STUDENTSKIM DANIMA SDP-ova zastupnica iznijela potresnu ispovijest: 'Pokušao me silovati u vozilu hitne pomoći'

Provjereno večeras donosi ispovijesti dviju žena, žrtava uznemiravanja na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu.

– Počelo je s blagim uvredama. "Glupa si", "Lijepa si, bolje ti je da šutiš", "Sigurno ne misliš zato što si tako lijepa", "Fulala si profesiju, trebala si se unovčit" – prisjeća se riječi svog profesora djevojka koja je odlučila javno ispričati svoju priču.

– I onda je s godinama sve više i eskaliralo. "Ti si kur** od svog mentora. Sve što si postigla, postigla si zato šta spavaš sa svima njima sa svoje klinike. Trebala si doći kod nas vidjeti što su pravi muškarci" – nastavlja s ispovijedi.

Prije desetak godina o tom je čovjeku ovisio nastavak njezina obrazovanja. Fakultet koji je voljela u ranim dvadesetima toliko joj je zagorčao život da su antidepresivi bili jedino rješenje. Mislila je, kaže, kratko će trajati, završit će studij i onda ga više nikad neće vidjeti.

– Pusti, šuti, proći će. Ti si mala riba, studentica si, moraš završiti, dobiti diplomu. Tko će stati iza mene? – govori kroza suze.

– Kad vam kaže otvoreno: "Ti si nitko i ništa. Ja sam ugledni docent i kirurg." Kad vam on to sam kaže, onda znate da se nemate kome obratiti – nastavlja.

SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE Profesor koji je prijavio kolegu: Postoji puno dokaza, od diranja do skidanja grudnjaka...

Nekoliko godina mlađa kolegica doživjela je sličnu priču.

– Kada bismo se presvlačile u svlačionici za kirurgiju, gdje moramo obući kirurško odijelo, klompe i bijelu kutu, ušao bi u svlačionicu i rekao kolegicama koje su bile naslonjene na stolac ili na stol u ovom slučaju: "Kolegice, znate da je ono što je na stolu i ponuđeno!" – ispričala je.

Ova se djevojka, pak, odlučila suprotstaviti i tada je naišla na zid – odlučila je ne biti žrtva seksualnog zlostavljanja, no postala je žrtva nadmoći.

– To je bio prelazak s pete na šestu godinu. Sve sam imala potpisano, svi predmeti su bili položeni. Falio mi je samo potpis s ambulantne klinike. Od prvog dana, otkako su započeli upisi, svaki dan sam dolazila k njemu u kancelariju. Odbijao mi je dati potpis – pripovijeda.   

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?