Naslovnica Vijesti Crna kronika

Žrtva bila potajno zaljubljena u trovača te mu dala karticu?

U stanu u kojem je preminula nesretna žena sredinom kolovoza u više se navrata okupljalo šaroliko društvo koje je voljelo zaviriti u čašicu.
12. rujna 2010. u 20:50 4 komentara 22 prikaza
laktasic (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

– Bilo nas je najmanje pet. Kasnije su mi rekli da nas je bilo i više, ali ja se ne sjećam. I ja sam bila jako pijana, priznajem to. Sjećam se samo da sam je našla u hodniku i da je nisam mogla probuditi. Proganja me to što se gotovo ničega drugog ne mogu prisjetiti – kazala nam je Zlatica Belčić, vlasnica stana u Šipuševoj ulici u Sisku u kojem je u kolovozu otrovana Jadranka Podgoršek za čije se ubojstvo sumnjiči bračni par Gordana Laktašić i Dragomir Pavlović. Liječnici su, podsjetimo, isprva tvrdili da je J. Podgoršek umrla prirodnom smrću, no policijska je istraga pokazala pravu istinu.

Posuđivala mu kartice


Stan Zlatice Belčić, prema njezinim vlastitim tvrdnjama, tih je dana sredinom kolovoza često bio okupljalište šarolikog društva, “ljubitelja čašice”.

– Znala je Paji (Dragomiru Pavloviću, op. a.) posuđivati bankovne kartice. Bila je zaljubljena u njega. A s mužem nije bila u dobrim odnosima – prepričava prijateljica otrovane žene. Dragan Podgoršek, suprug ubijene, kaže da u vrijeme ubojstva nije bio u stanu Zlatice Belčić, a pogotovo ne pijan, kao što se spominjalo u medijima.

– Tog sam je dana bezuspješno tražio po mjestima gdje je inače znala boraviti. Zvao sam i Zlaticu, ali nije se javljala. Tek oko pola devet nazvala me i rekla: “Žena ti leži tu na podu, dođi” – prepričava D. Podgoršek.

Kaže da je uloga njegove pokojne supruge u tom društvu bila posebna jer su svi osim nje, koja je bila zaposlena, bili bez posla te živjeli od socijalne pomoći.

– Ona je njima zapravo omogućavala da piju jer je jedina radila. A neki su je, poput Paje, dodatno iskorištavali. Znam da mu je često kupovala stvari. Išao sam to čak provjeriti po nekim trgovinama. Zato mi je čudno da bi je ubio – kaže. Nije mu neobično to što su liječnici zaključili da je Jadranka umrla prirodnom smrću.

Nakon otkrića da je J. Podgoršek umrla zbog trovanja kombinacijom lijekova za shizofreniju i alkohola, mnogi se pitaju kako se moglo dogoditi da liječnici sisačke bolnice nisu odmah utvrdili da je riječ o nasilnoj smrti, već su zaključili da je umrla prirodnom smrću. Stručnjaci upozoravaju da to nije neobično te da mnoge smrti prouzročene trovanjem ostaju neotkrivene.

– Liječnici koji se nisu često susretali sa slučajevima namjernih trovanja teško će pri mrtvozorničkom pregledu bez detaljnih toksikoloških pretraga posumnjati da je riječ o nasilnoj smrti – rekao je prof. Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Trovanje je teško otkriti


Kombinacija visokih doza tableta za shizofreniju i alkohola silno je opasna jer može izazvati komu i prestanak rada srca zato što alkohol ekstremno pojačava djelovanje lijeka.

– U Hrvatskoj ima oko 2000 trovanja godišnje, ne samo lijekovima nego i drugim kemikalijama, od posljedica umre oko 150 osoba, a samo u njih 70-ak riječ je o trovanju lijekovima – objasnio je prof. Plavšić. U većine otrovanih liječnici otkriju da je riječ o samoubojstvu, a slučajevi ubojstava iznimno su rijetki.

– U 30-godišnjoj praksi sjećam se samo tri takva slučaja, a u trovanje su liječnici posumnjali jer je bila riječ o mladim i zdravim osobama – otkrio je prof. Plavšić. Slučaj koji mu se urezao u pamćenje jest otprije više godina, kad je dadilja, želeći sebi “olakšati posao”, dvoje djece trovala koktelom lijekova za spavanje.

– Na temelju simptoma na vrijeme smo otkrili da je riječ o trovanju i uspjeli ih spasiti, a dadilja je završila u zatvoru – prisjetio se prof. Plavšić. Dodaje da ako je riječ o starijim ljudima koji u povijesti bolesti imaju šećer, srčane ili druge kronične bolesti, mrtvozornik obično zaključi da je posrijedi prirodna smrt koju je uzrokovala kronična bolest.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • Velikogoričan56:

    Upravo iz tih razloga mrtvozornik je trebao posumnjati da bi mlada osoba tek tako umrla prirodnom smrcu. Nije bas pohvalno za Sisacku bolnicu, koja je i inace na glasu kao prilicno losa

  • jedna mama:

    Sisačka bolnica ne samo da je na glasu kao loša, već i je \"turbo\" loša. No, u ovom slučaju možda je liječnika i zavarala činjenica da je Jadranka bila tzv. \"patuljak\" pa je i samim tim trošila lijekove. Prestrašno je ... prikaži još! da je danas čovjek spremam ubiti za par kuna.

  • ntblzg:

    Ako je prosječna životna dob žene u Hrvatskoj oko 75 godina (to je podatak koji bi morao znati svaki student medicine, a ne doktor) kako je moguće da onda žena od 45 godina umre prirodnom smrću? I tko će zbog toga odgovarati?