Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINA KANDIDATKINJA

Tko je Zrinka Šeks, nova šefica Općinskog suda u Osijeku

Općinski sud u Osijeku
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
30.09.2019.
u 13:57

Odmah nakon studija, zapošljava se na Općinskome sudu u Osijeku 1997., kao sudačka vježbenica. Postaje kasnije sudskom savjetnicom na ovrhama i ostavinama, nastavlja napredovati do više svajetnice, da bi 2005. imenovana sutkinjom toga suda

Zrinka Šeks-Poštić, kći jednog od najutjecajnijih HDZ-ovaca Vladimira Šeksa, nova je predsjednica Općinskog suda u Osijeku.

Zeleno joj je svjetlo za tu funkciju u petak dalo Državno sudbeno vijeće, a bila je jedina kandidatkinja. Kruna je to njezine karijere na sudu na koji je stigla ravno s fakulteta, još 1997. godine. Iako su se jučer, prvi radni dan, u njezinu novom uredu izmjenjivale kolege i bila je prilična gužva, njezine su vrata za novinare ostala zatvorena.

Jer, Zrinka Šeks-Poštić nikada u životu nije dala intervju za medije, a poručuje kako niti neće. Stava je kako sudstvu ne treba reklamiranje, odnosno da pravosuđe govori kroz svoje presude pa se nije potrebno osobno prezentirati. No, njezino zaziranje od istupanja u javnosti povezano je upravo s činjenicom da joj je otac Vladimir Šeks.

Osječka sutkinja, naime, ne želi da ju se zbog oca povezuje s politikom jer s njome, ističe, nema nikakve veze. Nikada nije bila član niti jedne stranke.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Rođena je 1971. godine, a krenula je očevim stopama i diplomirala pravo u Zagrebu, gdje su tada i živjeli. Diplomu je, tako, stekla na istome fakultetu kao i njezin otac.

Odmah nakon studija, zapošljava se na Općinskome sudu u Osijeku 1997., kao sudačka vježbenica. Postaje kasnije sudskom savjetnicom na ovrhama i ostavinama, nastavlja napredovati do više savjetnice, da bi 2005. imenovana sutkinjom toga suda. Sudila je u parnicama i u sporovima iz radnog prava.

U javnost je dospjela 2015., kao jedna od prvih sutkinja u Hrvatskoj koja je donijela nepravomoćnu presudu o ništetnosti odredbe o kamatama na kredit u švicarskim francima. Riječ je o otplaćenom kreditu za osobni automobil, a prema njezinoj presudi, banka je morala tužitelju vratiti sav preplaćeni iznos kamata.

Da bi upravo ona mogla preuzeti "kormilo" osječkog Općinskog suda, počelo se špekulirati kada je 1. travnja preuzela funkciju vršiteljice dužnosti predsjednice.

No, samo dva mjeseca ranije, doživjela je neuspjeh na natječaju za suca Županijskog suda u Osijeku. Na iznenađenje mnogih, zauzela je tada posljednje mjesto po ukupnom broju bodova na listi koju je izvjesilo DSV. Na istome natječaju prošao je, pak, Davor Mitrović, tadašnji predsjednik Općinskog suda. S obzirom na njezine kvalifikacije, odmah je u kuloarima prostrujala priča kako bi Zrinka Šeks-Poštić mogla postati Mitrovićevom nasljednicom.

Vodit će sud koji je poznat po najažurnijoj i najefikasnijoj gruntovnici u zemlji, a radi na njemu trenutno 49 sudaca. Nedovoljno je to za opseg posla pa će nova predsjednica, doznajemo, zatražiti raspisivanje natječaja za zapošljavanje još šest sudaca. Četvero im se sudaca, naime, ove godine popelo na kat više u istoj zgradi, na Županijski sud, a bilo je i odlazaka u mirovinu.

Kao što ona ne želi istupati u javnosti, ni njezine kolege ne žele imenom i prezimenom javno govoriti o njoj, poštujući njezinu odluku i želju za privatnošću. 

- Ima "kliker" za pravo, zna zauzeti svoj stav, ne da na sebe. Oštra je pa ima integritet, a ima i zaleđe koje joj može samo dobro doći – pričaju nam u pravosudnim krugovima.

- Ostaje, jedino, vidjeti kako će je kolege prihvatiti, odnosno kako će uspostaviti autoritet, s obzirom na njezinu dob, no mislim kako će i tu biti spretna. Dobar je izbor za predsjednika – dodaje naš sugovornik.

Za nju se, ističu kolege, nikada nisu vezale nikakve afere.

- Sušta je suprotnost onome što je mogla biti, što bi svatko od nas mogao biti da je u istoj situaciji – kaže još jedan naš sugovornik, aludirajući na to čija je kći.

Komentara 24

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
14:25 30.09.2019.

Dobro da ju drug Sova nije odmah stavio za predsjednicu Ustavnog suda. Ima li još djece?

Avatar Grunf
Grunf
14:45 30.09.2019.

stručnost prije svega 😂😂😂😂

NO
normalac
16:09 30.09.2019.

Ovo je dokaz za kakvu su se državu borili Šeks, Tuđman i ostali. Monstruozna dinastija koja vrijeđa svakog građana. Našu djecu protjeruju, a svoju poje ptičjim mlijekom. I jkš ih podupirete? Zar nama treba diktatura? Zar smo toliko ludi? Biti će izbori. Borite se za svoju djecu, a ne ove zle ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije